shop.musicserver.cz
Metalfest Open Air, 3. den, Lochotín, Plzeň, 2.6.2024

Třetí den Metalfestu nabídl nejsilnější program v čele s temnými Dimmu Borgir

Vydáno: 05.06.2024 10:00 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Třináctý ročník plzeňského Metalfestu sice provázelo špatné počasí, na nadšení diváků se to ale ani třetí, závěrečný den nijak neprojevilo. Místo opalování publikum prostě jen sjíždělo po bahně nebo plavalo v kalužích. První místo ale opět opanovala hudba, které tentokrát veleli Dimmu Borgir.

Live: Metalfest Open Air - den třetí

místo: Lochotín, Plzeň
datum: 1. června 2024
vystoupili: Dimmu Borgir, Feuerschwanz, Orden Ogan, Visions Of Atlantis a další
Fotogalerie
Report z prvního dne si přečtěte zde.
Report z druhého dne si přečtěte zde.

Dark Sky - Metalfest Open Air, 3. den, Lochotín, Plzeň, 02.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
První dva dny propršely, tak ten třetí už přece musí být hezky! Podobně uvažovala asi většina přítomných, leč přání se vyplnilo jen zčásti. Občas sice vysvitlo i jinak zcela absentující slunce, rozmary počasí ale vytrvaly až do úplného závěru festivalu.

Tu vůbec největší průtrž mračen si vysloužila hned první formace dne, američtí Iron Will. Ti se snažili rozpohybovat zatím hrstku přítomných fanoušků tím, že za odměnu darují své CD či tričko tomu, kdo vyskočí nejvýše. To bylo ale bohužel to nejzajímavější, co jinak nevýrazná hardrocková formace předvedla.

Nervosa - Metalfest Open Air, 3. den, Lochotín, Plzeň, 02.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Naopak velice příjemně vyzněl set německých Dark Sky. Veteráni tamní scény sice zvukově zůstali v osmdesátých letech a i na Metalfestu představili svůj melodických hard rock s prvky AOR, založený na výrazných klávesách, jejich retro okénko se ale ukázalo jako velice osvěžující. Lídr formace Frank Breuninger je totiž srdcař a jeho nekonečné nadšení diváky okamžitě nakazilo. Navíc hovořil velmi slušně česky, a když věnoval píseň "Heroes on Ice" našim hokejovým mistrům, publikum si podmanil.

Návrat do současnosti přišel společně s kapelou Illumishade, kterou založili v roce 2019 členové skupiny Eluveitie Fabienne Erni a Jonas Wolf. Kariéra formace se zatím stále teprve rozbíhá a muzikanti svůj set postavili na dosavadních dvou deskách, včetně letošní novinky "Another Side of You". Fabienne sice slušně zpívá, ale občas ji zrazovala intonace. Některé písně fungovaly lépe, jako třeba "Here We Are", jiné za srdce moc chytit nedokázaly.

Dominum - Metalfest Open Air, 3. den, Lochotín, Plzeň, 02.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Jediný ryzí thrash metal přivezly na aktuální ročník Brazilky z kapely Nervosa. I u nás etablovaná skupina ze Sao Paula tu, i dle reakcí diváků, potěšila mnoho fanoušků. Frontwoman Prika Amaral sice opět dorazila s novou sestavou, nezdálo se ale, že by cokoli drhlo. Padesátiminutový set uběhl velice rychle.

První velké překvapení nabídla stoupající hvězda power metalu Dominum. Ta funguje teprve dva roky a loni vydala své debutové album. Felix Heldt aka Dr. Dead ale není úplným nováčkem. Pomáhal už formacím Feuerschwanz či Visions Of Atlantis a na jeho vystupování to šlo poznat. Kapela prezentovaná jako zombie band přivezla poutavou show s ponuře vyzdobeným pódiem.

Top 5 festivalu podle Tomáše Rozkovce

1. Dimmu Borgir
2. Tarja a Marko Hietala
3. Crimson Veil
4. Septicflesh
5. Illumishade / Black Sonic Pearls

Heldt vypadal jako upír - pomohly mu v tom nasazené čočky, smoking a hůlka v ruce. S přehledem dokázal rozhýbat celý amfiteátr. Skvěle pracoval s diváky a po vizuální stránce připomněl slavnější Ghost. Dominum přehráli téměř celý debut a kromě vlastní tvorby zaexperimentovali i s coverem "Bad Guy" Billie Eilish nebo "Rock You Like a Hurricane" Scorpions. Jednalo se o rozhodně jeden z nejzábavnějších momentů celého ročníku. O téhle německé partě určitě ještě uslyšíme.

Visions of Atlantis - Metalfest Open Air, 3. den, Lochotín, Plzeň, 02.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Kormidla se poté chopili právě Visions Of Atlantis, kteří se postupem času proměnili v pirátsky zaměřené power metalisty. Větší progres v kariéře jim ale během čtvrtstoletí fungování hatily přílišné personální rošády. Aktuálně za mikrofonem stojí už pátá zpěvačka, tentokrát Pařížanka Clémentine Delauney. Ta převzala otěže již před deseti lety a v Plzni předvedla své korzárské srdce. Pravdou ale je, že letošní ročník nabídl charismatičtější frontwomanky i nápaditější power metal. V silném nedělním programu patřil právě set těchto Rakušanů k těm zapomenutelným.

Za dunění skutečných hromů přijeli představit ukázku ze své očekávané novinky němečtí Orden Ogan. Ti kromě celé řádky hitů, v čele s "F.E.V.E.R." nebo "Gunman", zahráli také čerstvou pecku "The Order of Fear", která se objeví na stejnojmenné nahrávce plánované na 5. července. Zpěvák a již jediný zakládající člen Sebastian Levermann se pokoušel publikum naučit refrén písně. Jelikož ale odezva nebyla taková, jakou si představoval, pobídl přítomné, ať místo fear zpívají beer. Tento nápad samozřejmě zafungoval a plzeňské publikum k velké radosti všech následně pělo místo "The Order of Fear" upravený text "The Order of Beer".

Orden Ogan - Metalfest Open Air, 3. den, Lochotín, Plzeň, 02.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Dosud nejvelkolepější letošní show přivezli němečtí fantasy metalisté Feuerschwanz, jejichž cílem je hlavně pobavit. Nechyběly tanečnice s plamenomety, jiskry, ohně, obouruční meč jako mikrofon či vizuálně atraktivní stage. Oba zpěváci se oblékli do středověkých brnění, nechyběly ani dudy či housle. Příjemné překvapení přineslo hostování Fabienne Erni z Illumishade v hymnické písni "Bastard von Asgard" a Felixe Heldta z Dominum v předělávce heavymetalové klasiky "Warriors of the World United" od Manowar.

Po divácké stránce koncertu nechybělo nic. Jen zamrzelo, že vystoupení občas sklouzlo až k přepálenému kabaretu. Předělávka úlisného letního hitu O-Zone "Dragostea din tei", kdy si rytíři nasadili barevné brýle, byla takovou hořkou tečkou za jinak efektní show.

Top 5 festivalu podle Ondřej Hricka

1. Tarja a Marko Hietala
2. Dominum
3. Dimmu Borgir
4. Crimson Veil
5. Feuerschwanz

To nejtemnější přišlo na úplný závěr. Dimmu Borgir. Závěrečnému vystoupení letošního ročníku předcházela nejdelší příprava vůbec. Diváci to postupně dávali hlasitě znát a neocenili ani vleklé a dlouhé intro. Norští blackmetalisté si pak museli náklonnost fanoušků pracně získávat zpět . Nakonec se jim to ale povedlo i díky efektní pódiové vizualizaci rozvalin a preciznímu zvuku. Mrazivé atmosféře koncertu ale nesvědčily občasné příliš dlouhé pauzy mezi písněmi.

Metalfest Open Air, 3. den, Lochotín, Plzeň, 02.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Jelikož Dimmu Borgir nevydali v poslední době žádné nové řadové album a loňskou kolekci coververzí "Inspiratio Profanus" zcela opomněli, pojali setlist jako přehlídku všech svých dosavadních devíti desek. Hned na úvod přišla na řadu "Raabjørn speiler draugheimens skodde" z debutu "For all tid", kterou příliš často naživo nehrají. Ohromnou sílu měla i "Council of Wolves and Snakes" ze zatím poslední řadovky "Eonian". Mimochodem - na jejím nástupci se prý už usilovně pracuje.

Poslední skladba "Mourning Palace" uzavřela třináctý ročník oblíbeného metalového svátku na západě Čech. Organizátoři letos nabídli trochu odlišný program a vsadili více než v předchozích letech na mladší krev, zastoupenou kapelami jako Dominum, Crimson Veil, Ice Nine Kills nebo Illumishade. Potěšilo, že všichni tři hlavní interpreti splnili očekávání a v případě sobotního večera šlo dokonce o nezapomenutelný zážitek.

Feuerschwanz - Metalfest Open Air, 3. den, Lochotín, Plzeň, 02.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Kaňku na celkovém dojmu samozřejmě zanechalo počasí, které bylo na české poměry nebývalé špatné. Na druhou stranu i díky němu se ukázalo, jak silné odhodlání mají metaloví fanoušci, kteří se obdivuhodně semkli a rozhodli se si metalový svátek nenechat zkazit a užít si ho. Dobrá nálada panovala jak pod pódiem, tak v přilehlých pivních stanech - tedy na jediných místech, kde se alespoň na chvilku dalo před mokrem skrýt.

Velkou pochvalu si zaslouží také organizátoři, protože přes jistě náročné podmínky nebyli diváci o nic ochuzeni. Zážitek z koncertů podporoval na poměry venkovních akcí skvělý zvuk, nekonala se žádná významná zpoždění a kromě ztráty hned úvodních April Art proběhl celý program beze změny. Menší výtka směřuje pouze k drahým jídelním stánkům a nepříliš kvalitnímu výběru v nich. Po téhle stránce bychom nějaké zlepšení uvítali. Tak zase za rok.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pet Shop Boys - Nonetheless 8/10
Recenze: Pet Shop Boys na "Nonetheless" vyhlížejí budoucnost a zároveň kvitují svou minulost Na následovnici desky "Hotspot" jsme si museli počkat čtyři roky. Tohoto času však Pet Shop Boys na "Nonetheless" naplno využili - předkládají nám totiž svou nejkomplexněji pojatou nahrávku za dlouhé roky. Zároveň ukazují své... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 15:15 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 24. týden 2023
Návrat "Houdiniho", Rolling Stones poprvé v nejlepší desítce. Česká rádia omílají loňské hity Po sedmitýdenní pauze se do čela tuzemského rádiového žebříčku vrátila Dua Lipa s loňským singlem "Houdini". Poprvé se do top desítky probojovali veteráni The Rolling Stones se songem "Mess It Up". Albům podruhé vévodí Calin s... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling V polovině června jsme se dočkali novinky Mobyho, který si pozval fůru hostů. Doplnili ho rockeři Black Country Communion, The Decemberists, Widespread Panic a John Grant, americká houslistka Lindsey Stirling, countryový zpěvák Luke Combs,... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 12:15 v sekci Novinky | Nové desky
Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou
Rozhovory: Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou Rožnovské hudební podhoubí vydalo již nejeden výrazný projekt převážně z punkového či alternativního ranku. Patří k nim i Chorobopop, za kterým stojí Daniel Stibor zvaný Ctib. S tříčlennou kapelou jsme si povídali zejména o... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Kolektivní halucinace - Horníci 8/10
Video: V novém klipu Kolektivní halucinace odhalují "Horníci" své tváře Na jaře tohoto roku vydala formace Kolektivní halucinace své čtvrté studiové album "Nejistota" a nyní z něj v premiéře představuje syrový videoklip "Horníci". Jedná se o první skladbu z desky, která dostala vizuální podobu.... čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 19:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Metalfest ve fotkách potřetí: Déšť, hromy i Dimmu Borgir (05.06.2024 09:08)
- Fotogalerie: Metalfest 2024: Déšť a Tarja s Markem Hietalou kralovali druhému dni (04.06.2024 09:04)
- Fotogalerie: Plzeňský Metalfest zahájili Five Finger Death Punch. A taky déšť (03.06.2024 18:10)
- Tajemní Ghost budou strašit v kinech. Film "Rite Here Rite Now" nabídne koncert i něco navíc (12.05.2024 12:47)
- Video: David Guetta oprášil hit moldavských O-Zone. Do "I Don't Wanna Wait" si pozval OneRepublic (01.05.2024 08:40)
- Fotogalerie: Pagan folk, pohanské rituály, všudypřítomný "Zaklínač", medovina, lepé děvy. To vše byl koncert Deloraine v Lucerna Music Baru (01.03.2024 09:39)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Ghost v tichosti vydali výběrovku "13 Commandments", obsahuje i jednu raritu (04.12.2023 19:35)
- Ghost chystají filmový projekt. Měl by kombinovat koncertní záznam s něčím dalším (13.10.2023 15:22)
- Audio: Ghost pro film "Insidious: Červené dveře" předělali baladu "Stay" od Shakespears Sister (12.07.2023 13:16)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (Roxy, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Parkway Drive Vladimír Mišík Prince Bring Me The Horizon Avril Lavigne mp3.com Beyoncé Sia Taylor Swift The Offspring Rush Dario G Mirai Kabát Queen Bono Lucie Vondráčková Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe