shop.musicserver.cz
České kolo Eurovize odstartovalo. O postup bojují Markéta Irglová, Pam Rabbit nebo Vesna

České kolo Eurovize odstartovalo. O postup bojují Markéta Irglová, Pam Rabbit nebo Vesna

Vydáno: 31.01.2023 08:30 v sekci Publicistika - Hana Bukáčková | foto: Universal Music

Česká televize poslední lednové pondělí během streamu představila pětici adeptů na reprezentaci naší země v mezinárodním soutěžním klání Eurovize. Následně bylo spuštěno hlasování, které poběží týden. Bude tuzemské barvy hájit Vesna, Pam Rabbit, Markéta Irglová, Maella či Rodan?

Čtyřicetiminutovým pořadem provázel Adam Mišík, poněkud překvapivě v angličtině. Zřejmě jde o novinku v aktuálních pravidlech. Bohužel bez doprovodného překladu, méně jazykově vybavení měli prostě smolíka.

Až na Rodana je to letos ženské klání. A krom Markéty Irglové, která získala před lety Oscara, je finálová pětka poskládaná z víceméně mainstreamově neokoukaných jmen. Během večera nejprve byli všichni adepti vyzpovídáni v krátkém rozhovoru, poté předvedli své písně naživo. Jak si vedli?


Maella - Flood

Jako první se představila Maella, kterou si mnozí pamatují díky EP "It Is Coming" z roku 2016, tedy z doby, než odešla studovat songwriting do Londýna. Vloni k němu přidala EP "Slow Burn" a jako předskokanku na turné si ji vybral ADONXS.

"Skladba 'Flood' je velmi komorní a intimní. Napsala jsem ji rychle, hotová byla asi za dvacet minut. Je o tom, jak často nezvládám emoce, které mě přepadnou jako povodeň a slovy pak mohu i ublížit. Napsala jsem ji v období, kdy jsem měla hodně temných chvilek a nechtěla jsem těžké okamžiky házet na svého partnera. Je tedy o negativních emocích, které by se měly krotit, protože ve vzteku můžeme říct něco, co tak nemyslíme, a naše blízké tím zraňovat. Je také o uvědomění si, že už to takhle nechci, že se učím emoce zpracovávat a chci být lepším člověkem," říká písničkářka se sametovým hlasem.


Pam Rabbit - Ghosting

Druhá byla Pam Rabbit, které je poslední rok všude plno. Vydala debutovou desku "Mom, I'm Lost", byla předskokankou mnoha interpretům, objevila se například před Mirai ve dvakrát vyprodané O2 areně, pravidelně si ji berou za hosta John Wolfhooker. Známá je tím, že zastává několik funkcí najednou: píše si songy, stříhá klipy, dělá si kostýmy, scénu, prostě multitalent v jedné osobě. V Eurovizi není novickou, jako vokalistka doprovázela Mikolase Josefa i (marně) sama zkoušela své štěstí.

Nyní vsází na skladbu "Ghosting", jejíž původ shrnuje slovy: "Příběh ze mě tak nějak vypadnul bez přemýšlení. Byli jsme ve studiu s Filipem Vlčkem a chtěli jsme složit něco s jemně strašidelným pocitem. Poslední dobou jsem se cítila zvláštně osamělá, i když mám skvělé lidi kolem sebe. Napsala jsem tedy píseň o chlápkovi, který bydlí doma s duchem a je tak osamělý, že mu nezbylo nic jiného než se s duchem skamarádit." Kdo zná Pam, ví, že duch bývá pojítkem pro její tvorbu, hlavně co se týče klipů.


Markéta Irglová - Happy

Markéta Irglová si odskočila od tří dětí a Islandu, kde žije. Ze všech soutěžících asi nejvíc otrkaná, přesto stále působí nejvíc plaše. Je držitelka Oscara za originální píseň "Falling Slowly" k filmu "Once". Za Island se zkoušela do Eurovize probojovat v loňském roce, bohužel jí to nevyšlo, tak to letos zkouší za rodnou zemi. Vloni po osmi letech vydala desku "Lila".

"Písnička mi přišla ve snu, melodie i text. Je o pocitu naplnění, klidu a spokojenosti v určitém okamžiku, který existuje bez potřeby vědět, jak dlouho potrvá. Život, to je mnoho okamžiků jdoucích po sobě. Každý z nich nabízí cestu ke štěstí a svobodě," komentuje Irglová zrod písně.


Vesna - My Sister's Crown

Vesna je ženská kapela, která je mixem národů (Česko, Slovensko, Rusko, na skladbě se podílely ještě Bulharka a Ukrajinka). Formace v čele se zpěvačkou a textařkou Patricií Fuxovou zatím vydala dvě desky. Její tvorba vychází z prvků folkloru, slovanství a ženství. Píseň "My Sister's Crown" vyzdvihuje sesterství a ženskou sílu. Jako jediná je vícejazyčná a nebojí se ani češtiny a silných témat souvisejících s válkou na Ukrajině.

"Náš song vznikl s vizí účasti v Eurovizi. S vidinou soutěže jsem nechtěla psát jen o osobních věcech, ale o něčem, co se týká nás všech. Inspirací byla naše kapela, ve které spolupracuje šest osobností s jinými schopnostmi a často i názory. A přesto je úžasné spolu tvořit a hrát, protože se navzájem respektujeme a podporujeme. Píseň je tedy o sesterství, respektu, podpoře a spolupráci. Tyto hodnoty jsou podle nás klíčové v mnoha aktuálních tématech, které teď rezonují světem. Například otázka menšin, formy násilí a podobně," tvrdí přímočaře frontwoman ženského tělesa.


RODAN - Introvert Party Club

Asi nejméně známou tváří a jediným zástupcem mužského pohlaví je dvacetiletý písničkář RODAN, který o sobě dal vědět v loňském roce svým debutem "Glasses Off". Začínal buskingem a zakládá si na různorodosti repertoáru.

"Písnička 'Introvert Party Club' vznikla na Songwriting Campu, který pořádá OSA. Napsali jsme ji s Janem Vávrou, Joem Dolmanem a Jeppem Engelbrechtem Appelem poslední den kempu. Chtěli jsme spojit veselý nebo šťastný zvuk s hlubokým, a naopak smutným textem. Zkrátka pracovat s kontrastem. A to se povedlo. Zároveň je to písnička pro všechny, kteří mají pocit, že nikam nepatří," dodává mladý talentovaný objev.


Všechny výkony byly vyrovnané. Soutěžní písně jsou víceméně postavené na klidné notě, na pomezí indie popu. Osobně mi zde chybí nějaký výraznější prvek, jaký představovali například loňští zástupci tvrdší muziky Skywalker. Celkově byla loňská sestava žánrově zajímavější. Černým koněm českého klání se může stát Vesna, která je multikulti, nabízí nejkomplexnější, nejpromyšlenější a nejpestřejší píseň, včetně klipu. Budí emoce svojí hloubkou. Naopak nejvíce unyle a usedle působí matadorka Irglová, která zpívá "Happy" bez špetky happy výrazu ve tváři.

Hlasování běží do 6. 2. 2023 prostřednictvím oficiální aplikace "ESC - Eurovision Song Contest" či na webu escz2023.com.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Na křtu desky Vesny zahostoval ADONXS, speciální rituál předvedla Lili Khousnoutdinová (12.04.2024 10:38)
- Fotogalerie: Vesna v Roxy pokřtila desku a ukázala, že i folklor může být sexy (11.04.2024 12:11)
- Video: Elektrïck Mann mají s Markétou Irglovou "Problém". Po spolupráci mají "cucflek na péru" (09.04.2024 19:56)
- Video: Pam Rabbit vyráží se "Společně sami" na filmová plátna (27.03.2024 13:49)
- Rodan uzavírá jednu životní etapu ípíčkem "The End of Me" (17.03.2024 12:42)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (10-6) (29.01.2024 19:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Naživo: Pam Rabbit v Lucerna Music Baru potvrdila svou kreativitu (12.01.2024 21:12)
- Recenze: Rok 2023 byl pro Vesnu zlomový, vyvrcholil vydáním povedené slovanské epopeje "Muzika Slavica" (23.12.2023 09:00)
- České barvy bude na Eurovizi hájit zpěvačka Aiko, nechala za sebou MYDY i Lenny (13.12.2023 17:06)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu