shop.musicserver.cz
Metalfest Open Air, 2. den, Lochotín, Plzeň, 1.6.2024

Druhý den Metalfestu diváky rozehřály skladby Nightwish

Vydáno: 04.06.2024 10:30 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Boj s živly na Metalfestu pokračoval i druhý den. Pršelo ještě usilovněji, a snad i proto fanoušci fandili o to zarputileji. Metalová srdce vzdorovala mokru a připravila skvělou atmosféru pro odpadlíky z Accept Iron Allies, řecké Septicflesh nebo asi nejočekávanější dvojici festivalu - Tarju a Marka Hietalu.

Live: Metalfest Open Air - den druhý

místo: Lochotín, Plzeň
datum: 1. června 2024
vystoupili: Tarja a Marko Hietala, Sonata Arctica, Septicflesh, Avatarium a další.
Fotogalerie
Report z prvního dne si přečtěte zde.

Crimson Veil - Metalfest Open Air, 2. den, Lochotín, Plzeň, 01.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Nabídka druhého dne v pestrosti nepolevovala a hned na úvod se za usilovného deště představila mezinárodní powermetalová formace Melodius Deite. Skutečná kvalita ale přišla až s britským objevem Crimson Veil. Kapela sice stojí na úplném startu kariéry a debutová deska "Hex" by jí měla vyjít až 20. září, na pódiu to ale znát nebylo. Tři dívky, které opanovaly bicí, cello a zpěv, a jeden kytarista nabídli atraktivní kombinaci okultního rocku a moderního metalu se skvělou vizuální prezentací. A nový singl "Flinch" je naprostá pecka! Velké překvapení tudíž přišlo hned na úvod dne.

To Iron Allies jsou úplně pravý opak. Kapelu tvoří velezkušení bardi - kytarista Herman Frank a zpěvák David Reec -, kteří za sebou mají odpracované desítky let na scéně. Po konci v Accept se v roce 2022 společně rozhodli navázat na dřívější spolupráci a rozjet nový projekt.

Septicflesh - Metalfest Open Air, 2. den, Lochotín, Plzeň, 01.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Ještě tentýž rok vydali zatím jedinou nahrávku "Blood In Blood Out", která se pochopitelně stala kostrou plzeňského setu. Reece jako protřelý lídr s džískou s vlastními nášivkami výborně komunikoval s diváky, fuckoval trvající déšť a povzbuzoval k dobré náladě. Šlo mu to skvěle a i za největšího marastu dokázal zaplnit celou spodní část amfiteátru. Skladby jako "Freezin" nebo "Nightmares in My Mind" měly šťávu a připomínaly to nejlepší z klasického hard & heavy.

Ze země tisíců jezer dorazili Bloodred Hourglass s jasným úkolem - rozpohybovat a zahřát co nejvíce fanoušků. Jejich metalcore nepatří mezi ty nejnápaditější, energii ale rozdávali plnými hrstmi. Skákající moknoucí dav a circle pit krátce po jedné hodině odpolední? Jasný úspěch!

Brothers of Metal - Metalfest Open Air, 2. den, Lochotín, Plzeň, 01.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Severskou štafetu převzali Švédové Brothers Of Metal, kteří se do Česka vrátí už 2. listopadu. Osmihlavému gangu v kožešinách navzdory jeho jménu vévodí žena Ylva Eriksson, jinak jde ale o testosteronem napumpovanou oslavu metalu jako takového. Hudba formace sice připomíná sbírku klišé, naživo ale funguje skvěle.

Největší pozornost na sebe strhával druhý z tria vokalistů Mats Nilsson, "sexy beast", jak ho pojmenoval jeho spoluhráč Joakim Lindbäck Eriksson. Tenhle pořez se celou dobu posiloval "skvělou českou vodou", ve skutečnosti plechovkami Radegastu. Padlo jich dost. S přivřeným okem nad kopírováním vzorů se jednalo o zábavnou oslavu žánru. A skladba "Yggdrasil" z jejich debutu "Prophecy of Ragnarök" je opravdu povedená hitovka.

Na vážnější a temnější tón zahrála další švédská úderka Avatarium, kterou v roce 2013 založil člen Candlemass Leif Edling. Ten v kapele sice už nepůsobí, zůstal po něm ale doomrockový odkaz. Instrumentálně a zvukově šlo o jeden z nejsilnějších setů dne, přičemž lví podíl na tom měla zpěvačka Jennie-Ann Smith. Vokálně precizní a až démonický projev nepotřeboval žádné šarády kolem. Stačila jen ryzí radost z hudby odkazující na zmíněné Candlemass nebo Black Sabbath.

Avatarium - Metalfest Open Air, 2. den, Lochotín, Plzeň, 01.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Příval skvělých koncertů nezastavili ani řečtí symfonici Septicflesh, kteří lákali zejména na své výborné poslední album "Modern Primitive". Písně "The Collector" nebo "Neuromancer" naživo elektrizovaly, navíc kytarista Christos Antoniou umí se svým nástrojem opravdová kouzla.

Po jižanském Řecku se metalová mapa přesunula zpět na sever. Mrazivá Sonata Arctica dovezla čerstvou novinku "Clear Cold Beyond", kterou se zvukově vrátila ke svým počátkům. Pravdou je, že nejen zvukově, ale také pódiovou prezentací kapela trochu zamrzla v čase své největší slávy. Ale příznivce svým vystoupením uspokojila. Nechyběl les rukou, skandování a sborový zpěv. Finové si je nakonec naprosto podmanili.

Plzeňský metalový Woodstock - Metalfest Open Air, 2. den, Lochotín, Plzeň, 01.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Opětovná spolupráce mezi ex-členy Nightwish Tarjou Turunen a Markem Hietalou metalovým světem silně zarezonovala a mnoho fanoušků přijelo do Plzně právě kvůli nim. Roli hvězdy si pro sebe uzmula démonická dračice Tarja, která stále zpívá v ohromující formě. Sálá z ní fortel a chuť. Oproti profesorskému přístupu Five Finger Death Punch z předchozího dne působilo její nadšení uvěřitelně a nakažlivě.

Celý devadesátiminutový set dvojice rozdělila do tří částí. V té první zpěvačka představila své sólové kusy, z nichž se největšího ohlasu dočkala hned úvodní "Eye of the Storm", tvrdě rocková "Demons in You" nebo atmosférická "Diva". Pak na scénu dorazil za bouřlivého potlesku Marko Hietala. Bez baskytary. Vokálně ale doplnil svou kolegyni hned v šesti skladbách. Skvěle vyzněla novinka "Left on Mars", kterou před nedávnem svoji spolupráci ohlásili, největší aplaus ale samozřejmě vyvolaly vzpomínky na Nightwish - songy "Wish I Had an Angel" nebo "Planet Hell" s oběma zpíval celý amfiteátr.

Tarja & Marko Hietala - Metalfest Open Air, 2. den, Lochotín, Plzeň, 01.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Po celou dobu se oba drželi za ruce nebo se objímali. Radost a vřelost jejich spojení byla hmatatelná. A vůbec nevadilo, že Marko se vokálně kdovíjak nevytáhl. V poslední části pak nechal Tarju znovu samotnou, aby se po chvíli vrátil na závěrečný cover od Garyho Moorea "Over the Hills and Far Away". Na to, že se finská zpěvačka teprve před pár dny vrátila z koncertní šňůry po Střední a Jižní Americe a plzeňský Metalfest pro ni byl první evropskou zastávkou, žádné známky únavy neukázala. Prostě profesionálka každým coulem, jejíž vystoupení přineslo velkou odměnu pro unavené fanoušky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Katy Perry - 143 4/10
Recenze: Katy Perry na novice "143" trčí mezi dvěma světy, které jsou plné tematických rozporů a hudebních zklamání Královna rádiových hitů, vůdkyně minulé dekády, lodivodka mainstreamového proudu - to vše Katy Perry byla. Po pauze, kdy se věnovala mateřství a plnila všechny porotcovské závazky v americké "Superstar", se vrací na scénu. Zdá se... čtěte zde
Vydáno: 28.09.2024 08:30 v sekci Recenze
Miro Žbirka - Naivná 8/10
Video: Klip "Naivná" od Mekyho Žbirky propojuje tragédii na FF UK s velkou nadějí Tři roky po smrti Mekyho Žbirky stále vycházejí nové videoklipy, které vznikají jako obrazový doprovod písní z desky "Posledné veci". Nyní přišla na řadu skladba "Naivná", která byla úplně první, kterou dal obrýlený zpěvák na... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 18:30 v sekci Audio / Video | Video
Linkin Park - Heavy Is The Crown 8/10
Video: První singl nebyl náhoda. "Heavy Is The Crown" potvrzuje silnou formu restartovaných Linkin Park Nová podoba Linkin Park, kteří do svého čela postavili Emily Armstrong, notně rozvířila internetové vody a rozdělila fanoušky. Někteří odmítají přijmout náhradu za nenahraditelného Chestera Benningtona, jiní se zase vášně... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Cirque Du Soleil - Corteo, O2 arena, Praha, 25.9.2024
Naživo: Cirque Du Soleil v programu "Corteo" nabízí osvědčenou klasiku a několik silných momentů Mezinárodně uznávaná společnost Cirque Du Soleil neboli Sluneční cirkus funguje už od roku 1984 a k dnešnímu dni světu představila na třiapadesát různých vystoupení. "Corteo" patří k nejstarším z nich, pódia dobývá od roku... čtěte zde
Vydáno: 27.09.2024 09:00 v sekci Naživo
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado (25.09.2024 16:30)
- Video: Nightwish probouzejí mrtvé v poklidné baladě "Lanternlight" (24.09.2024 11:12)
- Video: Marko Hietala si v klipu "Frankenstein's Wife" hraje na šíleného vědce (09.09.2024 18:14)
- Fotogalerie: Ozvěny Brutal Assault #27: Třetí den nabídl cestu od Smetany ke kontroverzím (14.08.2024 13:15)
- Video: Kytarista Black Sabbath Tony Iommi podpořil svůj druhý parfém skladbou "Deified" (03.08.2024 10:44)
- Fotogalerie: Metalfest 2024: Déšť a Tarja s Markem Hietalou kralovali druhému dni (04.06.2024 09:04)
- Ozzy by chtěl odehrát poslední koncert Black Sabbath s Billem Wardem za bicími. Tony Iommi není proti (28.05.2024 12:53)
- Video: Nightwish se vracejí s osmiminutovým klipem "Perfume Of The Timeless" (25.05.2024 08:00)
- Video: Nightwish Reunited. Marko Hietala a Tarja Turunen se znovu spojili v hardrockové písni "Left On Mars" (15.03.2024 20:08)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Prince The Prodigy Justin Bieber Linkin Park Lucie Vondráčková Taylor Swift Madonna Dua Lipa Queen Coldplay Oasis David Gilmour Billie Eilish Ed Sheeran Abba Biffy Clyro Viktor Sheen The Beatles BTS
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe