shop.musicserver.cz
Metalfest Open Air, 2. den, Lochotín, Plzeň, 1.6.2024

Druhý den Metalfestu diváky rozehřály skladby Nightwish

Vydáno: 04.06.2024 10:30 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Boj s živly na Metalfestu pokračoval i druhý den. Pršelo ještě usilovněji, a snad i proto fanoušci fandili o to zarputileji. Metalová srdce vzdorovala mokru a připravila skvělou atmosféru pro odpadlíky z Accept Iron Allies, řecké Septicflesh nebo asi nejočekávanější dvojici festivalu - Tarju a Marka Hietalu.

Live: Metalfest Open Air - den druhý

místo: Lochotín, Plzeň
datum: 1. června 2024
vystoupili: Tarja a Marko Hietala, Sonata Arctica, Septicflesh, Avatarium a další.
Fotogalerie
Report z prvního dne si přečtěte zde.

Crimson Veil - Metalfest Open Air, 2. den, Lochotín, Plzeň, 01.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Nabídka druhého dne v pestrosti nepolevovala a hned na úvod se za usilovného deště představila mezinárodní powermetalová formace Melodius Deite. Skutečná kvalita ale přišla až s britským objevem Crimson Veil. Kapela sice stojí na úplném startu kariéry a debutová deska "Hex" by jí měla vyjít až 20. září, na pódiu to ale znát nebylo. Tři dívky, které opanovaly bicí, cello a zpěv, a jeden kytarista nabídli atraktivní kombinaci okultního rocku a moderního metalu se skvělou vizuální prezentací. A nový singl "Flinch" je naprostá pecka! Velké překvapení tudíž přišlo hned na úvod dne.

To Iron Allies jsou úplně pravý opak. Kapelu tvoří velezkušení bardi - kytarista Herman Frank a zpěvák David Reec -, kteří za sebou mají odpracované desítky let na scéně. Po konci v Accept se v roce 2022 společně rozhodli navázat na dřívější spolupráci a rozjet nový projekt.

Septicflesh - Metalfest Open Air, 2. den, Lochotín, Plzeň, 01.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Ještě tentýž rok vydali zatím jedinou nahrávku "Blood In Blood Out", která se pochopitelně stala kostrou plzeňského setu. Reece jako protřelý lídr s džískou s vlastními nášivkami výborně komunikoval s diváky, fuckoval trvající déšť a povzbuzoval k dobré náladě. Šlo mu to skvěle a i za největšího marastu dokázal zaplnit celou spodní část amfiteátru. Skladby jako "Freezin" nebo "Nightmares in My Mind" měly šťávu a připomínaly to nejlepší z klasického hard & heavy.

Ze země tisíců jezer dorazili Bloodred Hourglass s jasným úkolem - rozpohybovat a zahřát co nejvíce fanoušků. Jejich metalcore nepatří mezi ty nejnápaditější, energii ale rozdávali plnými hrstmi. Skákající moknoucí dav a circle pit krátce po jedné hodině odpolední? Jasný úspěch!

Brothers of Metal - Metalfest Open Air, 2. den, Lochotín, Plzeň, 01.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Severskou štafetu převzali Švédové Brothers Of Metal, kteří se do Česka vrátí už 2. listopadu. Osmihlavému gangu v kožešinách navzdory jeho jménu vévodí žena Ylva Eriksson, jinak jde ale o testosteronem napumpovanou oslavu metalu jako takového. Hudba formace sice připomíná sbírku klišé, naživo ale funguje skvěle.

Největší pozornost na sebe strhával druhý z tria vokalistů Mats Nilsson, "sexy beast", jak ho pojmenoval jeho spoluhráč Joakim Lindbäck Eriksson. Tenhle pořez se celou dobu posiloval "skvělou českou vodou", ve skutečnosti plechovkami Radegastu. Padlo jich dost. S přivřeným okem nad kopírováním vzorů se jednalo o zábavnou oslavu žánru. A skladba "Yggdrasil" z jejich debutu "Prophecy of Ragnarök" je opravdu povedená hitovka.

Na vážnější a temnější tón zahrála další švédská úderka Avatarium, kterou v roce 2013 založil člen Candlemass Leif Edling. Ten v kapele sice už nepůsobí, zůstal po něm ale doomrockový odkaz. Instrumentálně a zvukově šlo o jeden z nejsilnějších setů dne, přičemž lví podíl na tom měla zpěvačka Jennie-Ann Smith. Vokálně precizní a až démonický projev nepotřeboval žádné šarády kolem. Stačila jen ryzí radost z hudby odkazující na zmíněné Candlemass nebo Black Sabbath.

Avatarium - Metalfest Open Air, 2. den, Lochotín, Plzeň, 01.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Příval skvělých koncertů nezastavili ani řečtí symfonici Septicflesh, kteří lákali zejména na své výborné poslední album "Modern Primitive". Písně "The Collector" nebo "Neuromancer" naživo elektrizovaly, navíc kytarista Christos Antoniou umí se svým nástrojem opravdová kouzla.

Po jižanském Řecku se metalová mapa přesunula zpět na sever. Mrazivá Sonata Arctica dovezla čerstvou novinku "Clear Cold Beyond", kterou se zvukově vrátila ke svým počátkům. Pravdou je, že nejen zvukově, ale také pódiovou prezentací kapela trochu zamrzla v čase své největší slávy. Ale příznivce svým vystoupením uspokojila. Nechyběl les rukou, skandování a sborový zpěv. Finové si je nakonec naprosto podmanili.

Plzeňský metalový Woodstock - Metalfest Open Air, 2. den, Lochotín, Plzeň, 01.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Opětovná spolupráce mezi ex-členy Nightwish Tarjou Turunen a Markem Hietalou metalovým světem silně zarezonovala a mnoho fanoušků přijelo do Plzně právě kvůli nim. Roli hvězdy si pro sebe uzmula démonická dračice Tarja, která stále zpívá v ohromující formě. Sálá z ní fortel a chuť. Oproti profesorskému přístupu Five Finger Death Punch z předchozího dne působilo její nadšení uvěřitelně a nakažlivě.

Celý devadesátiminutový set dvojice rozdělila do tří částí. V té první zpěvačka představila své sólové kusy, z nichž se největšího ohlasu dočkala hned úvodní "Eye of the Storm", tvrdě rocková "Demons in You" nebo atmosférická "Diva". Pak na scénu dorazil za bouřlivého potlesku Marko Hietala. Bez baskytary. Vokálně ale doplnil svou kolegyni hned v šesti skladbách. Skvěle vyzněla novinka "Left on Mars", kterou před nedávnem svoji spolupráci ohlásili, největší aplaus ale samozřejmě vyvolaly vzpomínky na Nightwish - songy "Wish I Had an Angel" nebo "Planet Hell" s oběma zpíval celý amfiteátr.

Tarja & Marko Hietala - Metalfest Open Air, 2. den, Lochotín, Plzeň, 01.06.2024
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Po celou dobu se oba drželi za ruce nebo se objímali. Radost a vřelost jejich spojení byla hmatatelná. A vůbec nevadilo, že Marko se vokálně kdovíjak nevytáhl. V poslední části pak nechal Tarju znovu samotnou, aby se po chvíli vrátil na závěrečný cover od Garyho Moorea "Over the Hills and Far Away". Na to, že se finská zpěvačka teprve před pár dny vrátila z koncertní šňůry po Střední a Jižní Americe a plzeňský Metalfest pro ni byl první evropskou zastávkou, žádné známky únavy neukázala. Prostě profesionálka každým coulem, jejíž vystoupení přineslo velkou odměnu pro unavené fanoušky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pet Shop Boys - Nonetheless 8/10
Recenze: Pet Shop Boys na "Nonetheless" vyhlížejí budoucnost a zároveň kvitují svou minulost Na následovnici desky "Hotspot" jsme si museli počkat čtyři roky. Tohoto času však Pet Shop Boys na "Nonetheless" naplno využili - předkládají nám totiž svou nejkomplexněji pojatou nahrávku za dlouhé roky. Zároveň ukazují své... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 15:15 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 24. týden 2023
Návrat "Houdiniho", Rolling Stones poprvé v nejlepší desítce. Česká rádia omílají loňské hity Po sedmitýdenní pauze se do čela tuzemského rádiového žebříčku vrátila Dua Lipa s loňským singlem "Houdini". Poprvé se do top desítky probojovali veteráni The Rolling Stones se songem "Mess It Up". Albům podruhé vévodí Calin s... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling
Nové desky 24/2024 - od Mobyho přes Black Country Communion po Lindsey Stirling V polovině června jsme se dočkali novinky Mobyho, který si pozval fůru hostů. Doplnili ho rockeři Black Country Communion, The Decemberists, Widespread Panic a John Grant, americká houslistka Lindsey Stirling, countryový zpěvák Luke Combs,... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 12:15 v sekci Novinky | Nové desky
Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou
Rozhovory: Chorobopop - Nad našimi jasně položenými kvízovými otázkami někteří fanoušci stále tápou Rožnovské hudební podhoubí vydalo již nejeden výrazný projekt převážně z punkového či alternativního ranku. Patří k nim i Chorobopop, za kterým stojí Daniel Stibor zvaný Ctib. S tříčlennou kapelou jsme si povídali zejména o... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Kolektivní halucinace - Horníci 8/10
Video: V novém klipu Kolektivní halucinace odhalují "Horníci" své tváře Na jaře tohoto roku vydala formace Kolektivní halucinace své čtvrté studiové album "Nejistota" a nyní z něj v premiéře představuje syrový videoklip "Horníci". Jedná se o první skladbu z desky, která dostala vizuální podobu.... čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 19:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Metalfest 2024: Déšť a Tarja s Markem Hietalou kralovali druhému dni (04.06.2024 09:04)
- Ozzy by chtěl odehrát poslední koncert Black Sabbath s Billem Wardem za bicími. Tony Iommi není proti (28.05.2024 12:53)
- Video: Nightwish se vracejí s osmiminutovým klipem "Perfume Of The Timeless" (25.05.2024 08:00)
- Video: Nightwish Reunited. Marko Hietala a Tarja Turunen se znovu spojili v hardrockové písni "Left On Mars" (15.03.2024 20:08)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Recenze: Floor Jansen si od Nightwish odskočila k popové sólovce "Paragon" (29.04.2023 08:00)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)
- Black Sabbath připomenou 40 let živáku "Live Evil" výpravnou reedicí (10.04.2023 08:19)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 21.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
So 22.06.
Metronome 2024 (Výstaviště, Praha)
Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (Roxy, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Parkway Drive Vladimír Mišík Prince Bring Me The Horizon Avril Lavigne mp3.com Beyoncé Sia Taylor Swift The Offspring Rush Dario G Mirai Queen Kabát Bono Lucie Vondráčková Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe