Nedožité jubileum Karla Kryla připomene dvojvinylová kompilace "To nejlepší"

01.04.2024 19:13 - Jiří V. Matýsek | foto: Supraphon

Karel Kryl, písničkář a dodnes platný symbol odporu proti minulému režimu, by 12. dubna oslavil osmdesátiny. Na začátku března jsme si naopak připomněli třicet let od jeho úmrtí v pouhých 49 letech. Obě tato výročí si vydavatelství Supraphon připomene 5. dubna vydáním kompilace "To nejlepší", která nabídne čtyřiadvacetipísničkový průřez muzikantovou kariérou. Album poprvé vyjde v podobě dvojitého vinylu.

Na kolekci písní se v roce 1993 podílel sám Kryl. Společně s hudebním publicistou Petrem Dorůžkou vybral písně ze své tvorby předexilové, rané mnichovské i postkomunistické. Tato rozšířená reedice nabízí celkem dvacet čtyři písní v celkové stopáži přes 79 minut, které zachycují nejsilnější okamžiky jeho tvorby.

Kompilace tak nabídne nejen zásadní skladby z alb jako "Bratříčku, zavírej vrátka", "Rakovina", "Maškary", "Karavana mraků" a "Tekuté písky", ale také píseň "Děkuji" z EP "Carmina resurrectionis".

Nahrávky byly pro toto vinylové vydání nově remasterovány a díky tomu dávají zaznít i těm nejjemnějším odstínům archivních stop. Každá z písní je tak evokací jedinečné atmosféry a hloubky umění tohoto básníka s kytarou, který se stal inspirací pro mnohé následovníky. Citlivý redesign obalu poskytl prostor pro doprovodné komentáře i vzácné ukázky Krylova výtvarného talentu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY