Noel Gallagher na albu "Council Skies" nepřestává snít

12.06.2023 00:00 - Pavel Parikrupa | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Rozpad Oasis mimo jiné způsobil, že teď tu máme dva rozhádané bratry (chlapi, nechtěli byste už toho nechat?) a taky dva samostatné umělce, co tvoří pořád silnou hudbu. Noel se svými Vysoko letícími ptáky hledá trochu dobrodružnější cestu - i když na své novince "Council Skies" je zase trochu klidnější.
8/10

Noel Gallagher's High Flying Birds - Council Skies

Skladby: I’m Not Giving Up Tonight, Pretty Boy, Dead To The World, Open The Door, See What You Find, Trying To Find A World That’s Been And Gone, Easy Now, Council Skies, There She Blows!, Love Is A Rich Man, Think Of A Number, We’re Gonna Get There In The End
Vydáno: 6.5.2023
Celkový čas: 46:41
Vydavatel: Sour Mash
Čtvrté sólové album Noela Gallaghera je první, které natočil ve svém novém londýnském studiu Lone Star Studios - pravda, smyčce se samozřejmě nahrávaly v Abbey Road. Deska vznikala dlouho, o jejím vydání v červnu 2023 jsme oficiálně věděli už půl roku dopředu a postupně vyšlo až pět singlů, první "Pretty Boy" dokonce už v říjnu 2022. Žádný spěch. Od minulé řadovky "Who Built The Moon" uplynulo pět a půl roku! Bonus: emise novinky šťastně kolidovala s dalším ligovým titulem milovaných Manchester City.

Na "Council Skies" pokračuje starší z Gallagherů v přerodu do osobnosti typu Paula Wellera. Ve svých padesáti šesti letech samozřejmě čerpá z odkazu, který ho vždy inspiroval, The Beatles, Kinks. Zároveň ale už dávno překročil stín Oasis a do své hudby míchá své zbožňované sixties s ještě více psychedelickými příchutěmi a tanečními rytmy 90. let i nového milénia. Předskakuje na turné U2, pojede s Garbage, remixy mu dělají Pet Shop Boys a Robert Smith (kdo z vás to má?).

Občas je z něj starý známý protivný bručoun, co zhnuseně říká, že The 1975 nejsou žádný rock, a hezkých slov o bráchovi Liamovi se taky nedočkáme. Ale jak pravil nějaký dobrý člověk v komentáři na YouTube pod videem "Council Skies": "Možná se mýlím, ale cítím, že Noel vždy skrýval pod slupkou arogantní a chamtivé osoby křehkou duši. Jinak by přece nemohl tvořit tyhle melodie. Miluju ho." A bratr Liam, když slyšel nádhernou baladu "Dead To The World"? "Jak může takový zlomyslný mužíček napsat tak překrásnou píseň?"

"Council Skies" je místy melancholickou vzpomínkou na léta dospívání v Manchesteru nebo "sněním, když se díváte na nebe a dumáte nad tím, jaký by mohl být život". "Open The Door, See What You Find" je nádherně optimistická skladba, opentlená parádními smyčci. Střední a pomalá tempa songů občas rozčísne i živější věc třeba k tanci, aby to všechno neznělo jako variace na památnou "Talk Tonigt", třeba když se do kytary opře Johnny Marr ("Pretty Boy").

Někdy k povznášející náladě stačí jednoduchý melodický háček (jako v titulní písni) a v "There She Blows" je výborný fórek pro fandy The Beatles - nepřipomínají vám ty přechody bicích Ringovy brejky? A takovou "Love Is A Rich Man" pohánějí kupředu šťavnaté dechy! Noel má k dispozici orchestr a nebojí se ho použít.

Oproti předchozí studiovce "Who Built The Moon" se Noel Gallagher trochu zklidnil a zpomalil. "Council Skies" je v podstatě introspektivní dílo, vybízí ke snění a nostalgicky vzpomíná na to, co autora utvářelo a inspirovalo jako mladíka. Není to objevování a zkoušení nových věcí, spíše resumé toho, co mu jde nejlépe. A pokud by to bylo někomu málo, je možné se ukojit pestrým bonusovým diskem, na kterém jsou další povedené původní songy, instrumentálky, živáky, výborné remixy a hlavně nádherný cover Lennonovy "Mind Games".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY