Projekt Story si dělá radost vinylem "Doteraz" a láká na nové skladby Petera Lipy a Milana Kňažka

14.10.2023 15:30 - Jiří V. Matýsek | foto: Marian Zima

Slovenský projekt Story před dvěma lety spojil výrazná jména tamní scény. Výsledkem bylo album "Potlesk v stoji", skromná deska, která ale nabídla silný materiál, hudební variabilitu a skvělé výkony od všech zúčastněných. Při příležitosti letošního Record Store Day vyšel projektu první vinyl. Jmenuje se "Doteraz".
8/10

Story - Doteraz

Skladby: Anjel strážnik, Keď sa nikto nedíva, Potlesk v stoji, Z knihy receptov, Kontinuum, Pesnička o tom, ako to v skutečnosti je, Bojím sa nočných zvonení, Rodné mesto
Vydáno: 22.4.2023
Celkový čas: 35 minut
"Doteraz" není jen překlopením muziky z alba "Potlesk v stoji" na velkou černou desku. V podstatě je zhruba na půli cesty mezi výběrem a dvěma stranami malého singlu. Jinak řečeno: k šestici již známých skladeb přibývají dvě nové, v nichž se vracejí staří známí. Další jména bohužel nepřibývají.

Výběr vsadil na šest z podstaty temných songů, o které se postarali Peter Lipa, Milan Kňažko, Zuzana Homolová, Pavol Hammel, Martin Máček (jeho "Kontinuum" mi s odstupem tří let velice vyrostlo) a divous Peter "Punto" Remiš. Píseň "Z knihy receptov" nazpíval posledně jmenovaný svým černým humorem a díky jakési punkové špíně z jaksi introvertní nálady ostatních položek kolekce poněkud ční - a bohužel úplně ne v dobrém.

Čerstvé kousky - "Anjel strážnik" Petera Lipy a "Rodné mesto" Milana Kňažka - album "Doteraz" otevírají, respektive uzavírají. Lipa je v písni rozverně bluesový, energický, text z pera vůdčí persony projektu Mariana Zimy mu skvěle sedí a slyšitelně baví. Kňažkovo "Rodné mesto", rovněž Zimův text, nachází u interpreta téměř cohenovské polohy. Reflexivní slova jsou tu spíše deklamována než zpívána a vznášejí se nad převalující se muzikou v aranži pro barový band s dominantním saxofonem a kytarou Reného Lacka. Obě jsou skvělé.

Skladby na "Doteraz", jakkoliv ze tří čtvrtin známé z prvotiny projektu, působí mnohem sevřeněji. Možná trochu pomohl i nový mastering pro vinylové vydání. Hraje to skutečně skvěle, zvuk je sytý, detailní i prostorový a onen dotek analogu se k prezentovanému materiálu velmi hodí. Chválit lze i přebal. Koláž snímků z klipů projektu se všemi těmi známými tvářemi je výrazně více vystihující než bohužel nicneříkající fotografie na obalu CD.

Aktuální vydání dělá projektu "Story" skvělou službu. Je znát, že si muzikanti chtěli udělat radost. Tu se úspěšně podařilo otisknout i do drážek vinylu a přenáší se na posluchače. Skvělá práce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY