shop.musicserver.cz
21. srpen 1968 - písně té doby a o té době

21. srpen 1968 - písně té doby a o té době

Vydáno: 21.08.2018 08:10 v sekci Publicistika - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Magické datum 21. srpna 1968 zanechalo v historii našeho národa nesmazatelnou stopu. Okupace vojsky Varšavské smlouvy měla neblahý vliv na život v celém Československu a její důsledky pocítila i tuzemská populární hudba. Pojďme v krátkosti zavzpomínat na tehdejší dobu několika písněmi, které ji připomínají.

Druhá polovina šedesátých let se nesla ve znamení uvolňování opratí komunistického režimu. V hudbě se začal stále více projevovat vliv Beatles, rokenrolu a rocková hudba jako taková začala zapouštět kořeny. Vznikaly kapely s anglickými názvy, stále více písní bylo převzatých z bohatých zahraničních katalogů, vznikaly první beatové festivaly a vliv rádia Luxembourg byl cítit na každém kroku. Zpěváci si také stále víc dovolovali i v textech a všem se zdálo, že se blýská na lepší časy.

Takzvané pražské jaro se však vůbec nelíbilo Komunistické straně v Sovětském svazu, a tak se rozhodla zakročit půl milionem vojáků, kteří přišli navštívit naši zem. Výsledkem byly desítky mrtvých a stovky raněných. Snad ještě víc pak působily věci, které nebyly na první pohled vidět - deziluze, ztráta naděje, pocit marnosti.

The Beatles
© AP Photo
Tato fakta reflektovali i někteří interpreti tehdejší populární hudby ve své tvorbě. I oni před okupací zpívali s velkou energií a entuziasmem, poté (a především během normalizace) na ně však dolehla deka strachu, úzkosti a obav o budoucnost nejen svou, ale celé kulturní scény. Období normalizace jim dalo za pravdu. Bylo děsivé.

V roce 1968 existoval v rozhlase populární pořad s názvem "Písničky s telefonem". Tehdejší rozhlasový redaktor Karel Tejkal na něj v rozhovoru pro týdeník Téma vzpomíná: "Byl to v té době slavný pořad. Ten, když se vysílal, tak lidé šli raději k rádiu než do divadla nebo biografu. Vysílal se živě a to byl unikát. Do té doby se každý natočený pořad musel přepsat, písařky nohama ovládaly magnetofon a posouvaly pásek dopředu a dozadu. Přepisovaly vše doslova a teprve podle toho papíru se to stříhalo. Unikátnost 'Písniček s telefonem' spočívala i v tom, že jsme si třeba dovolili zavolat synovi prezidenta Antonína Novotného a vyptávali se ho na lumpárny v Artii (to byl v té době podnik a nakladatelství, zabývající se zahraničním obchodem - pozn. red.)."

Pojďme se tedy vrátit do roku 1968 a projít několik ikonických písní a jejich příběhy. Není to žádný výběr největších hitů, spíš připomenutí té doby ve známých i neznámých skladbách, které však mají dodnes své kouzlo.


Petr Ulrych - Zachovejte klid

Hana a Petr Ulrychovi - Půlstoletí (1964-2014)
Hned první skladba rozhodně nepatří mezi známé. Rok 1968 znamenal pro Petra Ulrycha především působení s kapelou Atlantis. Hned ráno 21. srpna se z rozhlasových ampliónů stále dokola ozývalo: "Zachovejte klid!" a to byla pro Ulrycha výzva k napsání stejnojmenného protestsongu. Pár hodin nato se zpěvák dozvěděl, z jakého místa vysílá brněnský rozhlas, a bez velké přípravy si právě v něm sedl před reportážní mikrofon a píseň nazpíval. Sám později vzpomínal, že si při zpívání všímal rozzářených tváří plných víry a naděje, které si nechtějí připustit ztrátu svých ideálů.

Právě tento song byl pomyslným viníkem Ulrychovy výrazně omezené koncertní činnosti a zároveň faktu, že deska "Odyssea", natočená v roce 1969, vyšla poprvé jako trezorové album až v roce 1990. "Zachovejte klid" našla své místo coby jedna z rarit na výběrovém trojalbu sourozenců Ulrychových "Půlstoletí", které v roce 2014 vydal Supraphon jako součást své Zlaté kolekce.


Golden Kids - Časy se mění

Golden Kids - Music Box No.1
Marta Kubišová, Helena Vondráčková a Václav Neckář nebyli jen sólovými hvězdami. V roce 1968 odešli z pražského Divadla Rokoko a na podnět skladatele a producenta Bohuslava Ondráčka založili trio Golden Kids. Svá vystoupení prokládali výjimečnými tanečními prvky. V repertoáru měli i převzaté skladby a jednou z nich byla nahrávka Boba Dylana z roku 1964 "The Times They Are a-Changin'", kterou českým textem opatřil Zdeněk Rytíř. Ten ostatně vymyslel název seskupení. Bonton nahrávku v roce 1997 vydal jako bonus k reedici původního LP Golden Kids "Music Box No. 1". Píseň v pozměněné aranži hraje Václav Neckář s Bacily na koncertních vystoupeních dodnes. Osud Marty Kubišové a Golden Kids zpečetila jedna podvržená pornofotka v roce 1970 a následný zákaz koncertování a vydávání desek.


Marta Kubišová - Modlitba pro Martu

Marta Kubišová - Songy a balady
Marta Kubišová však v inkriminované době natočila sólovou skladbu, která je spjata s obdobím okupace přímo bytostně, i když tak původně nebyla vůbec zamýšlena. "Modlitba pro Martu" původně vznikla jako skladba pro seriál "Píseň pro Rudolfa III.", respektive pro díl s názvem "Hrabě Monte Christo". Autoři Jiří Brabec a Petr Rada skladbu postavili na citaci J. A. Komenského: "Vláda věcí tvých zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí." Původní název byl pouze "Modlitba", později se však o skladbě nemluvilo jinak než o "Modlitbě pro Martu". Nachází se na desce "Songy a balady". Na původní nahrávce Kubišovou doprovází studiová kapela ve složení Milan Dvořák (varhany), Angelo Michajlov (klavír) a Karel Černoch (bicí).

Onoho 21. srpna byla Marta doma v Praze a v noci ji maminka vzbudila se slovy: "Marta, Rusové jsou tady." Kubišová ráno rychle běžela nakoupit jídlo a po cestě viděla celou situaci ve městě. Skladbu tajně natočila už v rozpoložení poplatném dění v republice. "Modlitbu jsme točili někdy kolem 23. srpna. Jak mi bylo, nelze ani vyprávět. Sama píseň mi báječně sedla. K tomu ty okolnosti. Myslela jsem, že se snad zřítil svět. Na ulici jsem ale viděla naše statečné lidi, slyšela rozhlas, cítila ten nerudovský kvádr a jen jsem si říkala: Musím být z křemene," vyznala se později Kubišová.

V roce 1989 se píseň stala nepsanou hymnou sametové revoluce. Poslechnout si ji můžete i v aktualizované verzi z roku 2017.


Karel Černoch a Juventus - 18 minut

Ani Karel Černoch se nebál říct vlastní názor. V roce 1968 byl členem kapely Juventus a společně vydali album s názvem "Páteční". Byly na něm hity typu "Ona se brání", nechyběly však ani skladby "Stůj, občane!" nebo "18 minut", které jasně popisovaly tísnivou a chmurnou atmosféru té doby. Proto byla nahrávka stažena z prodeje. Písni "18 minut" byla vyčítána paralela zkázy přicházející z kosmu s invazí vojsk Varšavské smlouvy a nikoho nezajímalo, že vznikla už v roce 1967. V této souvislosti nelze nezmínit zcela jinou skladbu - "Píseň o mé zemi", se kterou Černoch v roce 1969 vyhrál Bratislavskou lyru. Poté měl dva roky zákaz vystupování v médiích a návrat mu byl povolen až po zpytovací sebekritice, kterou mu nařídil tehdejší režim. Od skladby se distancoval a zároveň vrátil údajně nepřiměřenou finanční hotovost spojenou s výhrou. Reakce veřejnosti byla rozpolcená, část byla ráda, že ho zase vidí na televizních obrazovkách, jiní ho nazývali kolaborantem.

Jako pikanterii lze připomenout fakt, že jako doprovodný kytarista s Juventusem hrál tehdy ještě neznámý Petr Rezek a jednou ze zpěvaček byla i Lilka Ročáková, která nazpívala hit "Bylo léto, horké léto". Ironií osudu je, že po odchodu Karla Černocha na sólovou dráhu po sobě Juventus nezanechal ani jedno regulérní album.


Karel Kryl - Bratříčku, zavírej vrátka

Karel Kryl - Bratříčku, zavírej vrátka
I když si tento výběr písní neklade za cíl žádné kompletní zmapování písní o 21. srpnu, jedna skladba přece jenom chybět nesmí. "Bratříčku, zavírej vrátka" napsal Karel Kryl spontánně hned v noci 22. srpna jako okamžitou reakci na příjezd bratrských vojsk. Album se stejným názvem se skládalo z rozhlasových nahrávek a stihlo vyjít v březnu 1969 - ještě před nástupem tuhé normalizace. Hned na podzim roku 1969 odešel Kryl do exilu. Interpret v roce 1968 pracoval jako asistent scény v tehdejší Československé televizi, kde si vydělal 800 korun měsíčně. Letní dovolenou trávil Kryl s přáteli v Chřibech a právě tam u večerního táboráku je vyrušil hukot přelétávajících letadel. Během rychlého návratu domů Kryl kromě "Bratříčka" napsal i song "Tak vás tu máme".

"Další příběh se pak skrývá takříkajíc pod obalem desky. Autor fotografie na obalu původně navrhoval svoji fotku s dvěma mrtvými v průjezdu domu u pražského rozhlasu. To ale již v 69', kdy deska vyšla, nebylo možné. Takže nakonec se na obalu objevil chlapec s terčem na zádech," popisuje vznik vizuálu vedoucí sekce hudebnin knihkupectví Kanzelsberger v Praze Pavel Šulc. "Pokud vím, první náklad desky se prodal, byl hotov i dotisk, ale ten už nešel do obchodů a zůstal na skladě a někdy v polovině sedmdesátých let byl zlikvidován. Tehdy jsem dělal na brigádě ve vydavatelství Panton, takže jsem na vlastní oči viděl, jak přivezli na dvůr cirkulárku a celé krabice desek přeřezávali na půlky," říká český hudební publicista a rozhlasový dramaturg Josef Vlček.

Album "Bratříčku, zavírej vrátka" (jehož reedici vydal Supraphon v roce 2015) vyhodnotilo sedmapadesát hudebních publicistů v anketě časopisu Rock & Pop jako nejzásadnější domácí desku období mezi lety 1965 až 1990.


Daniel Landa - 1968

Daniel Landa - Nigredo
Také dnes umělci (a zpěváci obzvlášť) svým fanouškům pravidelně připomínají, co bylo, a varují je před možným návratem komunistů k moci. Vlastní názory na politiku této země se nebojí říkat David Koller, Bára Poláková, Tomáš Klus či jiní. Pokud se týká konkrétního data 21. srpna 1968, pro album "Nigredo" Daniela Landy vznikla píseň s názvem "1968".

"Cítím za události roku 1968 pocit ohromné křivdy. Dnes vypadá naše země tak, že s jejím vývojem a fungováním nejsem úplně spokojený. Myslím si, že je to hodně dané tím, že ji bolševik strašně dlouho decimoval, a v momentě, kdy se chtěla nadechnout, přijely armády z pěti zemí a udusily ji. Následovalo dalších dvacet let morální devastace. Hrozně mi to vadilo a byl jsem dlouho naštvaný na to, že jsme se tenkrát nebránili. Chtěl jsem napsat bojovnou píseň a ptát se, proč jsme byli jako ovce. Jenže když jsem si o těch událostech našel podrobnosti, pochopil jsem, že lidé nemohli dělat vůbec nic. Nešlo bojovat, nebylo jak. Ta píseň je konstatování, jak to tenkrát bylo, i mé zdůvodnění, proč jsme se nebránili," vysvětlil Landa v tehdejším rozhovoru pro server Novinky.cz.


Pohled z druhé strany řeky Moravy od Juraje Čurného

Juraj Čurný
O stručný pohled na slovenskou hudební scénu jsem požádal jednoho z tamních renomovaných publicistů a lidí, kteří hudbou žijí, Juraje Čurného. Dříve byl moderátorem, hudebním producentem i mluvčím fotbalového svazu, velmi dobře se však orientuje i v politice a filmu. V současnosti publikuje především na novém webu www.okulture.sk, má vlastní rozhlasový pořad a sestavuje žebříčky populární Chart Show. Také on přišel s několika pikanteriemi z té doby:

Jedným zo symbolov rokov 1968/69 sa stala skladba "Balada o smutnom Jánovi", ktorej text napísal Boris Filan priamo v školskej lavici, v ktorej sedel spolu s Pavlom Hammelom. Skupina Prúdy ju (ešte v roku 1968) nahrala na album "Zvonky zvoňte", pričom nie je bez zaujímavosti, že ešte pred jej vydaním sa rozpadla. Album vyšiel v roku 1969 ešte pod hlavičkou Supraphonu a až do roku 1990 nemal šancu na reedíciu. Už len preto, že texty k pesničkám "Zvonky zvoňte", "Poď so mnou", "Možno, že ma rada máš" a "S rukami vo vreckách" napísal Rudoldf Skukálek, ktorý sa po emigrácii stal redaktorom Slobodnej Európy. Keď som koncom roku 1988 nastúpil do bratislavského rozhlasu tak sa mi dostal do rúk - pri skladbe "Balada o smutnom Jánovi" bolo výrazným písmom dopísané: "NEVYSIELAŤ - PALACH".

V lete 1969 po rozpade Prúdov nahrával Hammel spolu s Fedorom Frešom a Vladom Mallým album "Pokoj Vám", kde texty napísali Boris Filan a Kamil Peteraj (každý mal jednú stranu LP platne) a před každou pesničkou Hammel nahovoril aj špeciálny napísaný text s nepokryte antiokupačnou tematikou. Album mal vydať Panton, aj ho všetkým hudobníkom zaplatil, ale k jeho vydaniu už nikdy nedošlo a pôvodný master sa navždy stratil. Veľký Hammelov obdivovateľ, spisovateľ Peter Pišťanek, napokon pozháňal zo štyroch rôznych zdrojov rôzne verzie pracovných a archívnych záznamov, ktoré zrekonštruoval Alexander Soldán. Album "Pokoj Vám" tak napokon vyšiel v novembri 1998 aj s bonusovými pesničkami pôvodne nahranými pre vianočný krátky film Ivana Húščavu "Aleluja". Prúdy si v ňom aj zahrali, ale film taktiež na takmer tridsať rokov zmizol a zdalo sa, že tiež nenávratne. Podarilo sa ho však niekde v archíve vypátrať a na turné Hammela a Prúdov k jeho pätdesiatke (v roku 1998) si ho mohli návštevníci koncertov aj pozrieť.


NÁZORY
  • super článok, ďakujem...páči sa mi, že ste s... (michal, 23.08.2018 10:29) Reagovat

    super článok, ďakujem...páči sa mi, že ste sa aj vy rozhodli prispieť k výročiu invázie/okupácie z pohľadu diania na hudobnej scéne...

  • Někdo asi opisoval... Musicserver, nebo Supraphon? (OHNOTHIMAGEN, 28.08.2018 08:03) Reagovat

    GOLDEN KIDS
    Supraphon:
    "Helena Vondráčková spolu s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem odešli v roce 1968 z pražského Divadla Rokoko. Na podnět skladatele a producenta Bohuslava Ondráčka a dirigenta Josefa Vobruby zakládají trio Golden Kids (1968–1970). Jejich vystoupení Music Box No. 1 představovala u nás naprosto nový druh pořadu, v němž se uplatňovaly taneční i herecké předpoklady interpretů."
    Musicserver:
    "Marta Kubišová, Helena Vondráčková a Václav Neckář nebyli jen sólovými hvězdami. V roce 1968 odešli z pražského Divadla Rokoko a na podnět skladatele a producenta Bohuslava Ondráčka založili trio Golden Kids. Svá vystoupení prokládali výjimečnými tanečními prvky."

    MARTA KUBIŠOVÁ
    Supraphon:
    "Martě Kubišové ještě nějaký čas před srpnovou invazí složil skladatel Jiří Brabec hudbu pro jeden díl seriálu Píseň pro Rudolfa III. – díl se jmenoval Hrabě Monte Christo. Spolu s textařem Petrem Radou napsali přímo pro Martu Kubišovou Modlitbu postavenou na citaci J. A. Komenského „Vláda věcí tvých zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí!“. Původní název sice je „Modlitba“, ale později se o písni nemluvilo jinak než o Modlitbě pro Martu."
    Musicserver:
    "Marta Kubišová však v inkriminované době natočila sólovou skladbu, která je spjata s obdobím okupace přímo bytostně, i když tak původně nebyla vůbec zamýšlena. "Modlitba pro Martu" původně vznikla jako skladba pro seriál "Píseň pro Rudolfa III.", respektive pro díl s názvem "Hrabě Monte Christo". Autoři Jiří Brabec a Petr Rada skladbu postavili na citaci J. A. Komenského: "Vláda věcí tvých zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí." Původní název byl pouze "Modlitba", později se však o skladbě nemluvilo jinak než o "Modlitbě pro Martu"."

    KAREL ČERNOCH
    Supraphon:
    "V roce 1968 vyšla Karlu Černochovi LP deska s názvem Páteční – podle uvedeného slavného hitu. Byly na ní také šlágry Zrcadlo (1967), Ona se brání (1968), které si vydobyly velkou popularitu díky rozhlasové soutěži Jiřího Černého Dvanáct na houpačce. Album ale také přineslo píseň 18 minut – ta, jakož i některé další tituly, byly důvodem ke stažení celé desky z prodeje – odrážely příliš výmluvně chmurnou atmosféru posrpnové doby."
    Musicserver:
    "V roce 1968 byl členem kapely Juventus a společně vydali album s názvem "Páteční". Byly na něm hity typu "Ona se brání", nechyběly však ani skladby "Stůj, občane!" nebo "18 minut", které jasně popisovaly tísnivou a chmurnou atmosféru té doby. Proto byla nahrávka stažena z prodeje."

  • 21.srpen 1968 díky za tento den.Díky za vstup ar... (Anonym, 03.04.2021 21:36) Reagovat

    21.srpen 1968 díky za tento den.Díky za vstup armád varšavské smlouvy do Československa.Nebýt toho,tak už tady 53 let řešíme to co řeší na Západě-nezaměstnanost,teroristické utoky,AIDS a hlavně tu migrantskou havět ze Sýrie a spol.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Václav Neckář zazpíval "Půlnoční" v Husově sboru. Podívejte se na fotky a koukněte na video (25.12.2023 16:06)
- Hudba v tisku: Kniha "Všechny moje války" Václava Neckáře je čtivý průvodce životem legendy (19.11.2023 11:30)
- Recenze: Projekt Story si dělá radost vinylem "Doteraz" a láká na nové skladby Petera Lipy a Milana Kňažka (14.10.2023 15:30)
- Video: Václav Neckář je "Snílek". K natáčení nové písně si pozval Letní kapelu Jaromíra Švejdíka (29.09.2023 20:09)
- Rozhovory: Daniel Landa - Nejsem pánem múzy. Neumím vytlačit píseň na sílu (31.08.2023 18:00)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Miley Cyrus díky "Flowers" vyrovnala letitý rekord Nelly Furtado, Daniel Landa startuje v albech na druhém místě (08.06.2023 08:00)
- Video: Daniel Landa má svou vlastní "Reality Show" (05.06.2023 11:16)
- Nové desky 21/2023 - od Simply Red přes Daniela Landu po Arlo Parks (31.05.2023 21:00)
- Daniel Landa našel tvůrčí múzu a vydává album "Minový pole" (31.05.2023 07:56)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Dua Lipa Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu