shop.musicserver.cz
Depeche Mode - Memento Mori

Depeche Mode na desce "Memento Mori" tančí se smrtí

Vydáno: 27.03.2023 00:00 v sekci Recenze - Pavel Parikrupa | foto: Anton Corbjin

Memento Mori. Carpe Diem. Danse Macabre. Toto není lekce latiny a francouzštiny pro začátečníky, toto je recenze posledního (ve smyslu aktuálního, ale také možná opravdu finálního) alba Depeche Mode. Dave Gahan a Martin Gore na něm hrají šachy se samotným Smrťákem.

9/10

Depeche Mode - Memento Mori

Vydáno: 25.3.2023
Celkový čas: 50:24

Skladby: My Cosmos Is Mine, Wagging Tongue, Ghosts Again, Don't Say You Love Me, My Favorite Stranger, Soul With Me, Caroline's Monkey, Before We Drown, People Are Good, Always You, Never Let Me Go, Speak To Me

Vydavatel: Sony Music

V bookletu patnácté řadovky Depeche Mode je příznačná a přízračná fotka, jež zcela jistě dojala nejednoho pravověrného depešáka k slzám. Zády k fotografovi (tudíž k Antonu Corbijnovi, jenž se opět zhostil perfektního vizuálu alba) stojí Martin a Dave proti siluetě mrakodrapů, druhý jmenovaný prsty vytvarované do známého symbolu očí ze songu "World In My Eyes". Ačkoliv jsou na snímku dvě postavy, jsou zde tři stíny. Ten třetí patří Andymu Fletcherovi, který tento svět loni opustil a jemuž je "Memento Mori" věnováno.

Ústředním tématem černočerné kolekce nových písní je nevyhnutelnost smrti (doslova "Pamatuj na smrt"), tedy téma kapele důvěrně známé už odedávna. Tady je ovšem nejvíc koncentrované a zřejmé, ačkoliv skladby vznikaly před náhlým odchodem Andyho. Smrt kamaráda vrhla ještě temnější stín na nahrávky zrozené v době pandemie a války.

A i když se názvy některých songů odkazují k minulosti skupiny a v textech se objeví narážky na starší věci (taky slyšíte to "sometimes" v "Caroline's Monkey" jako ozvěnu z "Clean"?), přece jen zde najdeme pár novinek v tvůrčích postupech. Na příspěvky Davida už jsme si zvykli, ale teď jsou zde až čtyři spolupráce kdysi výhradního autora Martina s někým úplně mimo kapelu, jmenovitě s Richardem Butlerem z Psychedelic Furs.

Když "Memento Mori", pak také jedním dechem "Carpe Diem" - "Užívej dne" (a důvěřuj budoucnosti, jak nejméně můžeš). Tento motiv ve stejnojmenné písni nádherně ztvárnil Vlasta Redl. Depeche Mode jsou i přes občasné ironické narážky ("Lidé jsou dobří, jen dál lži sám sobě" - "People Are Good") smíření, vyrovnaní a pokorní. Nebudeme tu věčně a zase z nás budou duchové ("Ghosts Again"). A i přes to, že "svět je vzhůru nohama, ještě je tu láska, jsi všechno, co potřebuju, abych věřil" ("Always You"). "Budeme majáky, co tak září, jako hvězdy v temnotě pro milence v noci" ("Never Let Me Go").

Kdo jiný by už měl být povolanější zpívat o odchodu na věčnost než Dave Gahan, člověk, co byl desítky sekund ve stavu klinické smrti? Každou další desku skupiny po jeho návratu mezi živé berme jako bonus k nezpochybnitelné depešácké klasice. "Memento Mori" je vynikajícím počinem, vrcholným dílem, co se rozhodně nezpronevěřilo skvělé minulosti. Sám Gahan výtečně zpívá, jeho hlas je pevný a stále uhrančivý, dokáže být až nebesky velkolepý ("My Cosmos Is Mine"), ale taky civilně vypravěčský, třeba když pěje o fatální drogové závislosti (pro DM ne úplně typická, ale výborná, hypnotická "Caroline's Monkey").

"Danse Macabre", tanec se smrtí, je další idea, která se váže k našemu tématu. I když se tady bavíme o posledních okamžicích člověka, pořád je to populární hudba. "Ghosts Again" je prostě skvělá taneční věc, hit srovnatelný s těmi největšími DM klasikami, v němž se snoubí smutek s něčím nádherně povznášejícím. Duch tančící mezi hroby - je to morbidní, ano, a taky je to krásné a chytlavé.

Když někteří fanoušci poprvé slyšeli nové songy z alba, ptali se: "To jsou nějaké demoverze?" Jenže pozor, celá ta produkce nahrávky (kudos James Ford a Marta Salogni) je velmi rafinovaná. Gahan a Gore se zbavili všeho, co bylo navíc, všech zbytečných vrstev, které už nebyly potřeba. Přesto si pořád s každým poslechem najdete spoustu nenápadných a skvělých momentů, zvuků a detailů. Vysoce funkční minimalismus.

"Wagging Tongue" se nejviditelněji přibližuje syntezátorové estetice osmdesátých let, kromě Kraftwerk můžou někteří slyšet OMD, Erasure a našincům se jistě vybaví i Oceán. Krásně jsou použity smyčce ve filmové "Don't Say You Love Me" s velmi procítěným Gahanovým zpěvem, bezvadnou atmosféru osmdesátkového baru po zavíračce má Martinův jediný sólový pěvecký příspěvek "Soul With Me".

Mistrovsky je uzavřen kruh mezi úvodní "My Cosmos Is Mine" a závěrečnou, velkolepou "Speak To Me". Finální crescendo "Speak To Me" je moderní syntetickou variací na beatlesovské vyvrcholení v "A Day In The Life". Useknutý konec po minutě mrazivého tepání, tlukotu a šumu doznívá v posluchači s nebývalou naléhavostí ještě dlouho. Tady se dotýkáme absolutna.

"Est vere malus." Další latinský výrok je nenápadně umístěn na čtvrté (nehrající) straně vinylu "Memento Mori", který si, stejně jako CD a speciální CD, můžete koupit v našem shopu. "Je to opravdu špatné," říká překladač a my jsme obětí interního vtípku skupiny. Údajně se jedná o typickou větu Andyho Fletchera, kterou ironicky hodnotil výkon kapely na pódiu. Naštěstí se toto hodnocení netýká kvalit jejich letošního alba. Pokud by toto měla být poslední dlouhohrající deska Depeche Mode, nešť. Bylo by to nejlepší a nejstylovější rozloučení a Fletch by byl jistě hrdý.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)
- Naživo: Depeche Mode v Letňanech zahnali déšť a ovládli masy lidí (31.07.2023 10:00)
- Fotogalerie: Depeche Mode smrti navzdory v obrazech (31.07.2023 09:11)
- Publicistika: Byli by Depeche Mode bez Andyho Fletchera? (28.07.2023 08:30)
- Depeche Mode zrekapitulují singlovou éru desky "Sounds of the Universe". V únoru 2024 se vrátí do Česka (10.07.2023 10:46)
- Video: Depeche Mode natočili k songu "Wagging Tongue" artový klip. Sami se v něm objeví pouze jednou (30.05.2023 10:32)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Queen Karel Gott AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Dua Lipa Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu