shop.musicserver.cz
Air, Royal Albert Hall, Londýn, Velká Británie, 31.5.2024 (livestream)

"Moon Safari" dvojice Air naživo ani po letech neztratilo nic ze svého kouzla

Vydáno: 04.06.2024 17:30 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: Manuel Obadia-Wills

Album "Moon Safari" loni oslavilo rovné čtvrtstoletí. Větší oslavy si však Air nachystali až na letošek, kdy vyjeli na rozsáhlé turné, kde tuto desku hrají celou, od začátku do konce. V rámci londýnského dvojáku v Royal Albert Hall vznikl livestream, který vám přiblížíme v následujícím článku.

Live: Air

místo: Royal Albert Hall, Londýn, Velká Británie
datum: 31. května 2024
setlist: La femme d'argent, Sexy Boy, All I Need, Kelly Watch the Stars, Talisman, Remember, You Make It Easy, Ce matin‐là, New Star in the Sky (Chanson pour Solal), Le voyage de Pénélope, Radian, Venus, Cherry Blossom Girl, Run, Highschool Lover, Surfing on a Rocket, Don't Be Light, Alone in Kyoto, Electronic Performers

Legendární prostor Royal Albert Hall již hostil nemálo speciálních událostí. Jednu z dalších si zde nachystali také francouzští Air, kteří letos oslavují vydání své dnes již kultovní nahrávky "Moon Safari". V současném provedení zvou na koncepční show, kterou vecpali do kosmického obýváku, jenž připomíná stavbu z obalu jejich desky "10 000 Hz Legend". Venkovní obrysy a jeho strop nechali pro efekt vytvořit v leskle bílém provedení a její vnitřní stěny fungují coby universální projekční led panely. V těchto útrobách kapela doplněná o zručného bubeníka Louise Delormeho kouzlí své magicky zasněné kompozice.

První polovina večera logicky patřila "Moon Safari". S prvními takty "La femme d'argent" se usazené publikum nechalo snadno vtáhnout do hudebního vyprávění těchto snílků, jež svým snadno rozpoznatelným rukopisem vytvářejí působivé skladby.

Naživo syntezátorové harmonie a klavírní linky často provázela hra na kytaru, ať už akustickou nebo elektrickou, a další nástroje. Nicolas Godin během show prostřídal hned několik z nich, naopak jeho parťák Jean-Benoît Dunckel se pevně držel ve svém vytýčeném prostoru s klávesami. Bubeník Louis pak svou komplexní hrou dotvářel hybné roviny a jednotlivým trackům přidával na živelnosti. Skladby však muzikanti hráli v podstatě ve verzích, které se nijak zvlášť nevzdalovaly původním podobám známým z alb.

Jedinou výraznou změnu představovala upravená "All I Need", kterou Air překomponovali a v živém provedení v ní z vokálu Beth Hirsch příliš nezbylo. Po "Kelly Watch the Stars" se Nicolas prvně ujal slova a stroze poděkoval, což během večera ještě několikrát zopakoval, více prostoru komunikaci ale nevěnoval. Primárně se hrálo a všichni tři aktéři se plně soustředili na hru s náladami a melodickými detaily tracků. Celým večerem se táhl jasný koncept - nejen s minimalistickými vizuály, ale i svou chronologií, překvapivá byla zejména selekce písní v best of části.

Než na ni ale došlo, fanoušky ještě potěšily znamenité okamžiky s "Remember" či "Ce matin‐là", kterou Nicolas zvýraznil sólem pro foukací harmoniku, nebo závěrečný song desky "Le voyage de Pénélope". Ten se dočkal členitějšího finále, jež krásně vygradovalo do následné zvukové spojnice. Tu prezentovaly přednatočené hudební struktury, které zahajovaly každý blok a nepřímo tvořily součástí skladeb, jež pak zazněly v plné podobě.

Po úseku s "Moon Safari" se Air na chvíli z pódia vzdálili, z reproduktorů se však stále nesla nenápadná, hymnická zvuková koláž, která poté plynule přešla v instrumentální monument "Radian". Výběr toho nejlepšího z další kariéry dvojice se soustředil jen na desky "Talkie Walkie" a "10 000 Hz Legend". Ze soundtracku "The Virgin Suicides" zaznělo jen ústřední téma "Highschool Lover", na ostatní nahrávky bohužel nedošlo.

Projekční vizuály často nahlížely k vesmírných útvarům, hlavně planetám, projekce k "Venus" přinesla pohyblivou exkurzi do nekonečna okolo nás. Ostatní obrazové střípky vycházely z prostých nápadů, často však dotvářely prostorový vjem. Sama skupina, též oděna do bílé (paralela k jejich zcela první koncertní štaci), často s těmito obrazci splývala. Jednalo se každopádně o pastvu pro uši i oči.

K nejlepším chvílím patřily hybnější kompozice "Run" (se skvělou basovou linkou) a našlápnuté "Don't Be Light", celkem logicky vybrané pro finále hlavního bloku - oběma protagonistům se jimi podařilo rozhýbat jinak sedící publikum.

Přídavky kapela nakonec odehrála dva, naplno však ukázaly oba protipóly tvorby tohoto dua. Podmanivá "Alone in Kyoto" zněla až jako ryze akusticky rozechvělý sen, zatímco závěrečný song "Electronic Performers" tepal, kromě úvodního kytarového sóla, elektronickým pulsem a odkázal na inspirativní kořeny Air. Ti stále patří k nezaměnitelným badatelům na poli nejen elektronické hudby a jejich oslava "Moon Safari" patří ke klenotům, které můžete aktuálně zastihnout na cestách.

Moon Safari (výroční edice)

Kromě koncertního turné do obchodů doputovala i nová edice této desky. Původní nahrávku na druhém disku doplňují rarity v podobě demo snímků a podobně. Zde si svou pozornost bere hlavně "Dirty Hiroshima", živé záznamy pro BBC nebo prodloužená verze hitovky "Kelly Watch the Stars" (k poslechu níže). Třetí kotouč tvoří Blu-ray disk, který představuje "Moon Safari" v novém Dolby Atmos mixu. O ten se postarala dvojice Bruce Keen a Gilas Lointer. Podařilo se jim tento komplet z původních zvukových stop v maximální míře transformovat do DA a každý použitý nástroj v prostoru rozmístit tak, aby měl příležitost vyznít. Výsledek plně vystihuje malebnost a obrazotvornost "Moon Safari". Bonusy tvoří všechny videoklipy z této éry a černobílý dokument "Eating, Sleeping, Waiting And Playling" v režii Mikea Millse. V bookletu navíc nechybí poznámky ze samotného natáčení alba.

Show má pevně stanovený koncept, v němž se myslí na každý detail, obrazový a zvukový efekt, bez možnosti improvizace, kdyby se snad něco pokazilo. Samotný livestream proběhl bez výraznějších chyb a pět kamer, z nichž dvě natáčely dění přímo mezi muzikanty, bez problémů obsáhly celé dění na pódiu i mimo něj.

Turné k "Moon Safari" se bohužel do Česka nepodívá. Výhledově však můžete v našem okolí využít tyto možnosti: 21. července v Berlíně a o dva dny později ve Vídni.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pet Shop Boys - Nonetheless 8/10
Recenze: Pet Shop Boys na "Nonetheless" vyhlížejí budoucnost a zároveň kvitují svou minulost Na následovnici desky "Hotspot" jsme si museli počkat čtyři roky. Tohoto času však Pet Shop Boys na "Nonetheless" naplno využili - předkládají nám totiž svou nejkomplexněji pojatou nahrávku za dlouhé roky. Zároveň ukazují své... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 15:15 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 24. týden 2023
Návrat "Houdiniho", Rolling Stones poprvé v nejlepší desítce. Česká rádia omílají loňské hity Po sedmitýdenní pauze se do čela tuzemského rádiového žebříčku vrátila Dua Lipa s loňským singlem "Houdini". Poprvé se do top desítky probojovali veteráni The Rolling Stones se songem "Mess It Up". Albům podruhé vévodí Calin s... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling V polovině června jsme se dočkali novinky Mobyho, který si pozval fůru hostů. Doplnili ho rockeři Black Country Communion, The Decemberists, Widespread Panic a John Grant, americká houslistka Lindsey Stirling, countryový zpěvák Luke Combs,... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 12:15 v sekci Novinky | Nové desky
Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou
Rozhovory: Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou Rožnovské hudební podhoubí vydalo již nejeden výrazný projekt převážně z punkového či alternativního ranku. Patří k nim i Chorobopop, za kterým stojí Daniel Stibor zvaný Ctib. S tříčlennou kapelou jsme si povídali zejména o... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Kolektivní halucinace - Horníci 8/10
Video: V novém klipu Kolektivní halucinace odhalují "Horníci" své tváře Na jaře tohoto roku vydala formace Kolektivní halucinace své čtvrté studiové album "Nejistota" a nyní z něj v premiéře představuje syrový videoklip "Horníci". Jedná se o první skladbu z desky, která dostala vizuální podobu.... čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 19:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Nové desky pro 23. týden (12.06.2016 05:00)
- Nové desky pro 26. týden (28.06.2015 05:00)
- Audio: Starwalker ukazují v "Blue Hawaii" opravdovou hudební křehkost (12.11.2014 10:20)
- Recenze: Na Měsíci je vzduch! Nevěříte? (20.02.2012 00:00)
- Nové desky pro 6. týden (05.02.2012 05:00)
- Video: Air - Sonic Armada (11.01.2012 14:15)
- Air zhudebnili legendární "Cestu na Měsíc", soundtrack vydají v únoru (23.11.2011 16:48)
- Naživo: Festival, kde dnes znamená zítra (26.06.2010 13:33)
- Podoba španělského festivalu Sónar je finální (07.06.2010 10:02)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (Roxy, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Parkway Drive Vladimír Mišík Prince Bring Me The Horizon Avril Lavigne mp3.com Beyoncé Sia Taylor Swift The Offspring Rush Dario G Mirai Queen Kabát Bono Lucie Vondráčková Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe