Zemřela Naďa Urbánková

04.02.2023 20:14 - Hana Bukáčková | foto: Supraphon

V pátek 3. února dotlouklo srdce oblíbené zpěvačky Nadi Urbánkové. Oznámila to její dcera, rovněž zpěvačka Jana Fabiánová na sociálních sítích.

"S nekonečnou bolestí v srdci s vámi musím sdílet tu nejsmutnější zprávu. Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a pětinásobná zlatá slavice, paní Naďa Urbánková, zemřela včera večer 3. 2. 2023 ve věku 83 let na komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním covid-19. Zemřela ve spánku, bez bolestí," napsala.

Pětinásobnou slavici si všichni budou pamatovat krom velkého pěveckého a hereckého talentu i pro její osobitý šarm a nezaměnitelnou image s výraznými brýlemi.

Naděžda Balabánová, jak se za svobodna Urbánková jmenovala, se narodila 30. června 1939 v Nové Pace. Vystudovala zdravotnickou školu, tomuto povolání se ovšem věnovala jen dva roky. Srdce ji táhlo ke zpěvu a herectví. Odmala recitovala, na základní škole účinkovala v amatérském divadle (soubor vyhrál mimo jiné i divadelní festival Jiráskův Hronov) a učila se hrát na housle.

V roce 1959 debutovala v pardubickém divadle. Další kroky směřovaly do Laterny Magiky a do Divadla Semafor. Nejprve zde vystupovala jako herečka přímo v programech dvojice Suchý & Šlitr (právě Jiří Suchý jí poradil, aby z brýlí udělala svoji přednost). Později se přičinila o to, aby Semafor angažoval i humoristické duo Šimek & Grossmann a s ním skupinu Country Beat v čele s pianistou Jiřím Brabcem, které byla od roku 1969 členkou.

Naďa Urbánková na sebe poprvé upozornila v roce 1964, když se objevila ve filmu "Kdyby tisíc klarinetů". Její první album "Drahý můj" vyšlo v roce 1970. Šlo o kompilaci ze singlů z posledních dvou let včetně titulního hitu a songu "Závidím", který jí napsal Jiří Grossman. Dalšími jejími známými písněmi jsou "Vilém peče housky", "Blonďák s červenou bugatkou" či "Svatební průvod".

Zpěvačka byla velmi populární v sedmdesátých letech, mezi roky 1972 a 1976 pětkrát získala Zlatého slavíka. Vystupovala také s Orchestrem Václava Hybše. Dále hrála například ve filmech Jiřího Menzela "Ostře sledované vlaky", "Skřivánci na niti" a "Na samotě u lesa".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY