shop.musicserver.cz
Basinfirefest 2024 rozezní Spálené Poříčí. Koho určitě nevynechat?

Basinfirefest 2024 rozezní Spálené Poříčí. Koho určitě nevynechat?

Vydáno: 23.06.2024 08:00 v sekci Publicistika - Tomáš Rozkovec | foto: Tom Jojo Rozkovec / musicserver.cz

Milovníci metalové muziky, zbystřete! Již ve středu 26. června vypukne osmnáctý ročník Basinfirefestu ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku. Čeká vás nabitý program plný skvělých kapel z celého světa, které rozezní areál až do soboty. Přinášíme vám několik tipů na vystupující, které byste určitě neměli minout.

Basinfirefest, který už tři roky pořádají lidé z Obscure promotion, jejichž vlajkovou lodí je samozřejmě Brutal Assault, za tuto dobu výrazně stylově pozměnil svoji tvář. Čtyřdenní hudební klání se však stále pyšní žánrovou rozmanitostí: na své si přijdou fanoušci všech odnoží metalu, punku, hardcore a dalších stylů.

Při pohledu na aktuální program se možná zdá, že oproti minulým ročníkům, kdy zde vystoupili například Saxon, Epica, Ghost či Ville Valo, chybí nějaké to větší jméno, ale ono zdání klame. Program nabízí velmi vyrovnanou přehlídku a každý den na příchozí čeká velký počet pozoruhodných souborů.

Magnety festivalu, jako například Fear Factory, Blind Guardian, Cradle Of Filth, Destruction, Insomnium či Kataklysm, netřeba podrobněji představovat. Proto jsme se zaměřili spíše na jména, která sice na plakátech nejsou napsána tím nejtučnějším písmem, ale jejich set by mohl být minimálně stejně zajímavý. Možná půjde o černé koně jednotlivých dnů, popřípadě celé akce.

Středa

Mean Messiah

Odkud: ČR
V kolik: 18:05 - 18:45

Krom zmíněných hvězdných Fear Factory, sice již bez zpěváka Burtona C. Bella, a známých divočáků v podobě Hentai Corporation přinese úvodní den staronovou tvář, a to zásluhou tria Mean Messiah. Tento projekt založený v roce 2013 Danem Frimlem si získal pozornost hned s debutovým albem "Hell". Hudba skupiny, plná energie a instrumentální vyspělosti, oslovuje nejen žánrové posluchače, ale i kritiky, boduje i díky živelnému projevu muzikantů a jejich přesvědčivosti. Koncertní setlist obvykle zahrnuje nejen skladby z prvotiny, ale i nejnovější kompozice, se kterými formace posouvá hranice svého žánru - mixu industrial death metalu a thrash metalu. Na Basinu se představí v nové sestavě, ve které má Friml po boku bubeníka Miloše Meiera (Dymytry, Drumming Syndrome) a baskytaristku Lenku Čechovou. Rozhodně je na co se těšit.

Tip na středeční divoký moshpitový večírek: torontský deathcoreový kvintet Brand of Sacrifice

Čtvrtek

Asagraum

Odkud: Nizozemsko
V kolik: 15:40 - 16:20

Následující uskupení slibuje mnohé. Okultní Asagraum reprezentuje ryzí a přímočarý black metal. Mnoho čistě ženských blackových kapel na festivalech nevídáme. Tato, v čele s Obscurou, zahřmí trochu v neobvyklý, chtělo by se napsat i nekřesťanský, čas. Skupina sídlí v Nizozemsku, ale její členky pocházejí z celého světa. Aktuální album nese název "Veil of Death, Ruptured". Byť temnějších záležitostí bude ve čtvrtek ještě více, třeba Rotting Christ či Hulder, tyto dámy by se klidně mohly postarat o zlatý hřeb programu druhého dne.


Nanowar of Steel

Odkud: Itálie
V kolik: 16:45 - 17:25

Ke každému festivalu tak trochu patří i občasné vybočení ze žánru či cosi na odlehčení. Tuto roli budou ve Spáleném Poříčí zastávat Nanowar of Steel. Že vám jejich název něco připomíná? Pak vězte, že jde o podobnost čistě náhodnou. A nebo možná ne. Těmto borcům totiž není nic svaté a prezentují se svým parodickým heavy metalem, narážejícím na ikony žánru (včetně Manowar, na které odkazujeme), jejich pózy i písně. V nich se mísí humor s působivým muzikantstvím a kreativní textařinou. Kapela mixuje různé metalové subžánry a zároveň přináší inteligentní komediální obsah. Komplexní, extravagantní a pohotové vystoupení těchto Italů si nesmíte nechat ujít. Stačí se jen uvolnit a nebrat svět kolem sebe tak vážně. Pokud to dokážete, věřte, že to bude prča.


Atreyu

Odkud: USA
V kolik: 17:50 - 18:35

Trochu té metalcoreové melodičnosti a výbušnosti přinesou Atreyu, pojmenovaní podle hlavní postavy z fantasy hitu "Nekonečný příběh". Vznikli v jižní Kalifornii během rap-metalové exploze na přelomu století. Svůj hardcore hned od začátku nabourali kytarami a vokálem, který jejich tvorbě dodával výrazně metalcoreový nádech. K tomu se nakonec svým současným post-hardcoreovým a alternativně metalovým výrazem i melodikou opravdu posunuli. Mohla by to být podvečerní pecka.

Tip na čtvrteční noc: Nechoďte spát a rozhodně si nenechte ujít projekt multiinstrumentalistky Marz s názvem Hulder, jehož živá vystoupení proslula svou intenzitou, která vás vtáhne a už nepustí. Magnetem této party je starobylá melancholie ve směsi divokého a sugestivního black metalu.

Pátek

DeadRoots

Odkud: ČR
V kolik: 11:00 - 11:30

Tato velmi mladá kapelka s potenciálem růstu sice pro vyspávače nehraje zrovna v ideální čas, ale ti, kteří si přivstanou, jistě nebudou litovat. Dostane se jim čistokrevného thrashe od kluků, které ovlivnily party jako Death, Slayer, Sepultura či Corrosion Of Conformity. V roce 2023 nahráli DeadRoots své první EP "Trapped", na kterém se objevily písně složené v době, kdy jim bylo mezi třinácti a čtrnácti lety. Letos se chystají natočit svůj plnohodnotný debut. Na tento start do náročného dne se opravdu těším.


Skálmöld

Odkud: Island
V kolik: 16:25 - 17:05

Skálmöld zastupují vikinský metal ze země ohně a ledu. Tato islandská parta se vyznačuje neutuchající fúzí hřmotných riffů, mýtických příběhů a nespoutané energie. Její žánr překračuje hranice času a prostoru. Po dlouhých pěti letech loni představila novou desku "Ýdalir", ze které něco zahraje v rámci svého odpoledního setu.


Arkona

Odkud: Rusko
V kolik: 18:35 - 19:25

Přední pagan folk-metalová formace spojující prvky tradiční lidové hudby, zejména slovanských a baltských vlivů, s těžkostí a agresivitou black metalu se po pěti letech vrátila se svým devátým studiovým albem "Kob'". Hudebně se můžete těšit na epickou bipolaritu melodických pasáží, bouři blast beatů a drtivých kytar a hrdelních i čistých vokálů frontwoman Mashy Scream.


Flashgod Apocalypse

Odkud: Itálie
V kolik: 20:10 - 21:05

Flashgod Apocalypse, původně čistě deathmetalová kapela založená v roce 2003 v Římě, je známá pro svou bohatou symfonickou a orchestrální instrumentaci, která zahrnuje klávesy, violoncello a operní zpěv. Její texty se často zabývají tématy války, smrti a náboženství. Také tato parta slibuje velkou žánrovou rozmanitost. Tuším, že její mix melodického death metalu se symfonickou orchestrací obstará příjemné překlenutí k večerním headlinerům.

Tip na dobrou noc: Panzerfaust aneb s těmito kanadskými blackmetalovými ďábly a bubákem (kazatelem) s pytlem na hlavě se bude dobře usínat.

Sobota

Satisfvcktion

Odkud: ČR
V kolik: 15:50 - 16:30

Osobně se velmi těším na českobudějovické Satisfvcktion, jejichž historie sahá hluboko do devadesátek. V roce 1997 dokonce předskakovali samotným Kiss či Faith No More a jeli turné s Waltari. Uplynulo hodně vody v Malši a tito muzikanti mají na kontě osm alb, včetně loňského "Leaver". Čtyřčlenná banda v čele se zpěvákem Broňou Míkou a rtuťovitým basákem Honzou Simotou slibuje koncertní zážitek s mixem grunge a metalu.


Crowbar

Odkud: USA
V kolik: 16:55 - 17:40

V sobotu dorazí také ikona opravdového těžkotonážního sludge z New Orleans. Její písně znějí jako hymny obludného a krvelačného aligátora převalujícího se v chmurné bažině. Ale pozor! Jako dovede aligátor z hloubi kalných vod vystartovat a nemilosrdně se zakousnout, stejně tak Crowbar ve své tvorbě používají základy neméně úderného hardcore-punku. Crossover žánrů sludge, doom a hardcore zapadá do škatulky doomcoru. To by mohlo sedět. Dodejme, že na Brutalu ze sebe tato orleánská parta dosud pokaždé vydala to nejlepší.


Pan Lynx

Odkud: ČR
V kolik: 18:05 - 18:55

Je snad někdo, kdo se v loňském roce nesetkal se žádnou zmínkou o Panu Lynxovi? Pokud ano, připomeňme, že jde o hudebně-výtvarný projekt Michala Skořepy (ex-Stroy) a jeho kresleného alter ega - mystického Pana Lynxe. Tato symbióza provází atmosférickou debutovou desku "Kdo se bojí, musí do lesa". Ta sbírala všechna možná ocenění a také my na musicserveru jsme ji zařadili mezi nejlepší počiny uplynulého roku. Skořepa bravurně ovládá prakticky všechny nástroje a perfektně zpívá. Hudba tohoto projektu kombinuje špinavé grungeové kytary, dekadentní klavír a expresivní vokál. Tato melodická a místy hodně temná záležitost jistě zpestří sobotní podvečer. Kde se nebojí, ten nesmí pod pódiem chybět.

Tip na sobotu? Užít si hlavně pohody a radosti z hudby až do rána s Destruction, Cradle Of Filth a Blind Guardian.

Závěrem

Basinfire 2024 program
© Basinfirefest
Vedle skvělé muziky nabídne osmnáctý ročník Basinfirefestu i další zábavu. V Basin Šapitó si s partou užijete drinky, zahrajete si šipky nebo fotbálek a zdarma si nabijete mobil. Pro fanoušky fotbalu budou připraveny přenosy z Eura 2024.

Na festival se pohodlně dostanete Basin Busem, který jezdí z výchozí stanice v Šumavské ulici v Plzni (cca 250 m od hlavního vlakového nádraží) do Spáleného Poříčí s mezizastávkou v Nezvěsticích.

Nemůžete dorazit na všechny čtyři dny? Nevadí! Vstupenky lze pořídit i na jednotlivé dny. Za zvýhodněnou cenu získáte dokonce vstup až pro tři osoby.

Z akce akce vám přineseme jak reportáže z jednotlivých dnů, tak spoustu fotografií.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jan Holeček (Livin Free) - Nedokážu si představit život bez hudby
Rozhovory: Jan Holeček (Livin Free) - Nedokážu si představit život bez hudby Jana Holečka na pódiích nelze přehlédnout. Vystupoval s Blues Bandem Luboše Andršta, s obnoveným Energitem, nyní zpívá a hraje na klávesy v projektu Flamengo Reunion Session. Vede i svou vlastní formaci Livin Free, která po letech ticha... čtěte zde
Vydáno: 27.06.2024 14:40 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 25. týden 2024
Českému éteru i díky samplu Cooliova hitu vládnou Ella Henderson a Rudimental, stíhá je Artemas Dua Lipa zase jednou uvolnila místo jiným, a tak se do čela tuzemského rádiového žebříčku probojovali Ella Henderson a Rudimental se songem "Alibi". Už na dvojku poskočil hit streamovacích platforem "I Like The Way You Kiss Me" od... čtěte zde
Vydáno: 27.06.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Slyšeli jsme nové album Vladimíra Mišíka "Vteřiny, měsíce a roky". Je to zase krása
Slyšeli jsme nové album Vladimíra Mišíka "Vteřiny, měsíce a roky". Je to zase krása Když před třemi lety ukončil Vladimír Mišík svou koncertní kariéru, nikdy neřekl, že muziku na hřebík věší definitivně. A tak už hned v září 2021 vydal skvělou desku "Noční obraz". Do úplného muzikantského důchodu se, i... čtěte zde
Vydáno: 26.06.2024 16:15 v sekci Novinky
Nové desky 25/2024 - od Kyga přes Gracie Ambrams po The Used
Nové desky 25/2024 - od Kyga přes Gracie Ambrams po The Used Minulý týden nabídl velmi pestrou mozaiku hudebních novinek. Vedle tanečního Kyga, indiepopové Gracie Ambrams či rockových The Used mezi ně patří countryová pocta Tomu Pettymu nebo alternativní Emilíana Torrini. Hip hop zastupuje... čtěte zde
Vydáno: 26.06.2024 11:30 v sekci Novinky | Nové desky
Festival Slunovrat, Opava, 20.-22.6.2024
Naživo: Opavský Slunovrat opět dokázal, že kultura jde dělat i jinak Jedenáctý ročník festivalu Slunovrat, který se po odchodu z Hradce nad Moravicí už potřetí konal v Opavě, nejde popisovat jinak než s nadšením. S láskou a dobrovolnicky připravovaná akce už dávno přerostla své opavské hranice a... čtěte zde
Vydáno: 25.06.2024 19:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Line-up festivalu Basinfire hlásí hotovo. Kromě Cradle of Filth či Fear Factory přijedou i Hentai Corporation, Refore či Pan Lynx (29.05.2024 15:35)
- Video: Pan Lynx v unplugged verzi pecky "Cililynx" ukazuje, že neumí jen hlasitě vrčet (11.04.2024 17:31)
- Naživo: Na Velký pátek heavy metalu svátek. Hvězdná sestava v čele s Judas Priest zdrtila Prahu (30.03.2024 17:58)
- Fotogalerie: Legendy metalu ovládly O2 arenu! Judas Priest, Saxon a Uriah Heep v obrazech (30.03.2024 13:32)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (10-6) (29.01.2024 19:00)
- Video: Saxon se v "There's Something In Roswell" noří do víru konspiračních teorií (22.01.2024 13:14)
- Video: Amon Amarth se v klipu "Saxons and Vikings" pustili do křížku s heavymetalovými veterány Saxon (20.12.2023 17:58)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Na Basinfirefestu 2024 vystoupí Blind Guardian nebo In Extremo (27.11.2023 09:26)
- Video: Mean Messiah zažehávají v klipu "Fire" plamen v temnotě a avizují nové album (15.11.2023 17:33)

ALBUM TÝDNE 26/2024

Becky Hill
Believe Me Now?

Na více či méně úspěšné účastníky talentových soutěží se sice často díváme skrz prsty, z některých se ale vylíhne opravdový talent. Patří mezi ně i britská interpretka Becky Hill. Ta na albové dvojce "Believe Me Now?" dorostla v působivou zpěvačku, která se ale rozhodně nevzdává svých kořenů v taneční hudbě.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 01.07.
Pet Shop Boys (UK) (O2 Universum, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
Po 15.07.
Shemekia Copeland (US) (Divadlo Hybernia, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 20.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Prince The Prodigy Justin Bieber Adam Lambert Dario G Taylor Swift Billie Eilish Queen Brian May Roger Taylor Raye Beyoncé Dua Lipa Mirai Pet Shop Boys mp3.com Marc Rebillet Lucie Vondráčková Avril Lavigne
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe