shop.musicserver.cz
Charlotte Sands, AJA, Bike Jesus, Praha, 5.6.2024

Rock nezastaví ani z/Závora. Charlotte Sands v Praze vystoupila i přes uzavření Kasáren Karlín

Vydáno: 06.06.2024 18:00 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Pravidelní čtenáři musicserveru jistě vědí, že politice se na našem webu nijak zvlášť nevěnujeme, spíše se jí snažíme vyhýbat. Někdy ale nastanou natolik bizarní situace, že ji ignorovat prostě nemůžeme. Okolnosti koncertu nesporně talentované Charlotte Sands budiž zářivou ukázkou toho, v jaké zemi žijeme.

Live: Charlotte Sands

support: Emi Jeen, AJA
místo: Bike Jesus, Praha
datum: 5. června 2024
setlist: Can We Start Over?, Pity, Bad Day, Dead Body, On The Outside, Every Guy Ever, Rollercoaster, Get Over It, Six Feet Under (akusticky), Special (akusticky), Blindspot, Use Me, Teeth, Alright, Spite, Dress (Heavy Version)
Fotky pocházejí z koncertu ve Sportovní hale Fortuna, v Bike Jesus jsme neměli fotografa.

Charlotte Sands, Sportovní hala Fortuna, Praha, 12.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Možná jste v médiích zaregistrovali, že provozovatelé museli ze dne na den ukončit provoz Kasáren Karlín. Celou kauzu nyní ze všech stran rozebírají zpravodajské servery, nemusíme tedy opakovat, co už nejspíš víte.

Dle jejich informací stojí za celou snahou o uzavření oblíbeného prostoru nejen Pražanů aktivista a dle obchodního rejstříku také podnikatel s elektřinou Miloš Závora, který se už léta snaží nejprve omezit hluk a následně ideálně úplně ukončit fungování prostor v Ledárnách Braník. Podobně řeší třeba i Ostravu. Sám přímo v Braníku žije, ale v případě Karlína se těžko může stavět do role nespokojeného občana, který tamním kulturním životem trpí. Jak velký sympaťák to nejspíš bude, si můžete udělat obrázek třeba z tohoto screenu nebo ze skutečnosti, že u naprosté většiny svých příspěvků na Facebooku si vypnul komentáře.

Jako musicserver mu už z principu našeho fungování nemůžeme držet palce k tomu, aby omezoval už tak ze všech stran zkoušenou kulturu, kterou navzdory všemu provozují na domácí i světové půdě zejména nadšenci. Další klacky pod nohy byznysu, jenž se po pandemických stopkách ještě dnes teprve zhluboka nadechuje, opravdu nejsou potřeba.

To vše každopádně zapříčinilo, že se fanoušci Charlotte Sands v den akce dozvěděli, že místo Karlína musejí jet do klubu Bike Jesus na Štvanici. Všechna čest organizátorům z Fource, že si v nelehké situaci poradili. Chtě nechtě si ale zpěvaččin tým bude myslet, že zase jednou dorazil na Divoký východ, a jistě se se svou zkušeností pochlubí i dalším kolegům. Mezinárodní ostuda a komplikace způsobené stovkám spoluobčanů ale asi pana Závoru vůbec netrápí. Hlavně že dosáhl svého.

Charlotte Sands, Sportovní hala Fortuna, Praha, 12.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Spolupracovnice emo-rockových legend Taking Back Sunday se na pódium nakonec oproti plánu dostala o zhruba o dvacet minut později, ještě před ní ale vystoupila dvojice kapel s ženami v čele, což podle slov hlavní hvězdy večera nebyla náhoda.

Emi Jeen jsme bohužel nestihli, nicméně trio tvořené bubeníkem, kytaristou a zpěvačkou jména AJA se stalo na poměry předkapel v malých klubech velmi milým překvapením. Společně připomínali lehce rockovější variantu Olivie Rodrigo, a to jak hudebně, tak vizuálně. Došlo i na covery "Happier Than Ever" Billie Eilish a také tvrdší verzi "Unwritten" Natashi Bedingfield, jejíž hit po dvaceti letech od vydání objevili díky filmu "S tebou nikdy" i dnešní teenageři. Škoda jen toho nadbytečného half-playbacku sloužícímu k zakrytí skutečnosti, že zpěvaččin vlastní hlas zas tak libozvučně nezní.

Charlotte Sands, Sportovní hala Fortuna, Praha, 12.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
"Chci moc poděkovat organizátorům, že to všechno během 24 hodin zvládli. Měla jsem strašný strach, jestli se to všichni včas dozvíte a objevíte se na správném místě," vítala zaplněný klub Charlotte Sands v úvodu svého vystoupení. Do Prahy se vrátila osm měsíců poté, co ve Sportovní hale Fortuna předskakovala skupině 5 Seconds Of Summer, a bylo znát, že spoustu českých fanoušků přítomných v Bike Jesus získala právě tam.

Nezpochybnitelného talentu této nezávislé umělkyně si loni všimli třeba i organizátoři násobně většího německého Rock im Parku. V pražském klubu si na ni ale její příznivci mohli doslova sáhnout. Z pouhých pár metrů tak mohli sledovat nejenom její věčné házení na modro obarvenou hřívou, ale také veškeré úsměvy, grimasy, drobné posunky a všemožné detaily, díky nimž byl koncert mnohem větším zážitkem. Neuvěřitelně sympatická, skromná, za náramky od fanoušků děkující a po všech směrech milá zpěvačka se při samotných písničkách proměňovala v nespoutanou dračici.

Během pouhých pár let se její tvorba dost proměnila. Zatímco první singly naznačovaly, že na trh míří další varianta Avril Lavigne, ještě čerstvá debutová kolekce "Can We Start Over?" i svým názvem symbolizuje, že přitvrdila. Interpretka se tak svým novým materiálem zařadila k aktuální rockovější tváři Demi Lovato nebo ještě lépe ke kapelám jako Dead Sara či The Pretty Reckless. Její hudba zhrubla, daleko víc v ní ječí a emoce z ní stříkají na všechny strany. A přesně takový byl i koncert.

Charlotte Sands, Sportovní hala Fortuna, Praha, 12.10.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Zpomalila až v akustické části, kdy ze svého zdobeného sborníku nechala dvě fanynky vybrat po jedné libovolné písni, a jelikož se druhá dívka v pořadí dlouho nemohla rozhodnout, Charlotte zabavila publikum kromě jiného i imitací výtahové hudby. Pak ale zase přitlačila na plyn v "Use Me" a "Teeth" a vypadalo to, že o vrcholu show je rozhodnuto.

"Tato píseň mě vrací do časů, kdy jsem se necítila moc dobře. Byla jsem izolovaná, sama a především jsem se netěšila na budoucnost. Nevěděla jsem, jaké je mé poslání na této planetě," vykládala, zatímco právě díky těmto slovům nevědomky vysvětlila, proč si tolik získala fanoušky generace Z, jež stejně jako ona vyrůstá obklopena sociálními sítěmi, pandemií a válkou. Mohou se s ní tak snáze ztotožnit. Je totiž jednou z nich.

Následné předvedení komentovaného songu "Alright" mělo ohromnou sílu. Do té doby nenápadná světla v refrénech začala svítit přímo do očí jako ranní slunce, upřímné emoce se podařilo předat a do toho se zničehonic v čele pódia objevil do té doby nenápadný kytarista a vystřihnul parádní sólo. Absolutní nádhera.

Konec večera spočíval v zabalení se do české vlajky a úprku do tourbusu. Ten dojmy lehce pokazil, protože vzhledem k dosavadní sounáležitosti a nepříliš početnému publiku by se nabízelo, aby došlo ještě na focení s fanoušky. Místo toho si ale protagonistka schovala modré vlasy pod černou mikinu s kapucí a pelášila se schovat. Snad se alespoň tímto pan Závora inspiruje.

Petice za znovuotevření Kasáren Karlín v době psaní tohoto textu obsahuje po 24 hodinách od zveřejnění na sedmnáct tisíc podpisů a stejně jako věhlas Charlotte Sands určitě ještě nabobtná.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pet Shop Boys - Nonetheless 8/10
Recenze: Pet Shop Boys na "Nonetheless" vyhlížejí budoucnost a zároveň kvitují svou minulost Na následovnici desky "Hotspot" jsme si museli počkat čtyři roky. Tohoto času však Pet Shop Boys na "Nonetheless" naplno využili - předkládají nám totiž svou nejkomplexněji pojatou nahrávku za dlouhé roky. Zároveň ukazují své... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 15:15 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 24. týden 2023
Návrat "Houdiniho", Rolling Stones poprvé v nejlepší desítce. Česká rádia omílají loňské hity Po sedmitýdenní pauze se do čela tuzemského rádiového žebříčku vrátila Dua Lipa s loňským singlem "Houdini". Poprvé se do top desítky probojovali veteráni The Rolling Stones se songem "Mess It Up". Albům podruhé vévodí Calin s... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling V polovině června jsme se dočkali novinky Mobyho, který si pozval fůru hostů. Doplnili ho rockeři Black Country Communion, The Decemberists, Widespread Panic a John Grant, americká houslistka Lindsey Stirling, countryový zpěvák Luke Combs,... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 12:15 v sekci Novinky | Nové desky
Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou
Rozhovory: Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou Rožnovské hudební podhoubí vydalo již nejeden výrazný projekt převážně z punkového či alternativního ranku. Patří k nim i Chorobopop, za kterým stojí Daniel Stibor zvaný Ctib. S tříčlennou kapelou jsme si povídali zejména o... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Kolektivní halucinace - Horníci 8/10
Video: V novém klipu Kolektivní halucinace odhalují "Horníci" své tváře Na jaře tohoto roku vydala formace Kolektivní halucinace své čtvrté studiové album "Nejistota" a nyní z něj v premiéře představuje syrový videoklip "Horníci". Jedná se o první skladbu z desky, která dostala vizuální podobu.... čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 19:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Návrat "Houdiniho", Rolling Stones poprvé v nejlepší desítce. Česká rádia omílají loňské hity (20.06.2024 08:00)
- Video: Billie Eilish zazpívala u Colberta "The Greatest". Předvedla suverénní výkon. Samozřejmě (17.06.2024 10:29)
- Naživo: Avril Lavigne zůstala na Rock for People mladou rebelkou (15.06.2024 09:01)
- Calin s novinkou "Bieber Fever" sesadil Billie Eilish z čela českého albového žebříčku (13.06.2024 20:00)
- Video: Billie Eilish v "CHIHIRO" odhaluje anatomii toxického vztahu (12.06.2024 09:05)
- Rýpla si Billie Eilish do Taylor Swift? Podle ní o tříhodinové koncerty nikdo nestojí (29.05.2024 17:11)
- Nové desky 20/2024 - od Billie Eilish přes Slashe po Zayna (22.05.2024 11:00)
- Recenze: Billie Eilish na "Hit Me Hard And Soft" (opět) definuje sama sebe. Výsledkem je její nejlepší album (20.05.2024 00:00)
- Billie Eilish přijede v červnu 2025 do O2 areny (29.04.2024 15:10)
- Billie Eilish nemá ráda singly. Nechce totiž klamat posluchače (27.04.2024 18:27)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (Roxy, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Parkway Drive Vladimír Mišík Prince Bring Me The Horizon Avril Lavigne mp3.com Beyoncé Sia Taylor Swift The Offspring Rush Dario G Mirai Queen Kabát Bono Lucie Vondráčková Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe