shop.musicserver.cz
Safenat Paneach - IV

Spirituální bigbít Safenat Paneach vyrůstá na desce "IV" z hloubi duše

Vydáno: 10.12.2023 14:30 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Yannick South Records

Jak jde dohromady ryčný bigbít a usebraná meditace? V případě plzeňských Safenat Paneach docela dobře. Jasně to potvrdili na svých prvých dvou albech a jejich cesta pokračuje i na desce letošní. Ta se, ačkoliv je třetí, jmenuje "IV" a přináší ledacos nového.

8/10

Safenat Paneach - IV

Vydáno: 1.7.2023
Celkový čas: 39 minut

Skladby: Nejbližším, Oheň, Město, Nemůžu spát, Andělé lesní, Rorate, Eliáš, Konec léta, Maso hvězd, Jaro

Vydavatel: Yannick South

Čtyři roky trvalo, než se kapela kolem Petra Wagnera (občanským povoláním kněze) znovu zavřela do studia a pustila se do tvorby nového materiálu. Samotná čtyřka v názvu třetí řadovky odkazuje nejen k počtu muzikantů, který se ustálil na čtveřici, ale i k tomu, že tahle číslovka docela dobře popisuje svět kolem nás. "Čtyři jsou základní živly, čtyři světové strany, čtyři roční období. Čtyři jsou rajské řeky, které obtékají svět," popsal to v jednom rozhovoru Wagner.

Jádro muzikantů, kteří se mimochodem na albu podepisují pouze křestními jmény, doplňují hostující Sisi a Bouše z Povodí Ohře a kytarista vystupující pod přezdívkou Čápa.

Obě předchozí studiovky Safenat Paneach stály na zhudebněných básních českých klasiků Reynka, Zahradníčka, Skácela a Jirouse (posledně jmenovanému ostatně věnovali celou nahrávku "II"). Letos je všechno jinak. Autorské sebevědomí Petra Wagnera narostlo natolik, že z deseti písní je tu jen jedna zhudebněnou básní - opět Jirousovou. Výhodu to má jednu: slova byla psána s intencí, že budou zpívána. Mizí tak některé trochu drhnoucí pasáže předchozích desek, škobrtavost forem a naopak vzniká prostor pro výrazně melodické - a nutno napsat, že i velmi chytlavé - refrény.

Širší je i tematický záběr - osobní pohledy se tu potkávají s ekologií, spiritualitou i společenskými událostmi. Wagner není v textech sžíravě konkrétní, naopak - význam schovává za promyšlené metafory a funkční obrazy. Nejsou to však duté shluky slov, které jisté výrazně populárnější domácí formace vydávají za básnění. Wagner není v textech přímočarý, album si zároveň nechává široce rozevřenou interpretační otevřenost, posluchač si může do sdělení promítnout ledacos, byť, pravda, mnoho veselého to asi nebude.

Deska "IV" je hodně temná, místy syrová, neztrácí ale naději - ve světě nejsme sami. "Někdo pobízí tě, ať už jdeš / Cítí pohyb, když se z místa hneš / Zdrží tě, když příliš pospícháš / Někdo vidí dobře, jak se štveš" ("Oheň") - představit si pod touto silou můžeme, co chceme, stačí se jen trochu pootevřít spiritualitě.

Hudebně vzato jsou Safenat Paneach velice účelní, ba úsporní, vždy ale hrají s důrazem na přirozené, nesamoúčelné melodie. Dovedou rockově zabouřit ("Konec léta"), ale i střídmými akordy podtrhnout vyznění textu (patrně nejpůsobivější skladba z kolekce "Andělé ze tmy"). Klíčovým prvkem, který zdůrazňuje opravdovost celku, je i neškolený zpěv Petra Wagnera, upřímný, s prožitou bolestí, radostí i smutkem.

"IV" je pro Safenat Paneach krokem na nepoznané území - poprvé se museli spolehnout jen sami na sebe, bez opory v textech velkých básníků. Byl to krok ku prospěchu věci. Spirituální rámec si kapela ponechala, bigbít je to taky pořád, jen ještě o stupeň niternější. Tentokrát totiž opravdu vychází z duše těch, kdo jej stvořili.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Místo odpočinku je tu nový videoklip od Povodí Ohře. Podívejte se na "Blud" v premiéře (07.02.2024 10:00)
- Naživo: Povodí Ohře pokřtili ve Futuru novou desku popelem i energickým setem (04.11.2023 17:42)
- Fotogalerie: Povodí Ohře zaplavilo Futurum (03.11.2023 17:19)
- Recenze: Desperáti z Povodí Ohře se na albu "Místo odpočinku" mění v temné romantiky, o syrovost ale nepřicházejí (19.10.2023 15:30)
- Fotogalerie: Vydavatelství Indies Scope Records představilo nabitý podzim plný novinek (15.09.2023 08:00)
- Audio: Safenat Paneach vydávají desku, která se točí kolem čísla čtyři. Uvádí ji singl "Nejbližším" (09.07.2023 13:13)
- Audio: Povodí Ohře představuje "Blud" a láká na album "Místo odpočinku" (16.05.2023 19:44)
- Rockové ceny Břitva oznamují nominace za rok 2020 (24.05.2021 13:28)
- Cena Apollo 2020 bude předána už ve středu večer (03.03.2021 11:09)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2020 podle musicserveru (15-11) (26.01.2021 08:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu