ptají se v novince "Hin Helga Kvöl" Sólstafir - musicserver.cz">

"Staneme se potravou pro červy, nebo přijde znovuzrození?" ptají se v novince "Hin Helga Kvöl" Sólstafir

19.06.2024 17:25 - Jiří V. Matýsek | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Islandští post-metaloví melancholici Sólstafir se hlásí o slovo s novou deskou. Nástupce výborně hodnoceného alba "Endless Twilight of Codependent Love" z roku 2020 vyjde ještě letos a k poslechu už láká první singl "Hin Helga Kvöl". Ten mimo jiné oznamuje přechod severské formace pod křídla labelu Century Media.

Novinka možná překvapí ty posluchače, kteří si na sound kapely zvykli zhruba v poslední dekádě, kdy u ní zvítězila melancholie nad rozervaností. Formace se totiž po dlouhých letech vrací k post-blackovému zvuku druhého a třetího alba "Köld", resp. "Svartir Sandar". Prim opět hrají rychlé bicí, agresivní kytarové riffy i křičený vokál Aðalbjörn Tryggvason. Tento návrat je zřejmý i v samotné koncepci skladby - poklidný začátek razantně zboří nástup blastbeatu bicích a rychlopalného kytarového riffu.

"Je to píseň o umírání," nechal se slyšet Tryggvason. "Jde o uvědomění si, že dříve či později zemřete, a o vědomé pozorování konce vlastního světa. Je to osobní představa Ragnaröku - neboli Armagedonu. Co se stane potom? Znovuzrodíme se, nebo jsme jen potravou pro červy?" přemítá.

Doprovodný klip, který muzikanty zachycuje na syrovém hřbitově, tyhle myšlenky podtrhuje. K tomu, aby video fungovalo a vytvářelo nesmírně temnou a chladnou atmosféru, nepotřebuje explicitní hrůzy. Stačí pouze atmosféra, výrazná práce s detailními záběry na zpěvákovu tvář a lehoučký, atmosféru bourající humor - vždyť co jiného je kouř vycházející z kopáku?

S chystaným albem vyrazí muzikanti také na podzimní turné. To se ale, navzdory oblibě islandské kapely v českých zemích, Česku vyhne. Nejbližší koncerty skupina odehraje ve Vídni nebo Lipsku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY