Pracovní postupy k úspěchu

07.07.2003 00:01 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Britská kapela Morcheeba nedávno navštívila festival Go Planet Roxy, nyní si fandové mohou užívat výběru toho nejlepšího, který získal jméno podle jednoho hitu. Nejpovedenější kousky skupiny v obchodech hledejte pod názvem "Parts Of The Process", dnes si na tuto kompilaci u nás můžete přečíst recenzi.
8/10

Morcheeba - Parts Of The Process (The Very Best Of)

Skladby: The Sea, Tape Loop, Otherwise, Blindfold, Be Yourself, Part Of The Process, Let Me See, Undress Me Now, What's Your Name (feat. Big Daddy Kane), Trigger Hippie, Rome Wasn't Built In A Day, Over And Over, What New York Couples Fight About (feat. Kurt Wagner), World Looking In, Moog Island, Way Beyond, Never An Easy Way, Can't Stand It
Celkový čas: 78:58
Morcheeba je skupina, která si vás získá směsicí mnoha stylů, které se odrážejí a potkávají v jejich skladbách. Nemalou měrou má na úspěchu i fakt, že zpěvačka Sky Edwards má příjemný hlas, který pasuje jako ušitý k hudebním experimentům bratrů Paula a Rosse Godfreyových. Prvotina "Trigger Hippie" se do světa vydala na dvanáctipalci v roce 1995. Rok poté již na světě bylo debutové album "Who Can You Trust". Do popředí zájmu je však dostala následná deska "Big Calm" (1998), na které je i hit "Part Of The Process", který dal aktuální kompilaci název. Další opus přišel na svět opět o dva roky později, ten se jmenoval "Fragments Of Freedom", byl na něm megahit "Rome Wasn't Built In A Day", který i naše rádia často protáčela ve vysílání. Zatím poslední stříbrný kotouč vyšel minulý rok pod názvem "Charango". Je otázkou, jestli je již čas vydávat kompilaci těch největších hitů, ale stalo se a "Parts Of The Process (The Very Best Of)" představuje nejenom všechny vydané singly.

Morcheeba kombinuje ve svých hudebních postupech mnoho hudebních žánrů. Ať už je to samotný trip hop nebo další ingredience, jejichž seznam by mohl začít u dubu, folku, soulu, hip-hopu a končit u psychedelických nálad let sedmdesátých. Paul Godfrey se vyznačuje velmi citlivým chápáním a použitím smyček beatů a zajímavých zvuků, jeho bratr Ross do takto připraveného základu vpravuje kytarové melodie a nad tím vším kraluje nádherně zabarvený hlas Sky Edwards. "Parts Of Process" není řazeno chronologicky a celek doplňují dvě novinky, jmenovitě "What's Your Name" s hostem Big Daddy Kanem a "Can't Stand It". První zmiňovaná vyšla i na singlu, ta druhá se pro změnu více zalíbila mně.

Když se zaposloucháte do jednotlivých položek tohoto skoro osmdesát minut dlouhého výběru, čeká vás mnoho nálad. Morcheeba si s nimi umí pohrát a vtěsnat je do krátkých písní, i když některé zde hledejte v původních albových verzích, například "Trigger Hippie" nebo "Never An Easy Way". Silné singlové momenty, jakými bezesporu jsou "Otherwise", "Part Of The Process", "World Looking In", "Rome Wasn't Built In A Day", "Be Yourself" nebo "Let Me See" střídají doplňky z alb. Poslední řadovka "Charango" zde má vydařené kousky "Undress Me Now" a "What New York Couples Fight About". Jak jsem již zmínil, celá kolekce není řazena chronologicky, ale podle zvláštního klíče, který tak představuje ucelený pohled na to, co Morcheeba za těch osm let stihla nachystat ve své hudební kuchyni.

Dalším zajímavým pohledem na tvorbu této skupiny bude vydání živého DVD "From Brixton To Beijing". Časem snad vyjde i klipové dévédéčko. Prozatím si výběr toho nejlepšího pod titulem "Parts Of The Process" můžete vychutnat pouze v audio formátu. Tato kompilace je povedeným kouskem pro nastávající léto, poněvadž její rozložení je velmi pestré, tak jako barvy léta, které dokáží předvést nejenom prosté věci, ale i překvapit. Morcheeba se na tomto nosiči představuje jako jasně zářící hvězda rozličných nálad a pocitů, které se neoposlouchají.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY