Mňága a Žďorp přenesla svoji melancholii i do předvánočně laděné Prahy

22.12.2022 19:26 - Hana Bukáčková | foto: archiv interpreta

Valmezská formace, která letos oslavila pětatřicetiny, po více než půlroce na dva dny obsadila po strop plný Lucerna Music Bar. V tu ránu bylo toto místo oázou v předvánočním shonu. Člověk přišel na jiné myšlenky a mohl se nechat unášet na vlnách melancholie.

Live: Mňága a Žďorp

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 20. prosince 2022
setlist: Písnička pro tebe, Odpoutejte se plís, Byla 1 holka, Třetí tajemství, Tajný plán, Statečnej, Něgdy, Ještě, Celý ten zbytek tebe, Co zbývá mi ještě?!, Optimista, Rodné lány, Jednou budem blít, Mizerný den, Salám Banán, Nikdy ti neřeknu, Klidná píseň, I cesta může být cíl, Měsíc, Spaste svoje duše, Made in Valmez, Goin' Blind, Matahari, Vteřiny věčnosti, Ne, teď ne!, Nejlíp jim bylo, Hodinový hotel, 22 dní, Jablkový sad

Mňága a Žďorp, Lucerna Music Bar, Praha, 20.12.2022
© Hana Bukáčková
Ač kapela dosáhla už skoro dvojnásobné plnoletosti, nohu z plynu nesundává. Zajímavostí je, že nikdy neslyšíte stejný playlist (však taky tihle pánové mají z čeho vybírat), místo sáhodlouhého omílání stejných průpovídek se pozornost muzikantů soustředí na hraní. A ne tak ledajakého. Často se zastaví až po sto minutách. Přitom nedělají drahoty ani s přídavky - v úterý je sázeli jak trumfy v mariáši.

V poslední době měli koncerty pomyslně rozdělené do dvou polovin. Tu první hráli akusticky - bylo tomu tak třeba i během vystoupení, které zhmotnili před dvěma lety na živáku (který koncertně aplikovali na jaře). Od tohoto konceptu teď upustili.

Mňága a Žďorp, Lucerna Music Bar, Praha, 20.12.2022
© Hana Bukáčková
Tentokrát otevřeli večer hitovkou "Písnička pro tebe". Ač se docela považuji za znalkyni jejich repertoáru, některé písně z první části setu jsem neznala. Jednalo se o výběr z prvních dvou desek, o songy, které roky nehráli, a třeba takovou "Nikdy ti neřeknu" prý naživo předvedli vůbec poprvé. Aktuální pestrosti playlistu také pomohlo právě to, že během covidu oprašovali jednotlivé desky pro pravidelné streamy.

Krom závěrečných nestárnoucích evergreenů typu "Hodinový hotel", "Ne, teď ne!" či "Made in Valmez" zazněl i Mekyho nesmrtelný hit "22 dní", který Fiala & spol. zařadili na závěr. Frontman už ho ostatně zpíval na koncertě, kde se vzpomínalo na nedožité sedmdesátiny tohoto československému fenoménu.

Na pódiu nechyběl častý host Onřej Fencl, který zahustil zvuk klávesami, foukačkou, minikytárkou i zpěvem.

Kapela zapojila i fanoušky, kteří měli povoleno natáčet, a přispět tak vlastními koncertními záběry. Ty následně sestříhá Přemysl Koudela. Už to takto dělali v branických Ledármách u písničky "Za teplých letních nocí". Fialův typ byl na tuhle show song "Obraz pro výstavu koček". Jenže člověk míní, osud (režisér) mění. Byla zvolena jiná - vousatá "Mizerný den" z roku 1991.

Ale mizerný den, respektive večer to nebyl. Ani pro fanoušky, ani pro kapelu. Klobouk dolů před její energií, do kapsy strčí o generaci mladší hudebníky. Banda s kormidelníkem Petrem Fialou je nezastavitelná dračí loď, která se nemotá v Bermudském trojúhelníku, ale pluje za jasným cílem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY