Pro Matúše a Juraje. Katarzia, TEZA, Jan Cina a další bojují klipem "Propojený" proti queerfobii

17.06.2023 16:28 - David Věžník | foto: Blanche, Zdena Sýkorová a Lucie Klímová

Katarzia je známá dlouhodobou podporou queer lidí. Ke spolupráci na své hudbě nebo videoklipech si často zve reprezentanty a reprezentantky sexuálních či genderových menšin a o otázkách týkajících se jejich práv mluví zcela otevřeně. Jejím nejčerstvějším počinem v boji proti queerfobii je píseň "Propojený" s působivým videem.

Skladba je výsledkem setkání několika muzikantek a producentek - spolu s Katarínou Kubošiovou (jak zní Katarziino civilní jméno) ji napsaly Blanka Maderová, Tereza Lavičková alias TEZA a Meowlau. Svými hlasy anebo dalšími nástroji do ní pak přispěli Jan Cina (v titulcích uvedený jako Cinaz), Aid Kid, Tonda Procházka, Ridina Ahmedová a Valentina Vlková alias Val. Výsledek má vyjádřit jejich pocity, zážitky a reakci na to, co vnímají jako "stmívání se nad demokracií".

"Všichni máme právo žít svůj vlastní příběh a nikdo nemá právo nás za něj soudit nebo odsuzovat. Na Slovensku je stále přijímání jinakosti za opicemi. Osobně se mě toto téma vždy dotýkalo, protože nemám ráda jakoukoli diskriminaci. Proto se ráda účastním projektů, kterými mohu alespoň emocionálně a hudebně podpořit všechny, kteří se cítí odsuzováni a napadáni za něco, co je součástí rozmanitosti našich osobností a životů," říká k songu Katarzia.

Naráží tak především na říjnovou vraždu Matúše a Juraje. Právě těmto dvěma queer lidem, které tehdy před bratislavským barem Tepláreň zastřelil anonymní ubožák, je věnované i doprovodné video. Režisérská trojice Blanche, Zdena Sýkorová a Lucie Klímová do něj vedle všech, kdo píseň nazpívali, obsadila i několik dalších známých tváří - Lejlu Abbasovou, Daniela Krejčíka nebo Lenku Královou (zde uvedenou jako Veselou).

Důležitou symbolickou rovinu snímku představují domácí záběry různých queer párů a jejich netradičních rodin a pak - a to především - tanec. Hlavní choreografii předvádějí dva tanečníci z Národního divadla Fraser Roach a Jakub Rašek. Z momentu, kdy se v samotném závěru ozve rána a oni dva padnou na zem, zatímco zbytek zůstává nehnutě stát, mrazí.

Song "Propojený" má navíc charitativní přesah. Výtěžek z prodeje a streamů poputuje do českých a slovenských organizací bojujících s homo-bi-trans-fobií, konkrétně do kampaně občanského sdružení Saplinq o.z. Dúhová stužka (SR) a S barvou ven (ČR). I z toho důvodu tentokrát hodnocení vynecháváme.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY