shop.musicserver.cz
Ricardo Delfino (Top RoofTop Fest) - Po letech jsem zmlsaný a koncert si nejlépe užiju v zákulisí

Ricardo Delfino (Top RoofTop Fest) - Po letech jsem zmlsaný a koncert si nejlépe užiju v zákulisí

Vydáno: 20.06.2023 08:00 v sekci Rozhovory - Jiří V. Matýsek | foto: Dominik Erban

Ricardo Delfino je zakladatelem, dramaturgem a PR manažerem karlovarského hudebního festivalu Top RoofTop, který svůj letošní ročník zahalil do barev psychedelie sedmdesátých let. V rozhovoru jsme si povídali nejen o jeho festivalu a o důležitosti podobných akcí pro oživení center měst, ale i o jeho dalších projektech.

Máš pocit, že centra měst málo žijí? A myslíš, že je takový hodně otevřený festival cestou, jak je oživit?

Netroufám si vynášet obecné soudy, přece jen každé město tvoří jiné komunity a ty mají různé potřeby. Co je ale od počátku lidská tendence - shlukovat obydlí k sobě, dost běžný jev. Vznikají prostranství, na nichž se dějí společenské aktivity. Taková náměstí. Karlovy Vary mají náměstí přímo v srdci města, před budovou magistrátu, ale dlouhá léta se pro podobné účely nijak hojně nepoužívá. Přitom se na něm konalo mnoho událostí. Jak jsme se dozvěděli na nedávném komentovaném promítání dobových fotografií pana Jindřicha Nového, zažila dnešní Horákovka i nějaké to prvenství - první české závody motokár nebo jedny z prvních skateboardingových závodů (tuším v roce 1977). No, a my jsme prý prvním hudebním festivalem, jenž je zde pořádán.

Zda je to cesta, jak místo oživit, ukáže až čas. Ale to, že naše snažení podporuje zde sídlící Kancelář architektury města Karlovy Vary, nám dodává odvahu a smysl v našem počínání.

Ricardo Delfino
© Dominik Erban
Když před lety festival Top RoofTop vznikal, byl nejprve název, nebo pojmenování určilo až místo konání? A nedostali jste se trošku do kleští, když budete muset i pro příště hledat místo na střeše?

Střechu galerie Supermarket WC jsem měl vyhlédnutou už delší dobu, kamarád, kolega pořadatel, tam se svou kapelou uspořádal koncert pár let předtím a ta myšlenka mě nadchla. Festival vznikl v roce 2015 vlastně omylem. S mou tehdejší kapelou jsme se účastnili výměnného projektu přeshraniční spolupráce, díky němuž české skupiny zahrály v Bavorsku a naopak. Organizační tým mne oslovil, zda nechci uspořádat jeden z posledních takovýchto koncertů ve Varech, než jim skončí projektové období. Z koncertu se stalo celé odpoledne s místními kapelami hrajícími na střeše a večer zavírali němečtí ARTischoque.

Když jsme se po ročníku 2019 rozhodovali, kam se nově vrtneme, padlo nám do oka náměstí Dr. Milady Horákové právě proto, že stojí nad podzemními garážemi. Hurá, koncept koncertů na střeše zachráněn! (smích) Byla - a stále je - to velká výzva a pro nás obrovský produkční posun. A samozřejmě taky nové nároky a mnohem vyšší rozpočet.

Festival je bez vstupného, financovat kulturu je ovšem čím dál těžší. Plánujete být zdarma i pro další roky?

Upřímně bych nejraději plac oplotil a vybíral vstupné za kulturní program a vše s ním spojené. Umění je služba jako každá jiná a zaslouží si svůj honorář dle poptávky trhu. Jenže uzavřít takto otevřenou lokaci s sebou nese úskalí stran omezení infrastruktury dopravy a dalších služeb centra města. V zahraničí to funguje na kdejakých městských slavnostech. Uvidíme. Nicméně od začátku motivujeme návštěvníky ku přispění dobrovolné částky u vstupu. Každá koruna pomůže.

K vyšším částkám motivujeme už několik let speciálními odměnami, třeba porcelánovými kelímky s naším brandingem, které nám laskavě věnovala porcelánka Thun 1794 a. s., nebo poukazy na drinky z Becherovky, která nás rovněž materiálně podporuje. Letos poprvé zkoušíme i crowdfundingovou kampaň s odměnami jako merch věnovaný od letošních vystupujících Flamengo Reunion Session, Madhouse Express nebo německých Filistine. Naše grafička Andrea Pfeifferová připravila design limitované edice triček s letošním mottem "VARY MAJÍ NÁMĚSTÍ".

Ricardo Delfino

Ricardo Delfino je zakladatelem, dramaturgem a PR manažerem karlovarského hudebního festivalu Top RoofTop. Vedl dramaturgii také u projektů jako Otevřený kraj 2022 Krajského úřadu Karlovarského kraje či DEPOvLETU 2022 kreativní zóny DEPO2015 v Plzni. V současné době s DEPO2015 spolupracuje coby externí produkční koncertních a jiných hudebních i nehudebních eventů. Jako PR manažer se podílel také na kampaních pro Dana Bártu & Illustratosphere, Vltavu či festival Groove Brno. Coby social media manažer spolupracoval s konferencí a showcase přehlídkou Nouvelle Prague, festivalem Colour Meeting či nominanty na Ceny Anděl 2021 Cotatcha Orchestra. Působí také jako aktivní zpěvák a hráč na foukací harmoniku.

Letošní ročník se nese v sedmdesátkovém duchu. Byl to záměr, nebo to takto vykrystalizovalo vlivem okolností?

Když Flamengo oslavilo 50 let od vydání alba "Kuře v hodinkách", hýčkal jsem si přání tuto supergroup uvést v našem programu. Zároveň vnímám, že sedmdesátková psychedelie právě zažívá svou renesanci i na tuzemské klubové scéně, tak jsem přimíchal Madhouse Express spolu s liquid light show od Weird Visuals. To je taková sympatická banda chemiků, co rozlévají olejíčky a barvy na diaprojektory a tyhle motivy lávové lampy promítají na pódium. S nimi jsem přišel do styku, když jsem coby PR manažer spolupracoval s Acid Row, jimž dělali vizualizace do klipu. Obecně u mě spíš platí pravidlo, že mě prvky programu potkávají a pak se mi vše poskládá na stole... a voilà - festival.

Máš, coby dramaturg a organizátor, čas zajít na některé z vystoupení a opravdu si ho užít? Na co se nejvíce těšíš, na co si tu chvilku najdeš?

Po letech koncertů a festivalů už jsem trochu zmlsaný a koncert si nejlépe užiju v zákulisí. (smích) Ale občas se mi podaří i najít čas na relaxaci živou hudbou a jít na akci i nepracovně, třeba protože chci konkrétní kapelu podpořit nebo protože jsem opravdu zapálený fanoušek, což už se mi děje zřídkakdy. Naposledy takhle na loňském vystoupení skupiny Gojira ve Foru Karlín. Na co se letos opravdu těším, je šumperský festival Blues Alive. Vloni jsem byl poprvé, když jsem doprovázel Steven's, kteří vyhráli festivalovou talentovou soutěž a letos vystoupí na hlavní scéně. A myslím, že teď už nevynechám jediný ročník.

Ricardo Delfino
© Dominik Erban
Top RoofTop Fest se v průběhu let vyvíjí. Jaké novinky bys vypíchnul pro letošní rok?

Dlouhá léta jsme mívali dvě scény, hlavní a akustickou. Letos akustickou hudbu nahrazujeme přednáškami. Jednu z nich povede publicista a spoluzakladatel Popmusea Radek Diestler, který se uvolil připravit povídání právě o kapele Flamengo. Takže se člověk zajde napřed trochu nachytřit a pak uvidí koncert téhle legendy úplně jinak.

Poměrně čerstvě působíš i jako produkční v DEPO2015 v Plzni. Jak bys tento prostor neplzeňským přiblížil? Proč by k vám třeba měli vážit cestu?

DEPO mě v loňském roce oslovilo na dramaturgii letní koncertní série DEPOvLETU, pak jsem občas produkčně vzal nějaký ten halový koncert. A teď jsem full-time produkční. Myšlenka transformace prostor, jež v minulosti vznikly za jiným účelem, a nyní slouží jako kluby nebo kulturní centra, mě uchvacuje. Se spoustou takových příběhů jsem se setkával, když jsem pro Frontman.cz psal seriál o historii českých klubů.

V případě DEPO2015 dodává obsahu nový rozměr atmosféra industriálních prostor. Kromě koprodukčních halových akcí poskytuje kreativní zóna prostor uměleckým dílům studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, pořádá plzeňský festival umění a světla ve veřejném prostoru BLIK BLIK, právě začínající street artový WALLZ, herní a cosplay festival CO.CON nebo zmíněné koncertní DEPOvLETU.

Jaké programové higlighty DEPO2015 v nejbližší době nabídne?

Poslední jmenovaný projekt držíme letos v akustických a komornějších kolejích, takže přijede Jiří Schmitzer, Holeček & Marcel Project, Shahab Tolouie nebo Bára Zmeková a NIKA. Hudba, léto, plznička, pohoda.

Ricardo Delfino
© Dominik Erban
Ať se nebavíme jen o pracovních věcech - zbývá ti ještě čas poslouchat novou muziku jen tak? Máš nějaký čerstvý objev? Nebo co ti teď nejvíce rotuje na streamech či gramofonu?

Uff, přiznám se, že jsou pro mne práce a hudba natolik spojené nádoby, že mé osobní objevy většinou skončí v některém z programů nebo souvisejí se zakázkami. Což je krásné. Vždy když na něčem (někom) dělám, tak si danou hudbu omílám dokola. Zároveň se naladím na příběh, který umělec vypráví, a také to pak znám až do nejzaprášenějších koutů skladby či alba. Třeba desku "Spass muss immer sein" od Vltavy jsem za více než půl rok naší spolupráce na PR kampani slyšel minimálně stokrát.

Jeden z případů za poslední dobu, kdy jsem objevil něco, co mě chytlo za ucho a (zatím) jsem s kapelou nic nepodnikl, jsou polští Nene Heroine s druhou nahrávkou "Mova". Nebo Muddy Gurdy, co jsem viděl na loňském Blues Alive - kytara, ženský zpěv, prazvláštní drum set a niněra!


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Pokorný Walter Trout přivezl do Archy+ lekci z kytarového mistrovství (24.04.2024 19:13)
- Fotogalerie: Walter Trout bluesově řádil (24.04.2024 08:54)
- Dan Bárta & Illustratosphere rozsvítí Plzeň. Na koncert s exkluzivní light show přiváží i reedice remasterovaných alb (11.04.2024 14:45)
- Steven's vydávají živák z energického koncertu na festivalu Blues Alive (27.03.2024 09:58)
- Na světě je šesté číslo Telepatie, hudebního magazínu z podsvětí (17.03.2024 14:21)
- Video: Madhouse Express a Acid Row posílají do světa koncertní verzi společného opusu "Event Horizon" a zvou na silvestrovský večírek (25.12.2023 09:12)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Recenze: Madhouse Express se na skvělém albu "Something With Space" vznášejí na obláčcích vesmírných mlhovin (13.10.2023 08:00)
- Video: Psychedelici Madhouse Express mají živý klip k "She Knows", představují nové album a lákají na velkolepý křest (21.09.2023 13:34)
- Recenze: "Entropicture" Dana Bárty & Illustratosphere už dvacet let modeluje neuspořádaný svět hudební paměti a dává mu řád (02.09.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu