M.I.A. je s energickým albem "MATA" zpátky na scéně

19.10.2022 16:30 - Kateřina Spacek | foto: facebook interpreta

Britská umělkyně M.I.A. se vrací. Na páté desce "MATA" zní sice po většinu času jako začátečnice, kdy se zdá, jako by ztrácela svůj rukopis, ale přesto je na tomhle albu něco, co vás donutí si ho poslechnout znovu. Od svých předchůdců se totiž v několika detailech liší.
7/10

M.I.A. - MATA

Skladby: F.I.A.S.O.M., 100% SUSTAINABLE, BEEP BEEP, ENERGY FREQ, THE ONE, TRIBE, ZOO GIRL, TIME TRAVELLER, POPULAR, PUTHTHI, K.T.P., MATA LIFE, MARIGOLD.
Vydáno: 14.10.2022
Celkový čas: 33:02
Vydavatel: Island Records

Nová deska "MATA" je v porovnání s předchozí "AIM" z roku 2016 o krok vpřed, ale takových výšin, jakých M.I.A. dosáhla se svými prvními čtyřmi řadovkami, stále nedosahuje. Je tu několik skutečně příjemných skladeb, především obě části " F.I.A.S.O.M", které obsahují sekané vokální samply a chytlavý beat, a "Zoo Girl" s velmi podařenou perkusivní linkou a dobrou flow.

Některé songy trochu připomínají tracky z období "Kala", ale jinak tato kolekce ustupuje víceméně do pozadí. Možná je to i tím, že Mathangi "Maya" Arulpragasam vždy byla svá, a to za každých okolností. Bohužel ale například skladba "The One" působí, jako kdyby se autorka podbízela současným trendům, a tak ztratila vlastní jedinečnost.

Hudba, kterou M.I.A. tvořila dřív, bývala neuvěřitelně odvážná a smělá, ale velká část novinky této úrovně prostě nedosahuje. Některým textům není zcela rozumět, a tak posluchač přemýšlí, zda je to účel, nebo jen uspěchanost, která zkrátka nefunguje. Možná ale na energickou nahrávku "MATA" bude za pár let nahlíženo jinak. Dost možná uznáme, že předběhla vlastní dobu - stejně jako její předchozí desky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY