shop.musicserver.cz
Troye Sivan, Sportovní hala Fortuna, Praha, 9.6.2024

Troye Sivan do Prahy dovezl spíš párty než koncert

Vydáno: 10.06.2024 10:00 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Na českou koncertní premiéru Troye Sivana se těšila i početná skupina redaktorů musicserveru. Jak totiž pravidelní čtenáři vědí, tento Australan učaroval dobré půlce naší redakce už svými prvními singly, a vydobyl si tak mezi ostatními interprety podobně privilegovanou pozici jako třeba Hurts nebo Sia. Povedlo se?

Live: Troye Sivan

support: DJ Jodie Harsh
místo: Sportovní hala Fortuna, Praha
datum: 10. června 2024
setlist: Got Me Started, What’s The Time Where You Are?, My My My!, In My Room, Dance To This, Supernatural (Ariana Grande cover), Bloom, Still Got It, Can’t Go Back, Baby, Could Cry Just Thinkin About You, The Call, One Of Your Girls, The Hookup, Silly, Stud, 1999 (Charli XCX cover), Honey, Rush
Fotogalerie

Troye Sivan, Sportovní hala Fortuna, Praha, 9.6.2024
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Málokdo by asi rozporoval, že taneční, synth-popová hudba, jíž se Troye Sivan prezentuje, má své kvality. Z produkčního hlediska jsou jeho písně skvěle vypiplané a nabízí celou řadu nápadů, byť si je někdy vypůjčuje odjinud. To ostatně ukázal hned první prezentovaný song, singl "Got Me Started", jehož primární melodie pochází z hitu "Shooting Stars" od Bag Raiders. V solidně zaplněné Sportovní hale Fortuna vyvolal už při prvním refrénu nefalšované šílenství.

Málokdy se vidí, že by dav diváků na ploše skákal do rytmu hned při první písničce. Velmi tomu pomohla i expresivní choreografie tvořící velkou část zážitku - šest polonahých tanečníků se ke konci písně nastavilo tak, že mikrofon měl ten ústřední z nich mezi nohama a nemusíte ani hádat, co přesně zpěvák v pokleku u jeho rozkroku naznačoval.

Samotnou scénu tvořil ústřední kvádr s projekční obrazovkou, ta ale většinu času místo projekcí spíše jen barevně blikala, a snažila se tak nastolit světelnou atmosféru připomínající noční klub. Po stranách se nacházely konstrukce připomínající dvoupatrové lešení, jejichž trubky pomocí připevněných světelných panelů zářily pastelovými barvami. A přímo před těmito dodatečnými prostory pro tanečníky se nacházeli jediní dva hudebníci - doprovodná vokalistka obsluhující podle potřeby klávesy či kytary a bubeník, jehož souprava působila až nadbytečně, většinou totiž využíval jen drumpady a činely.

Troye Sivan, Sportovní hala Fortuna, Praha, 9.6.2024
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Nepočítáme-li na na pár skladeb dovezenou postel, v níž se protagonista vystupující nejprve v nátělníku a pak i bez něj, válel při "Bloom" a v části s animovanou Arianou Grande (na projekci a puštěnou ze záznamu), stala se největším tahákem jeho vystoupení skvěle secvičená choreografie. I zde platilo, že ne všechny kousky lze považovat za původní, neboť například při "My My My!" spolu s tanečníky vyloženě vykradl "They Don't Care About Us" Michaela Jacksona. Nicméně kdykoliv mu jeho kolegové sekundovali na pódiu, vypadalo to parádně.

Bohužel to ale ukázalo také jeho slabé stránky, neboť tanečníci jeho samotného zcela zastínili. Nejen proto, že kdykoliv z pódia zmizeli, ztratil se i wow efekt, a koncert tak zejména ve své prostřední části začal dost uvadat, zároveň to ale odhalilo, že Sivan samotný nepatří mezi skvělé zpěváky. Jeho baladická čísla, kdy zůstal stát uprostřed pódia celý v bílém a nechával se osvítit doprovodnými světly na pódiu i těmi z mobilů fanoušků, za mnoho nestála a devětadvacetiletý interpret patrně sám ví, že vokální exhibice jeho silnou stránkou nikdy nebudou.

Troye Sivan, Sportovní hala Fortuna, Praha, 9.6.2024
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Jakmile se ale celá skvadra performerů zase objevila na scéně a tak trochu po vzoru Backstreet Boys tančila jako jeden, příležitostný herec se už ani neobtěžoval přikládat mikrofon k ústům (nebo jej alespoň vyměnit za hlavový) a nechal half-playback, ať drtivou většinu svižnějších songů ze setu trvajícího pouhých pětasedmdesát minut odzpívá za něj.

"Ani nevím, co jsem si sliboval od dnešního koncertu, ale tohle teda ne!" burácel fanoušek Janet Jackson a Taylor Swift do nadšeného davu, kterému dle bouřlivého potlesku na tom, odkud hudba hraje, pranic nezáleželo a jen si užívalo majestátní popový hit, jakým závěrečný song "Rush" bezesporu je.

Bezuzdné veselí pod taktovkou zvukaře zbožňujícího silné basy ale bledne, postavíme-li ho na úroveň jeho největších konkurentů.

Troye Sivan, Sportovní hala Fortuna, Praha, 9.6.2024
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Takoví Years & Years ještě před dvěma lety jezdili po světě s show, v níž se Olly Alexander taky válel v posteli, vizuálně na tom byli ale ještě o něco lépe a ačkoliv někdejší frontman a dnes už jen sólový zpěvák místy pěvecky ujel, měli jste alespoň jistotu, že sledujete skutečně živý koncert.

Trochu větší úlet, co do show, nabídl rovněž na playbacku hodně stojící Lil Nas X, kterého Sivan opět viditelně okopíroval u songu "Honey", kde jeho tanečníci v kovbojských kloboucích rovněž imitovali choreografii, jakou se prezentoval loni na Mad Cool Festivalu. Nelze ale vynechat ani Sama Smitha, jejichž show, s níž míří na Colours Of Ostrava, strčí všechny zmíněné do kapsy. A to jak co do vizuální prezentace, tak i co do početnosti reálných hudebních nástrojů na scéně a samozřejmě i samotným vokálem, o jehož síle není pochyb.

Troye Sivan, Sportovní hala Fortuna, Praha, 9.6.2024
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
A tak ačkoliv je fajn, že si po nedělním večeru už i čeští fanoušci mohou odškrtnout Troye Sivana ze svého bucket listu, nebude to trvat dlouho a britská hvězda ukáže, že titul BBC Sound Of 2014 a čtyři ceny Grammy k tomu nezískala náhodou. Těšte se. Protože po tom, co se odehraje v Ostravě, už si na nějakého Sivana líbajícího se v holešovické hale ani nevzpomenete.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pet Shop Boys - Nonetheless 8/10
Recenze: Pet Shop Boys na "Nonetheless" vyhlížejí budoucnost a zároveň kvitují svou minulost Na následovnici desky "Hotspot" jsme si museli počkat čtyři roky. Tohoto času však Pet Shop Boys na "Nonetheless" naplno využili - předkládají nám totiž svou nejkomplexněji pojatou nahrávku za dlouhé roky. Zároveň ukazují své... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 15:15 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 24. týden 2023
Návrat "Houdiniho", Rolling Stones poprvé v nejlepší desítce. Česká rádia omílají loňské hity Po sedmitýdenní pauze se do čela tuzemského rádiového žebříčku vrátila Dua Lipa s loňským singlem "Houdini". Poprvé se do top desítky probojovali veteráni The Rolling Stones se songem "Mess It Up". Albům podruhé vévodí Calin s... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling V polovině června jsme se dočkali novinky Mobyho, který si pozval fůru hostů. Doplnili ho rockeři Black Country Communion, The Decemberists, Widespread Panic a John Grant, americká houslistka Lindsey Stirling, countryový zpěvák Luke Combs,... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 12:15 v sekci Novinky | Nové desky
Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou
Rozhovory: Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou Rožnovské hudební podhoubí vydalo již nejeden výrazný projekt převážně z punkového či alternativního ranku. Patří k nim i Chorobopop, za kterým stojí Daniel Stibor zvaný Ctib. S tříčlennou kapelou jsme si povídali zejména o... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Kolektivní halucinace - Horníci 8/10
Video: V novém klipu Kolektivní halucinace odhalují "Horníci" své tváře Na jaře tohoto roku vydala formace Kolektivní halucinace své čtvrté studiové album "Nejistota" a nyní z něj v premiéře představuje syrový videoklip "Horníci". Jedná se o první skladbu z desky, která dostala vizuální podobu.... čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 19:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Ariana Grande si v klipu "the boy is mine" obléká kostým kočičí ženy (13.06.2024 18:11)
- Fotogalerie: Troye Sivan Praze naservíroval nejen taneční show (10.06.2024 09:14)
- Nejvíc nej: Pět nejvíc heterosexuálních klipů Troye Sivana (03.06.2024 16:15)
- Years & Years jsou minulostí. Olly Alexander už bude vystupovat jen pod svým jménem (30.05.2024 18:09)
- Video: Camila Cabello a Lil Nas X se v klipu k "HE KNOWS" poperou kvůli klukovi (29.05.2024 18:42)
- Rýpla si Billie Eilish do Taylor Swift? Podle ní o tříhodinové koncerty nikdo nestojí (29.05.2024 17:11)
- Vítěznou Taylor Swift v českém albovém žebříčku stíhá Travis Scott, uspěl i výběr z Eurovize (22.05.2024 17:30)
- Pop už v albovém žebříčku nehraje druhé housle. Taylor Swift dovršuje hattrick a boduje i Dua Lipa (16.05.2024 08:00)
- Spletli si naši dramaturgové rok? Rádiím vládne Michael Schulte s hitem loňského léta (09.05.2024 08:00)
- Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku (02.05.2024 08:00)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (Roxy, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Parkway Drive Prince Vladimír Mišík Bring Me The Horizon Avril Lavigne mp3.com Beyoncé Sia Taylor Swift The Offspring Rush Dario G Mirai Kabát Queen Bono Lucie Vondráčková Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe