shop.musicserver.cz
Láska - Druhá

Láska s albem "Druhá" zakotvil v písničkářských vodách

Vydáno: 04.12.2023 18:15 v sekci Recenze - Hana Bukáčková | foto: Anett Jodar

Lásku (jako toho písničkáře) buď máte rádi, nebo ne. Asi neexistuje nic mezi. Bývalý kytarista Ovoce je na sólové dráze už pět let. Za tu dobu vydal dvě desky a celkem se zabydlel na klubové scéně. Jaká je ta druhá, ehm "Druhá" řadovka, která vyšla v Den boje za svobodu a demokracii?

7/10

Láska - Druhá

Vydáno: 17.11.2023
Celkový čas: 45:51

Skladby: Mraky, Dokonalá, Vrátit čas, SíťOFFka, Rád ti budu lhát (feat Nikola Votrubová), Chtěl jsem ti jenom říct, Easy den (feat Xindl X), Schizofrenní (feat Jakub Děkan), Najednou, Ani jako kluk, Jednou se vrátí, Všudebil, Snad proto, Žijem jenom jednou (feat Suvereno)

Vydavatel: Láska

Svobody se Láska nevzdává ani ve své tvorbě. Toto téma se ostatně před lety dostalo i do titulku našeho rozhovoru. Písně kopírují autorovu mysl a jeho smysl pro humor, ať už zpívá o aktuálních záležitostech, které rezonují společností, nebo o těch prachobyčejných, každodenních věcech.

Upřímně, Václav Vaňura, jak zní jeho občanské jméno, není kdovíjaký zpěvák - nedává moc výšky a chvílemi si nejste jistí, zda to není falešně. Jeho hlas mě svým způsobem irituje, je takový vlezlý, jízlivý a dlouho jsem si musela zvykat na to, že to asi opravdu myslí vážně.

Dlouho se mu vyhýbáte, ale nakonec mu stejně neuniknete, protože ho často využívají jiní muzikanti k předskakování. A tak mu po čase vlastně přijdete na chuť. Není to blbý a při poslechu se i pobavíte.

Když skončil s kapelou, přišlo mu škoda to vše zahodit. Využil vlnu, kterou tady mezitím rozvířili Pokáč, Michal Horák a předtím ještě Jahelka a další. Jejich snahou je vyprávět vtipné příběhy z obyčejného života, běžných situací, se kterými se může každý ztotožnit. A daří se to i Láskovi.

Oproti debutové "Desce" je "Druhá" nástrojově a žánrově barevnější, stejně tak i autorsky. Také se víc rozšoupl s pozvanými hosty. Co se týká textů, polovinu jich Václav složil sám, polovinu ve spolupráci s kolegy, například s Danem Holým ze skupiny Trocha Klidu po messengeru, s Jakubem Děkanem na hotelu, nebo Davitem (ne, není to překlep) Konopáčem, který s ním spolupracoval již na prvotině, či s Lukášem Dvořáčkem a Suverenem.

Zajímavostí je, že k albu je i vinyl, který nabízí o dvě písně méně, než kolik má klasický formát. Stopáží se tam nevešly. Mezi čtrnácti položkami je jeden cover - "Always Remember Us This Way" od Lady Gaga z filmu "Zrodila se hvězda". Zpíval si ji pro sebe tak dlouho, až k ní napsal český text. Ale co si budeme povídat, originál je originál.

A obsah? Úvodní song "Mraky" je o svobodě, kterou si nenecháte vzít, o potřebě vymanit se ze zdí a mantinelů, o touze žít si po svém a nebát se vykročit z davu. "Dokonalá" je víceméně o tom samém, ale z jiného úhlu pohledu. Hází odkaz na dnešní dobu, kdy si společnost žádá, abyste byli stoprocentní, obzvláště na ženy je vyvíjen tlak. Zde je dobrá cimbálovka a housle, které tomu dávají hned jiný šmrnc, skočnou, energickou atmosféru.

"Vrátit čas" - kdo by si nechtěl dát repete hezkých okamžiků a zažít je znovu, že? "SíťOFFka" je taková moderní ukolébavka pro současná dítka. Však to sám Láska zná - doma má dvě, tudíž chápu, že ho dnešní všudypřítomná předigitalizovaná, mobilní, instagramová, influencerská doba plná youtuberů a podobných profesí štve.

"Rád ti budu lhát" s Nikolou Votrubovou je o podvádění, o chvílích, kdy k sobě býváme neupřímní, lžeme si a nepřijde nám to vůbec blbý. Protipólem je "Chtěl jsem ti jenom říct", v níž komorním podáním vyznává lásku. "Easy den" s Xindlem X je pohodovka o nicnedělání, o tom, že je dobré se nehnat, svět bude plynout aneb co můžeš udělat dnes, můžeš udělat i zítra.

Další hostovačka následuje hned záhy. "Schizofrenní" je s Jakubem Děkanem a písničkář v ní uvažuje, že se chce měnit, ale zároveň chce zůstat svůj. Úvaha nad žitím a nad tím, co člověk má za sebou. Song je jejich společnou terapií.

"Najednou" se dotýká vážných témat jako osobní vyhoření, útěk od všeho, vážná vztahová nedorozumění, dokonce i sebevraždy a hledání klidu. "Ani jako kluk" - narážka na válku na Ukrajině a Putina, která pálí nejednoho umělce. Zpracováním a vyzněním mi připomíná Tomáše Kluse. Opět houslemi doprovozená "Jednou se vrátí" je o naději, která má malé šance, ale je tu.

"Všudebil" - už název v sobě zrcadlí slovní hříčku - poslední dobou se roztrhl pytel s tím, jak všichni všechno vědí a všude byli a mají se vším zkušenost. Všichni cestují a chlubí se momentkami na sociálních sítích, a pak si přijdete jako břídil, když sedíte doma na zadnici nebo vše nepostujete.

"Snad proto" - zmiňovaný cover. Poměrně vkusně otextovaný, ufff, není to jak v sedmdesátkách a osmdesátkách, kdy známé zahraniční hitovky dostaly leckdy stupidní české verše. Další zamilované vyznání, jak jinak, to se přímo vybízelo. "Žijem jenom jednou" je o užívání si přítomnosti a o tom, že se nemáme bát překážek na cestě. Tahle skladba mě absolutně nebaví, hlavně ten rap Suverena je podle mě zbytečný.

Z výsledku je znát další posun především díky tomu, že Láska poprvé nahrával se živou kapelou: doprovázeli ho bubeník Adam Jánošík, na basu Vojta Říha či Pavel Hurdálek, za klavír usedl Honza Peroutka, kytary obstaral písničkář s Thomem Frödem, který stál za většinou produkce desky. Jednodušší forma debutu mu však také seděla, obojí má něco do sebe a vůbec bych to nezatracovala.

Pestrobarevný obal dělal Adam Jánošík. Název "Druhá" - proč ne, je to vtipný, Láska není první ani poslední, kdo jej použil. Jak už jsem se kdysi zmínila, vokální nedostatky dohání určitým charismatem. Našel svou polohu hlasu a ta mu vyloženě sedí. Do textů otiskuje osobní humor, nadhled, který nemusí všem sedět, ale většinou je trefný.

Z tracklistu mě nejvíce baví trojlístek dříve vydaných singlů "Mraky", "Dokonalá" a "Najednou". Suma sumárum - "Druhá" je druhá v pořadí, ale určitě není jen tak do počtu... Na druhou lásku se taky nezapomíná.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Frontmanovi O5 a Radeček v Roxy při hraní praskly kalhoty (14.03.2024 17:52)
- Fotogalerie: Jak Láska oslavil svoje narozky a křtil "Druhou" desku. Kmotrem byl třeba Xindl X (07.12.2023 19:55)
- Video: Láska v novém klipu nehledá žádnou "Dokonalou" (23.11.2023 20:30)
- Video: Láska se v klipu "Najednou" věnuje útěkům (12.01.2023 17:25)
- Video: Láska se v "Mracích" nebojí vykročit z davu (17.02.2022 11:15)
- Rozhovory: Láska - Bejt písničkář je pro mě svoboda vyjadřování (21.01.2022 08:00)
- Naživo: Walkmanz pokřtili svůj debut "MONO" opět s Jiřím Mádlem (18.10.2021 17:11)
- Pokáčovo jarní turné bude plné Lásky (24.02.2019 13:18)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu