Steven Wilson má svou první vánoční píseň. Text k "December Skies" napsala umělá inteligence

22.12.2023 12:18 - Jiří V. Matýsek | foto: Steven Wilson Productions

Vánočních písní je všude dost a dost. Kdo z hudebníků nemá v repertoáru alespoň jednu - anebo rovnou celé album -, s trochou nadsázky jako by ani nebyl. Britský chameleon Steven Wilson se vydání nějaké té správné sváteční hitovky dlouho bránil.

"Nebyl bych to já," reagoval na výzvu svého kamaráda, aby takový song napsal. "Navíc bych nedokázal napsat ten správný vánoční text," dodal. Nejmenovaný kamarád se nenechal zahanbit a zapojil do hry umělou inteligenci, která text ve stylu Stevena Wilsona stvořila. Jedinou podmínkou bylo, aby v něm nezaznělo slovo "Vánoce".

Hudbu samotnou pak muzikant složil za víkend. A jsou z toho typicky wilsonovsky smutné, lyrické svátky plné osamělé atmosféry padajících sněhových vloček, ticha a světel svíček problikávajících za okny. Závěr křehké skladby ozdobilo ještě kytarové sólo Randyho McStinea, koncertního kytaristy Porcupine Tree.

AI se podílela i na doprovodném videu. Ten vychází z obrazů, které si režisérka vyzobala z předchozích Wilsonových klipů, a zasadila je do zimního 2D a 3D animovaného prostoru.

"Stále si nejsem úplně jistý, co si o umělé inteligenci myslím, nejčastější reakcí je považovat ji za hrozbu pro hudebníka, jako jsem já, ale je jasné, že nezmizí, takže tohle je můj experiment, kdy se ji snažím přijmout a používat ji jako nástroj ve tvůrčím procesu. A samozřejmě také proto, abych se pobavil při tvorbě něčeho, co by mě za normálních okolností nikdy nenapadlo - archetypální sezónní písně," napsal Wilson v komentáři ke snímku na serveru YouTube. Výsledek můžete posoudit sami níže.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY