shop.musicserver.cz
Nové desky 50/2023 - od Play$tation Princess přes Therion po devadesátku Willieho Nelsona

Nové desky 50/2023 - od Play$tation Princess přes Therion po devadesátku Willieho Nelsona

Vydáno: 27.12.2023 16:30 v sekci Nové desky - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: Willie Nelson

I závěr prosince nabídne několik novinek. Vedle rapperky Play$tation Princess na poslední chvíli přispěchali i metaloví Therion a Spiritbox, jazzový trumpetista Ambrose Akinmusire, hned trojice soundtracků k "Purpurové barvě" a především hvězdami napěchovaná oslava devadesátky Willieho Nelsona.

V pátek 15. prosince vyšly a do konce roku vyjdou tyto tituly:

Play$tation Princess - Cyber Pokemonic (Supraphon)
žánr: rap / nu metal

 Play$tation Princess - Cyber Pokemonic
Mladá tuzemská kontroverzní rapperka Play$tation Princess vydává své debutové album "Cyber Pokemonic". Nebojí se na něm kombinovat žánry od nu metalu přes trap, pop punk až po glitch rap. Výsledek v nadčasové podobě vysílá pozitivní zprávu o vlastní schopnosti a síle napříč generací mladých žen. Připravila pro něj celkem patnáct tracků, na nichž se autorsky podíleli Brawen, Erlax, X9beatz, Kuva, Neverland, TwonTwon, Goreocean, RedLuke, sheepykid, Rajdeep Sinha, Sajeel Kapoor, Daniil Mishkovich, DollDollategaBeatz nebo Tommaso Masiello. Jediným hostem je pak it.used.to. Nemalou část z desky Playstationová princezna sdílí na svém YouTube profilu.


Therion - Leviathan III
žánr: symfonický metal

Therion - Leviathan III
Švédská symfonická metalová formace Therion završuje velkolepou trilogii "Leviathan" vydáním finálního dílu. Deska vychází u společnosti Napalm Records, která po více než třiceti letech nahrazuje tradičního vydavatele této skupiny Nuclear Blast. Jak to bývá u Therion zvykem, nahrávka nabízí blend mnoha výrazných stylů a umně propojuje hranice metalu a klasické hudby. Ukázky najdete na YouTube profilu labelu. Na vydání naváže poslední třetí koncert ve společnosti sboru a orchestru, který proběhne 24. ledna v Mexico City.


Willie Nelson - Long Story Short: Willie Nelson 90 Live At The Hollywood Bowl
žánr: country

 Willie Nelson - Long Story Short: Willie Nelson 90 Live At The Hollywood Bowl
Možná byste řekli, že největší koncentrace hudebních hvězd byla letos na nějakém hudebním festivalu, ale pravděpodobně je s přehledem překonala oslava devadesátých narozenin Willieho Nelsona, která se konala 29. a 30. dubna v legendárním The Hollywood Bowl. Vedle samotného oslavence se na pódiu vystřídali Allison Russell, Beck, Billy Strings, Bobby Weir, Booker T. Jones, Buddy Cannon, Charley Crockett, Charlie Sexton, Chris Stapleton, Daniel Lanois, Dave Matthews, Dwight Yoakam, Edie Brickell, Emmylou Harris, Gary Clark Jr., George Strait, Jack Johnson, Keith Richards, Kris Kristofferson, Leon Bridges, Lily Meola, Lukas Nelson, Lyle Lovett, Margo Price, Miranda Lambert, Nathaniel Rateliff, Neil Young, Norah Jones, Orville Peck, Particle Kid, Rodney Crowell, Rosanne Cash, Sheryl Crow, Shooter Jennings, Snoop Dogg, Stephen Stills, Sturgill Simpson, The Avett Brothers, The Chicks, The Lumineers, Tom Jones, Tyler Childers, Warren Haynes, Waylon Payne a Ziggy Marley. Záznam, který najdete na streamech, obsahuje přes padesát písniček, na CD se dostala sotva polovina. Několik ukázek najdete na Nelsonově YouTube.


Tip týdne

Různí - The Color Purple (soundtrack)
žánr: soul / blues / gospel

 Různí - The Color Purple (soundtrack)
Koncem listopadu měla v Anglii premiéru nová adaptace románu Alice Walker "Purpurová barva", přičemž jako první ji natočil v roce 1985 Steven Spielberg. Letošní ztvárnění je muzikálové, a tak není divu, že k němu vychází hned trojice soundtracků. Vedle scénické hudby, již dostal na starost Kris Bowers, jsou to hned dva písničkové. Na tom prvním najdete převážně songy v podání herců, které ve filmu uvidíte. Jsou mezi nimi ale i takové hvězdy jako Fantasia, Taraji P. Henson, Danielle Brooks, Colman Domingo, Corey Hawkins, H.E.R., Halle Bailey, Phylicia Pearl Mpasi nebo Ciara. Ten druhý je ještě o něco hvězdnější a skladby, které tento film inspiroval, nazpívali vedle části již zmíněných také Alicia Keys, Usher, Mary J. Blige, Megan Thee Stallion, Jennifer Hudson, Keyshia Cole, Ludmilla, Jorja Smith, Coco Jones, Mary Mary či Missy Elliott. Záštitu nad oběma si vzal sám velký Quincy Jones.


Elephant Gym - World
žánr: math rock / indie rock / experiment

Elephant Gym - World
Elephant Gym je mathrocková kapela z Kaohsiung na Tchaj-wanu, založená v únoru 2012. Skupinu tvoří sourozenci KT Chang a Tell Chang a bubeník Chia-Chin Tu. Slovo Elephant v názvu symbolizuje jejich basové melodie a Gym odkazuje na jejich svižné a nepravidelné rytmy. Nyní vydávají své čtvrté album. To nese název "World" a trojice se na něm vydala na cestu objevování nových zvuků a experimentování s různými hudebními žánry. Kolekce je plná neobvyklých rytmů, melodií a aranžmá. Nabízí složitou a propracovanou instrumentaci, která kombinuje prvky postrocku, indie rocku a jazzu. Zároveň však je skvělým příkladem toho, jak může být postrock složitý a zároveň přístupný. Ochutnávky naleznete na YouTube.


Kafka Band - Das Schloss (vinyl)
žánr: rock

Kafka Band - Das Schloss
Prvotina Kafka Bandu "Das Schloss" vychází nyní na vinylu. Jde o jakýsi soundtrack skupiny ke komiksové adaptaci nedokončeného románu Franze Kafky "Zámek". Pod ním jsou podepsáni český výtvarník Jaromír 99 a americký scenárista David Z. Mairowitz. "Hodně se točilo živě jako za starých časů. Celá kapela hrála najednou a deska tak má velkou atmosféru a myslím, že působí hodně přirozeně," vzpomíná na natáčení Jaromír. Kafka je brán často jako hodně temný autor, ale jeho band se snaží tohle klišé trochu nalomit. "V 'Zámku' je i hodně skrytého černého a absurdního humoru. Ten se přenesl i do některých skladeb," doplňuje Rudiš. Kafkova němčina se v písních proplétá s češtinou, recitace se zpěvem. Hudba je zemitá, mrazivá a surová, ale ve stejné chvíli také křehká a něžná, podobně jako hrdinové románu. Ukázky naleznete na Supraphonline.


Ambrose Akinmusire - Owl Song
žánr: jazz

 Ambrose Akinmusire - Owl Song
Americký jazzový trumpetista Ambrose Akinmusire letos pro své příznivce připravil již druhou desku. Na čistě sólovou "Beauty Is Enough" z konce června navazuje "Owl Song", pro niž si přizval ke spolupráci ještě dvojici muzikantů. V osmi kompozicích, které složil on sám, se k němu připojili kytarista Bill Frisell a bubeník Herlin Riley. Ukázky z nahrávky nabízejí stránky vydavatelství Nonesuch.


Spiritbox - The Fear Of Fear
žánr: experimentální metalcore

Spiritbox - The Fear Of Fear
Spiritbox je experimentální metalcorová skvadra z kanadské provincie Britská Kolumbie. V roce 2021 vydala debutovou desku "Eternal Blue", na kterou navazuje nový počin - EP "The Fear Of Fear". Kromě kousku "The Void" obsahuje dalších pět skladeb, které mají dle muzikantů navázat na úspěch jejich prvotiny. Přesvědčte se sami a poslechněte si na YouTube kousek "Ultraviolet". O svůj názor se pak nezapomeňte podělit v komentářích. Naživo si tuhle bandu můžete vychutnat 4. února v pražském Foru Karlín společně s Architects a Loathe.


V krátkosti

  • Lil Reese - Ask About Me
    Americký rapper z Chicaga, který kombinuje hip hop a drill, navazuje na loňské album "Demon Time" jedenáctkou tracků, kterou nahrál s ATG Productions. (YouTube)

  • Ben Richter - Aurogeny
    Americký skladatel, akordeonista a člen Ghost Ensemble se hlásí s novou studiovkou. Máte-li rádi experimentální ambient v kombinaci se současnou vážnou hudbou, minimalismem a avantgardou, potěší vás desítka kompozic. (bandcamp)

  • Joshua Roberts - Good For You (EP)
    Celkem osm písniček nachystal pro své EP zpěvák Magnolia Park. Stejně jako v případě své domovské formace je jeho žánrové rozpětí poměrně pestré od popu přes taneční hudbu, elektroniku až po rock. (YouTube)


    Dále vychází

    Art Pepper - The Complete Maiden Voyage Recordings
    Ben Katzman - Transcendental Shreditation
    Eels - Eels So Good: Essential Eels, Vol.2
    Evergrey - From Dark Discoveries To Heartless Portraits
    Fall Out Boy - Take This To Your Grave (20th Anniversary Edition)
    Children Of Bodom - A Chapter Called Children Of Bodom (Final Show In Helsinki Ice Hall 2019)
    Iris - Heart Of An Artist: Resurrection
    Johnny Winter - The Johnny Winter Story
    Mac Demarco - One Wayne G. [199-Song Album On Blu-Ray]
    Mighty Clouds Of Joy - Kickin'
    Plastikman - Sheet One (30th Anniversary Edition)
    Stymie - Toil & Folly
    Van Duren & Good Question - Cartwheeling: Live In Memphis

    Vychází na vinylu:
    Fall Out Boy - Take This To Your Grave / 20th Anniversary (Coloured)
    Fort Minor - The Rising Tied
    Children Of Bodom - Chapter Called Children Of Bodom - Final Show In Helsinki Ice Hall 2019
    Jimmy Buffett - Christmas Island
    Sonny Rollins - Newk’s Time
    Spiritbox - The Fear Of Fear
    Therion - Leviathan III
    X-Ray Spex - Conscious Consumer

    EP:
    Wishy - Paradise

    Reedice:
    Genesis - A Trick Of The Tail
    Genesis - Abacab
    Genesis - And Then There Were Three
    Genesis - Duke Genesis - Foxtrot
    Genesis - Genesis
    Genesis - Lamb Lies Down At Broadway
    Genesis - Nursery Cryme
    Genesis - Selling England By The Pound
    Genesis - Wind & Wuthering
    Chief Keef - Almighty So 2
    The Black Crowes - The Southern Harmony And Musical Companion

  • NÁZORY

    DOPORUČENÉ ČLÁNKY
    Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
    Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
    Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
    Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
    Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
    Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
    Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
    Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
    Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
    Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
    Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
    Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
    Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
    Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
    Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
    - Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride (24.04.2024 10:00)
    - Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red (17.04.2024 09:30)
    - Video: Orville Peck a Willie Nelson si notují v gay duetu "Cowboys Are Frequently Secretly Fond Of Each Other" (13.04.2024 08:12)
    - Nové desky 14/2024 - od X Ambassadors přes The Black Keys po Bensona Boona (10.04.2024 10:00)
    - Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
    - Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
    - Audio: "The Border" uvádí do světa další album countryové legendy Willieho Nelsona (25.03.2024 13:35)
    - Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
    - Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
    - Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)

    ALBUM TÝDNE 17/2024

    Mark Knopfler
    One Deep River

    Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

    8/10

    NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

    FILMSERVER.CZ PÍŠE

    FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

    SPARK PÍŠE

    CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

    St 08.05.
    Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
    So 11.05.
    Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
    Ne 12.05.
    Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
    St 15.05.
    30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
    St 15.05.
    Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
    Čt 16.05.
    The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
    Čt 16.05.
    Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
    Čt 16.05.
    Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
    So 18.05.
    King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
    Út 21.05.
    Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

    » zobrazit všechny akce «

    OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

    Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
    filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
    musicserver.cz - hudba od začátku do konce
    ©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
    Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
    Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
    smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
    Zavřít reklamu