Belgická univerzita zahájí kurz literatury inspirovaný Taylor Swift

18.08.2023 13:11 - Kateřina Spacek | foto: Capital One

Taylor Swift proniká i na akademickou půdu. Institut Clivea Davise na Newyorské univerzitě loni otevřel kurz zaměřený na dílo této zpěvačky a postupně se začaly přidávat další školy. Texaská univerzita do svého programu zařadila předmět, v němž analyzuje její texty vedle poezie velikánů, jako jsou John Keats a Sylvia Plath, a Stanfordská univerzita zavedla lekce s názvem "Poslední velký americký písničkář".

A nyní nastupuje i Evropa. Belgická univerzita se totiž rozhodla zahájit první evropský kurz literatury inspirovaný právě rodačkou z města West Reading v Pensylvánii. Volitelný předmět na univerzitě v Gentu prý vyzdvihuje témata, styly a techniky slavných historických literárních autorů z pohledu americké popové superstar.

Protože mnoho Taylořiných písní je inspirováno literaturou, a to jak textově, tak tematicky, budou se klasická díla jako "Romeo a Julie", "Jane Eyre" a "Alenka v říši divů" studovat optikou slavné muzikantky.

Například skladba "Wonderland" popisuje osud dvou milenců slovy: "Špatně jsme odbočili a spadli jsme do králičí nory." Píseň "The Last Great American Dynasty" má v sobě zase nádech Francise Scotta Fitzgeralda.

Lekce povede britská profesorka Elly McCausland, která songy královny všech Swifties využije jako odrazový můstek pro zkoumání literatury v průběhu staletí. Kurz, který by měl být otevřen na podzim, se jmenuje "Literatura: Taylořina verze" (ano, jde o odkaz na zpěvaččinu aktivitu, kdy znovu natáčí svá alba) a bude přidán k magisterskému studiu jazyka a literatury.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY