"Oči pod ledem" Mirka Kemela jsou varováním před pýchou a marností

29.05.2023 12:48 - Jiří V. Matýsek | foto: Dušan Tománek

Karikaturista, ale též nepřehlédnutelný muzikant Mirek Kemel chystá nové album, nástupce podařené desky "Vlčí oči", kterou vydal v produkci Petra Ostrouchova a v doprovodu jeho kapely Blue Shadows. Nyní se opět vrací ke své domovské skupině a představuje první skladbu z dosud nepojmenovaného alba. Je jím poetická písnička "Oči pod ledem".

" 'Oči pod ledem' jsou obrazem všech snů a tužeb, které ztroskotají a přece žijí dál, ovlivňují nás a provází každým dnem. Potřebuji oči pod ledem jako varování před pýchou a marností a současně jako inspiraci a motivaci," vysvětluje Kemel titulní jinotaj.

K songu vznikl i videoklip, který ale, na rozdíl od těch předchozích, není příběhový. Do centra dění tentokrát staví samotné muzikanty a vznikl přímo ve studiu. "S novým videem jsme čekali na silnou písničku a skladba 'Oči pod ledem' si o klip prostě sama řekla. V minulých videoklipech byl vždy silný příběh, tentokrát jsme se chtěli prezentovat jako fungující kapela, a tak jsme se rozhodli pro klip z nahrávání písničky ve studiu. Chtěli jsme ukázat i naši radost z hudby a ze společného hraní. Věřím, že se to podařilo," říká zpěvák.

A má pravdu, podařilo. Volně plynoucí záběry, často detaily hudebních nástrojů a tváří, směřují pozornost k textu samotnému, nevytvářejí další interpretační roviny.

Mirek Kemel letos oslaví kulaté jubileum, a to na pódiu Paláce Akropolis. Speciální koncert odehraje ve čtvrtek 19. října a pogratuluje mu řada mimořádných hostů. Prvním zveřejněným umělcem je Jarda Svoboda.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY