Sólstafir lákají krvavým klipem "Dionysus" na klubové turné. Na konci ledna vystoupí i v Praze

16.01.2023 14:11 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Islandští melancholici Sólstafir, kteří loni patřili k headlinerům festivalu Brutal Assault, na němž v neustávající průtrži mračen dominovali závěrečnému dni této metalového přehlídky, vyrážejí v druhé polovině ledna na klubové turné. Na několikrát odložené šňůře na podporu svého posledního alba "Endless Twilight of Codependent Love" se o pódium podělí se švédskými kolegy z formace Katatonia. Pražská zastávka je v plánu v sobotu 28. ledna v pražském klubu Roxy.

A zatímco švédská parta má těsně před vydáním nového alba, Sólstafir to stále aktuální alespoň připomněli novým klipem. Natočili ho k hutné a notně rozervané písni "Dionysos". Samotná kapela považuje zhruba sedmiminutové video za "alegorii vnitřního násilí a tragédie zneužívání návykových látek". Snímek vznikal v Reykjavíku, a i když byl natáčen jako digitální video v rozlišení 8K, výsledný produkt byl naskenován na klasický 35mm filmový materiál, což mu přidalo zvláštní patinu a atmosféru.

V jádru se jedná o silně atmosféricky zaznamenanou performanci písně, nejvýraznějším symbolickým prvkem je krev, která postupně přibývá na tvářích muzikantů. Ústřední linie je narušována prostřihy na syrovou ostrovní krajinu, rozbouřené moře, runový kámen na pobřeží a racky. Výsledná nálada je mrazivá, místy až strašidelná.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY