shop.musicserver.cz
Basinfirefest - 4.den, Přírodní areál, Spálené Poříčí, 25.6.2023

Čtvrtý den Basinfirefestu provokoval rapper Redzed, došlo i na pěsti

Vydáno: 06.07.2023 17:32 v sekci Naživo - Ondřej Hricko a Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Poslední den Basinfirefestu přinesl poměrně moderní směs metalových subžánrů. Organizátoři dokonce odvážně pozvali do jednoho z hlavních časů stále populárnějšího rappera Redzeda. Post hlavních hvězd si ale uzmuli švédští Pain nebo americká crossoverová parta The Fever 333.

Live: Basinfirefest - den čtvrtý

místo: Přírodní areál, Spálené Poříčí
datum: 25. června 2023
vystoupili: Pain, The Fever 333, Redzed, Riverside, Vended, Haken, Pro-Pain, Vomitory a další a další.
Fotogalerie
Reportáž ze třetího dne naleznete tady.

S.D.I. - Basinfirefest - 4.den, Přírodní areál, Spálené Poříčí, 25.6.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Horké slunce zalilo areál Basinfirefestu i poslední čtvrtý den, který měl v line-upu poměrně odvážná jména. Ať už jím byl domácí rapper Redzed, polští progresivní rockeři Riverside, nebo americká parta The Fever 333, která je známá svým angažovaným politicko-sociálním směřováním. Rozhodně se návštěvníci nudit neměli.

A nenudili. Domácí coroví Severals dělali, co mohli, aby v nezáviděníhodném dopoledním čase (navíc posledního dne) alespoň trochu zaujali pár desítek postávajících fanoušků. Za jejich snahu se odvděčili menším circle pitem, což v poledním slunci byl od několika nadšenců statečný výkon.

S.D.I. - Basinfirefest - 4.den, Přírodní areál, Spálené Poříčí, 25.6.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Kapela Unity TX z Dallasu sestávající z afroamerických a hispánských hudebníků přivezla sice sympatický oldschool rap-hardcore, ale z celé neděle se jednalo asi o nejméně nápadité vystoupení.

Zatímco v sobotu nabídli svůj thrashmetal Tankard, posledního dne se představili služebně o tři roky mladší němečtí veteráni S.D.I. s neúnavným lídrem Reinhardem Krusem. A stejně jako Geremia ani on nešetřil úsměvy a pozitivním feelingem.

Oproti německým kolegům nebyl jejich set tak strhující a Kruse se více držel u mikrofonu, než aby pobíhal po mole. Nezvyklým kontrastem k otrhanému metalistovi Krusemu byl jejich kytarista Chris Friedl. Mladík, který s kapelou hraje od roku 2020, zaujal značkovým oblečením, nagelovaným a pečlivě upraveným sestřihem a tmavými tomcruiseovskými brýlemi.

Vomitory - Basinfirefest - 4.den, Přírodní areál, Spálené Poříčí, 25.6.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Potěšující okamžiky nabídli švédští death-metalisté Vomitory, kteří se po letech hibernace znovu pustili do koncertování, a letos dokonce vypustili novou desku "All Heads Are Gonna Roll". Tu předvedli ve vysokém tempu - na slova a proluky nebyl čas.

Pestré vyvrcholení jejich show nakonec nebylo v režii skupiny, ale fanoušků. A to když bubeník Tobias Gustafsson hodil do publika paličku. Asi netušil, jaký poprask to způsobí. Dva příznivci byli přesvědčení, že palička mířila právě na ně, a oba ji chtěli dát svým partnerkám. Úplně se nepohodli a začaly létat pěsti. Ženy křičely, odtrhovaly je od sebe, nakonec se však v klinči zaseknuté pány podařilo odsunout až sekuriťákům.

Po hardcorových rutinérech z New Yorku Pro-Pain ovládly pódium exotické motivy a pestrobarevné košile britských progresivců Haken. Jejich ne úplně snadný set navštívilo pramálo diváků, ale hudebníkům to neubralo na snažení. Letos v březnu jim vyšla ceněná studiovka "Fauna", plná disharmonických symfonií.

Náročný poslech vyžadoval pozornost a té fanoušci na konci čtyřdenního festivalu už moc neměli. Haken ale bavili i vtipnými detaily - kytarista Charlie Griffiths měl v exotickém vizuálu nové nahrávky třeba i boty.

Haken - Basinfirefest - 4.den, Přírodní areál, Spálené Poříčí, 25.6.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Američtí Vended, v jejichž sestavě jsou synové členů Slipknot, budili velká očekávání, avšak ta úplně nenaplnili. Jejich rukopis je bohužel hodně podobný právě maskovaným borcům z Iowy, jen působí trochu uměle. Zpěvák Griffin Taylor se sice během syrových skladeb mlátil do hlavy a všelijak se svíjel, ale působilo to spíš jako laciná kopie.

Simon Crahan za bicími odváděl poctivou práci, zato basák Jeremiah Pugh by měl zůstat u hraní na svůj nástroj, neboť jeho doprovodné vokály opravdu bolely. Kytarista Connor Grodzicki se zase tak vehementně mračil, až to bylo spíš legrační. Vended tak o své autenticitě úplně nepřesvědčili.

Polští progresivní rockeři Riverside se na úvod fanouškům omluvili, že opravdu nejsou metalovou kapelou, takže lidi nemají očekávat žádný growling. Po jejich povedeném výstupu se na stage vřítil rapper Redzed. Kromě DJe a kytaristy s sebou vzal i další týpky, kteří se tam jen tak potáceli a do konce setu nebylo zřejmé, jaká je - kromě kouření, upíjení tvrdého alkoholu a máchání rukama - vlastně jejich úloha.

Vended - Basinfirefest - 4.den, Přírodní areál, Spálené Poříčí, 25.6.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Na Redzeda dorazilo poměrně dost zástupců mladšího publika. To starší se zase po krátkém rapovém úvodu odebralo pryč na co nejvzdálenější kout areálu. A ještě dlouho poté, co bylo po všem, se o nepatřičnosti zařazení tohoto jména na festival nadávalo.

Domácí rapper je nicméně nevšedním úkazem a má svůj osobitý styl, což dokázal i ve Spáleném Poříčí. S sebou si přivezl také v latexu oblečeného otroka, kterého občas vypustil mezi fanoušky, aby rozpoutal circle pit. Lze mu určitě vyčíst divnou pódiovou prezentaci, kterou by měl asi doladit, a časté intonační problémy, ale hudebně to nebylo úplně špatné.

Švédové Pain konečně přilákali dostatek přihlížejících. Peter Tägtgren, který ještě donedávna tvořil jednu polovinu projektu Lindemann, kapelu založil už v roce 1996, jako vedlejší formaci k domovským death-metalovým Hypocrisy.

Riverside - Basinfirefest - 4.den, Přírodní areál, Spálené Poříčí, 25.6.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Pain sázejí na industriální zvuk a výrazné melodické refrény. Navíc Tägtgren je známý šprýmař a během koncertu servíroval jedno vtipné video za druhým. Velkoplošná obrazovka za jejich zády byla ostatně jediným artefaktem na pódiu, ale svými vesměs animovanými skeči poutala pozornost dostatečně.

Skupina zahrála i svůj poslední singl "Party in My Head", kvůli kterému se převlékla do párty oblečení a rozpohybovala celé publikum. Ovací se dočkala i účast zpěváka Joakima Brodéna ze Sabaton, který na dálku přes obrazovku přispěl vokálem v pecce "Call Me". Pozici lídra posledního dne splnili Švédové dokonale.

Závěr neděle i festivalu patřil The Fever 333, na které si počkalo ostudně málo diváků. Vtipným a trochu smutným momentem bylo, že když chtel frontman Jason Aalon Butler pronést některý ze svých proslovů o toleranci, odhodil mikrofon a s úsměvem to těm pár desítkám lidí řekl bez něj.

Butler na Basin přivezl zcela novou sestavu, kterou oznámil teprve letos v květnu. V jeho řadách tak byla i baskytaristka April Kae, která běhala po stagei jako motorová myš a předváděla všelijaké kreace. Ani jí nevadilo, že bílá kombinéza, kterou měla na sobě, jí vzadu praskla, a odhalovala její pozadí.

Redzed - Basinfirefest - 4.den, Přírodní areál, Spálené Poříčí, 25.6.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Butler zase trávil hodně času mimo pódium. Tu si odskočil do mosh-pitu, tu se zase objevil na střeše zvukařova stanu, kde opět mluvil o rovnocennosti.

Energické a moderní vystoupení The Fever 333 bylo skvělou tečkou, ale je ohromná škoda, že už si na ni téměř nikdo nepočkal. Vůči interpretům to působilo lehce trapně. Zvlášť když jde o hudebně originální a naživo atraktivní performanci.

Bylo to ovšem odpovídající finále za celým ročníkem. Ten nabídl skvělý program, ale nedočkal se velké divácké odezvy. Menu přitom bylo pestré, atraktivní a plné neobvyklých jmen, legend i nových tváří. Příště by to však chtělo znovu dvě pódia, aby bylo vždy z čeho vybírat a zasloužilí rockeři a metalisté mohli utéct od podivných rapperů.

Den čtvrtý pohledem Jiřího V. Matýska

Festival Basinfire, jeho sedmnáctý ročník, druhý pod taktovkou Obscure Promotion, se dobral do svého čtvrtého dne. A po sobotním návštěvnickém vzepětí jsme opět byli na počtech zhruba odpovídajících čtvrtku a pátku. Tedy nic moc. I neděle toho ale nabídla spoustu - ledacos příjemného, ledacos spíše se zvednutým obočím a úplné finále s otevřenou hubou.

Vomitory - Basinfirefest - 4.den, Přírodní areál, Spálené Poříčí, 25.6.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Skoro-domácí Severals z Plzně a stejně tak dvojice thrashových formací S.D.I. a Unity TX přivezli svorně kopec energie, hráli ale spíše do prázdné louky. V poledním slunci se ti, kdo mohli, spíše schovávali v pivním stanu.

Větším lákadlem byli chřestiví Švédové Vomitory. Tohle už je v tradičně střiženém death metalu legenda a ani po více než třech dekádách na scéně tihle bardi nepolevují. Žánr sekají pěkně oldschoolově - nové kousky staré psy nenaučíš, že ano - s hutnými riffy i skvělým vokálem. A na svém místě je, jak ostatně vybrané názvy skladeb jako "Raped, Strangled, Sodoomized, Death" či "Piece by Stinking Piece" napovídají, i groteskní zvrácenost. Povedené, tohle bavilo.

Pro-Pain spíše prošuměli, jakkoliv byli, soudě podle triček a hustoty pod pódiem, jedním z těch velkých nedělních jmen.

Prog-metaloví Haken byli výborní. Jejich letně květinová stylizace v duchu aktuální desky "Fauna" k open-airu sedla mnohem lépe než k zimnímu Paláci Akropolis, kde jsem je viděl posledně. Zůstala však bezprostřední virtuozita, s kterou tahle britská formace sází svoje komplikované polyrytmie, nepravidelně sekané riffy i zamotaná sóla. Nikdy to přitom neztrácí přístupnost a lidskou tvář. Krása.

Divokým klínem vraženým mezi dvě prog-rockové party - po Haken byli v neděli v line-upu i Riverside - byli Vended, tedy ta kapela, ve které hrají dva synové členů Slipknot. A frontman Griffin Taylor, syn Coreyho Taylora, se od svého táty hodně učil. Až tak moc, že tento band marně hledá svou vlastní tvář a zní až příliš jako jeho předloha. Vokál, pohyby, průpovídky mezi songy, nabroušený zvuk… Schopnosti nechybí, mladická energie rovněž, originálnější přístup ale bohužel ano.

Riverside - Basinfirefest - 4.den, Přírodní areál, Spálené Poříčí, 25.6.2023
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Poláci Riverside bavili svými průpovídkami na téma co děláme na metalovém festivalu, přesto zapadli dobře a přímém souboji dvou prog skupin u mě o fous vyhráli. Set postavili spíše na tvrdších věcech, zabrousili do nového alba "ID.Entity" a vše euforicky zakončili zhruba patnáctiminutovou "Left Out".

Nebyli tak rytmicky a melodicky zamotaní jako Haken, o to více ale jejich vystoupení pohlcovalo. Navíc byla kapela ve skvělé náladě, velmi uvolněná, velmi spokojená a celým koncertem projela vyloženě s lehkostí až obdivuhodnou.

Redzed je úkaz. Nejstreamovanější český umělec na Spotify spojuje rap, trap a metal a výsledek je někdy originální a někdy otravný. Na samotném Redzedovi je znát nadšení a radost, s jakou hraje, na facku je ovšem ta crew kolem něj. Jedno se ale musí nechat - patří jim vyznamenání za největší párty festivalu. Publikum rozhýbali skutečně solidně.

Tak trochu metalová diskotéka v podání Pain byla naproti tomu hudebně skvělá. Muzikanti už však začali bojovat s pomalu se vytrácejícím publikem. Startovali zde své letošní turné a navzdory drobným potížím s projekcemi to bylo prostě fajn.

O finále se pak postarali The Fever 333, což je naprosto nezařaditelná záležitost a energetická atomovka. Škoda, že na ně skoro nikdo nezůstal a zpěvák si toho moc dobře všiml, když trochu kysele odhodil mikrofon a konstatoval, že ho vlastně ani nepotřebuje. I tak do svého setu dali maximum. Ono, takové seskakování z pódia a lezení na stan zvukařů se zas tak často nevídá. Jen ten aktivismus nepadal úplně na úrodnou půdu.

Čtyři dny Basinfirefestu narážely hlavně na mizernou návštěvnost. Areál by unesl pohodlně dvojnásobek a velká jména, kterých v line-upu nebylo vůbec málo, by si to zasloužila. Organizačně bez problémů, do budoucna by to možná chtělo více stínu a návrat ke dvěma stageím. Prodlevy mezi výstupy byly bohužel největší nepříjemností. A pak to počasí, které létalo od extrému k extrému. I tak - spokojenost. Osobně to beru jako takový warm-up festival před Brutal Assaultem.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Red Bull SoundClash vyhrál Rest, respekt publika si však získal i Redzed (14.12.2023 16:33)
- Red Bull SoundClash je zpět. Utká se Rest proti Redzedovi (24.10.2023 15:45)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Festival Brutal Assault ohlašuje warm-up day, sestavě vévodí temný rapper Redzed (07.07.2023 13:47)
- Fotogalerie: Basinfirefestová neděle byla stylově roztříštěná, ale stále elektrizující (02.07.2023 12:25)
- Nové desky 9/2023 - od Macklemora přes Haken po Sigalu (08.03.2023 18:00)
- Naživo: Svár ducha a techniky. Prog-metalové veličiny Haken a Between The Buried And Me si podmanily Akropolis (27.02.2023 13:27)
- Fotogalerie: Haken si podmanili Palác Akropolis. V závěru zpívali všichni v sále (26.02.2023 14:59)
- Publicistika: Český rap v roce 2022 (24.02.2023 12:01)
- Haken a Between Buried And Me přivezou do Prahy všechny barvy moderního prog-metalu (21.02.2023 11:15)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu