shop.musicserver.cz
Daniel Landa - Nigredo

Žrádlo pro kritiku aneb rýmovaná od vyholené gumy

Vydáno: 23.06.2009 05:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: daniellanda.cz

Daniel Landa není nácek. Daniel Landa není mesiáš. Především ale není ani písničkář, na což při tvorbě nového alba zapomněl. Deska "Nigredo" Landu spíše paroduje, než-li reprezentuje a vyjma jediné, opravdu výjimečné písně, se jedná o pouťovou záležitost, která má být vtipná, ale k pobavení jí schází vtip.

3/10

Daniel Landa - Nigredo

Vydáno: 8.6.2009
Celkový čas: 37:43

Skladby: Prolog, Waltr, Tommy, Ute & Mary, Nad Afghánistánem, Veselá písnička, 1968, Jen ať se to sype!, Malá díra v hlavě, Eurosong, Odplivnutí, Nigredo

Vydavatel: Sony Music

Ač se to dnes mezi novinářskou šlechtou nenosí, je třeba zmínit Landovu výjimečnost. Úspěchy jeho prvních sólových desek těžko někdo překoná. Landa vychoval tisíce lidí, celá generace kolem ročníku '88 - jak symbolické - vyrůstala víceméně na něm. Na dětských táborech se pouštěly desky Orlíků jako něco relativně revoltujícího a Landa byl pro mnohé idolem. Když se navíc distancoval od tvorby Orlíků a začal plodit poměrně kvalitní desky, vše se schylovalo v pověstný happyend. Jenže v nalajnované kariéře se objevila trhlina, onu zmíněnou generaci začala opouštět mladická nerozvážnost a navíc po desce "9mm argumentů" odešel sám Landa na věčnost. Psal se rok 2002 a v Landově hlavě se začaly objevovat mesiášské sklony, opustil pozemskou realitu a dostal se do vyššího stupně vývoje. Stal se z něj (minimálně v jeho očích) nadčlověk. Übermensch. Rytířské řády, propadák jménem "Neofolk", všechny ty "Touhy" a "Kvasky". Ne, to už nebyl Landa, kterého lidé obdivovali pro jeho odlišnost od ostatních, byl to mimozemšťan Landa. "Nigredem" své odcizení jen prohlubuje.

"Nigredo" obsahuje deset písní, přičemž polovinu z nich Landa zahrál při svém loňském megalomanském turné Československo Tour 2008. Oproti koncertům nakonec z repertoáru vyřadil "Dámě mého srdce" a kompletně předělal aranže jednotlivých songů. Samotný prolog k "Nigredu" patří k nejhorším hudebním zážitkům desky vůbec. Landa se zde poprvé - bohužel ne naposledy - prezentuje jako písničkář, jenže na rozdíl od Nohavici či Plíhala písničky psát neumí. Landa se úvodní písní degraduje do pozice vesnického baviče, jenž vypráví svůj životní příběh, který ale ve skutečnosti vůbec nikoho nezajímá. Vše navíc okořenil silně třaskavým amatérským textem - rýmování typu lásky/vlásky či letadlo/napadlo.

První bod získává Landa za song "Waltr, Tommy, Ute & Mary", což je možná nejlepší skladba Landy vůbec. Píseň má silný náboj a především výtečně podaný námět - samozřejmě z období druhé světové války. Po hudební stránce se navíc jedná o příjemný návrat k muzice z období "Valčíku" nebo "Víl". Druhý bod, tentokráte za líbivou melodii, Landa získává s písní "Nad Afghánistánem". V textu se odkazuje k sovětské i americké okupaci a dojde i na obchod s drogami nebo bídu, ve které lidé v této oblasti žijí. Námět není opět vůbec špatný, jenže textově je Landa, sportovní terminologií řečeno, z formy. Při dalších písních navíc ještě více zamrzá. "Veselá písnička" totiž není vůbec veselá, navíc je těžce stravitelná i po dvacátém poslechu. V refrénu sice duní masivní kytary jako tomu bylo na albu "9mm argumentů", jenže to je tak vše, co si z povedené desky vzal. Landa se zamotává do vojenské tématiky a zdá se být utopen ve svých militaristických vizích. Co píseň, to alespoň jedna rána, jenže pokaždé se jedná o výstřel slepého náboje. Pokud se u "Prologu" člověk podiví nad Landovou touhou stát se písničkářem, tak se u patosu "1968" už láme smíchy v pase. Zatímco při typických Landových písních je výpovědní hodnota skryta pod bílou čepičkou několika piv, při folkových pozastaveních, se Landa snaží o umění. Vyholená guma (jak se sám v "Prologu" tituloval) ale umělcem rozhodně není.

"Jen ať to sype" má údernou melodii ve stylu "Tři sta z místa", jenže Landa rýmováním hraju/vlaju, mrak/tak nebo bejk/Švejk paroduje sám sebe. Sebeparodující text má i "Malá díra v hlavě" - "a lesem tady vrávorám, ty jsi sama a já jsem sám a možná zrovna umírám..." Při poslechu alba člověku začne docházet, že Landa chystá emigraci na jinou planetu, proto za sebou zahlazuje všechny stopy. Sebedestruktivní silou se snaží ničit svou pověst kvalitního textaře. Dámy a pánové, vrchol právě přichází - "Eurosong". Helou juropijen pýpl, ajem danijel from praga... ajem džast askink... Nabízí se otázka, zda Landovi definitivně jeblo. Možná by nebylo na škodu, poslat Landu s touto písní do příštího ročníku Eurovize. Po vystoupení Gipsy.cz by se jednalo o zajímavý kontrast. Předposlední "Odplivnutí" zase vyznívá jako naivní a ukřivděná výpověď zhrzeného umělce. V nicneříkající písni hraje Mesiáš Landa hlavní roli a vlastně celý song je tak nějak natřený nahnědo. Landa v písni hovoří s Bohem a snaží se používat neologismy typu "postorwellův chrám", jenže na místo toho vše vyznívá jako takový landismus, jenž má blízko k oxymorónu. Landa v písni brečí, jak ho nikdo nemá rád, a že prý není nácek a další desítky zbytečných slov... bla bla bla. Jeden velký blábol, pod kterým je Landa podepsaný.

Třetí a závěrečný bod Landa získává s poslední písní "Nigredo". Tentokráte je to bod za tajemnost a magickou atmosféru songu, tedy za to, co celému albu schází. Landa sliboval alchymickou desku, vytvořil však egoistický deníček, který kromě fantastické "Waltr, Tommy, Ute & Mary" nenabízí nic než bláboly jednoho pomateného pseudoumělce. Vůči opravdovým umělcům je nefér, že Landa na "Nigredu" díky své kontroverzi vydělá. Opravdová výpověď nové desky je totiž nulová. Vlastně jedna výpověď je patrná - Landa přestal rozeznávat realitu a fikci.

NÁZORY
  • komik (XNetopyr, 23.06.2009 06:50) Reagovat

    článek k pobavení hned z rána, autor je zřejmě humorista :-)

    • Re: komik (ezan, 23.06.2009 13:34) Reagovat

      ne autor je zřejmě debil

      • Re: komik (Honza, 23.06.2009 15:45) Reagovat

        Nemyslím si, že je debil. Podle mně má pravdu. 3 z 10 písniček dobrých, 3/10. Mně se líbí jen závěrečná. Debil tu jsi tak akorát ty!

        • Re: komik (Rob, 23.06.2009 20:09) Reagovat

          Walter, Nad Afg., Odplivnutí, Veselá písnička, Jen ať to sype a Nigredo takže 6 z 10:-)

          autor se definitivně zbláznil, tedy pokud se již bláznem nenarodil:D:D:D

          • Re: komik (lol, 24.06.2009 08:42) Reagovat

            ne, autor se narodil šamponem :D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v tisku: "Pětadvacet na pamětnou" dotazníkem nahlíží do duší výrazné písničkářské generace (30.12.2023 14:00)
- Rozhovory: Daniel Landa - Nejsem pánem múzy. Neumím vytlačit píseň na sílu (31.08.2023 18:00)
- Miley Cyrus díky "Flowers" vyrovnala letitý rekord Nelly Furtado, Daniel Landa startuje v albech na druhém místě (08.06.2023 08:00)
- Video: Daniel Landa má svou vlastní "Reality Show" (05.06.2023 11:16)
- Nové desky 21/2023 - od Simply Red přes Daniela Landu po Arlo Parks (31.05.2023 21:00)
- Daniel Landa našel tvůrčí múzu a vydává album "Minový pole" (31.05.2023 07:56)
- Apríl: O2 arena končí. Koncerty se přesouvají do Brna nebo Ostravy (01.04.2023 01:04)
- Video: Daniel Landa v klipu "Anička Malinová" vzdává hold hrdinům, lásce a svobodě (24.01.2022 10:53)
- Naživo: Český slavík zblízka - jak to vypadalo na místě (20.11.2021 16:40)
- Video: Daniel Landa do klipu k "Blanickému manifestu" povolal hvězdné kolegy (06.01.2021 08:31)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu