Frontman Zrní Honza Unger nás v klipu "Satelity" vezme k sobě domů, za štěstím

23.11.2023 07:59 - Hana Bukáčková | foto: Natálie Kratochvíle

Skupina Zrní zkraje roku vydala album "Široko daleko". Její členové o něm v našem rozhovoru prohlásili, že "je to lehká a radostná deska. Toho už jsme se pak drželi a záměrně to už ničím nezatížili". To samé platí i o skladbě "Satelity", která tucet položek tracklistu, jimiž se muzikanti pomyslně vrátili ke svým kořenům, s láskou uzavírá.

"Napsal jsem tu písničku pro svou ženu, Báru. Klukům jsem poslal demáč, Hudebnic k tomu vymyslel takovej trochu reichovskej kvartet a shodli jsme se, že k tomu nic dalšího přidávat nebudeme. Ať to zůstane křehký. Nikdy jsem se ještě do ničeho tak nepoložil. Úplně jsem zapomněl, kde stojim a co dělám, a jenom jsem řikal ten text," komentuje frontman Honza Unger vznik skladby.

Takže velmi citlivá záležitost. Bez nadsázky by se mohlo říct, že se jedná o jejich nejintimnější klip - je totiž velmi osobní, zpěvák nás vezme domů, ke své manželce a dětem. Navíc do míst mně taky velmi blízkých, protože pocházím ze stejného kraje, pár kilometrů od obce mezi Poličkou a Litomyšlí, kde bydlí Ungerovic rodinka a kde se také jednoho podzimního dne natáčelo. Křehké video vyrobené podomácku volně navazuje na vizuál k písničce "Ať", který spolu dvojice připravila před pěti lety. V hlavní roli je láska a bezprostřednost - dílo je plné radostného tance, něhy, přítomnosti, bytí a rodinného štěstí.

Písničku "Ať" miluju, je o konci předchozího vztahu lídra kapely. "Satelity" vypovídají o bezmezné současné několikaleté lásce mezi Honzou a Bárou s dovětkem, že je nikdo nerozdělí. Hudba nahrává tomu, že člověk má chuť na konci se rozbrečet... Ve finále je to pro mě až moc niterná alternativa, raději bych zpěvnější a melodičtější verzi, formu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY