Spoon předělali Bowieho "I Can't Give Everything Away" do podoby křehké klavírní skladby

10.01.2023 16:39 - Jiří V. Matýsek | foto: archiv kapely Spoon

David Bowie by 8. ledna oslavil 75. narozeniny. Sociální sítě tak zaplavila celá řada poct směřovaných k zemřelé hudební ikoně a mezi nimi se objevila i zbrusu nová coververze muzikantovy songy. Texaská alt-rocková formace Spoon, respektive její ústřední dvojice Britt Daniel a Alex Fischel, ale nesáhla po žádném z notorických kusů, ale zvolila píseň "I Can't Give Everything Away", což je finální položka tracklistu poslední Bowieho desky "Blackstar".

Původní aranž postavenou na komplikovaném beatu a saxofonových plochách Donnyho McCaslina si muzikanti přepracovali v duchu alternativního folku. Mnohovrstevnatou hypnotickou skladbu tak oholili na její absolutní podstatu, pouze na klavír a vokál. Jedná se o živě zaznamenanou verzi z prosince 2021. Sloka "Seeing more and feeling less / Saying no but meaning yes / This is all I ever meant / That's the message that I sent" byla v Bowieho podání jakýmsi bilančním shrnutím a Spoon dokázali do písně otisknout i přetrvávající bolest z odchodu vlivného muzikanta.

"'‘I Can’t Give Everything Away’ je skladba, kterou Alex a já hrajeme od té doby, co jsme se ji naučili pro akustický koncert v Mexico City před šesti lety," uvedl frontman Britt Daniel v prohlášení. "Je to prostě fantastická písnička a coby poslední song na Bowieho finální desce prostě nezklame."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY