Ondřej Galuška a Jakub König v "Procesu" rozhýbali Franze Kafku

06.10.2022 16:15 - Hana Bukáčková | foto: Michaela Pospíšilová Králová

Ondřeji Galuškovi, známému z formace Eggnoise, vyšlo v poslední zářijový den nové album, které dostalo originální pojmenování "Stručný úvod do filosofie marnosti". Z něj pochází i singl "Proces" inspirovaný spisovatelem Franzem Kafkou. Hostuje v něm Jakub König.

"Odkazuji ke známému příměru 'Před zákonem'. Na podobenství o muži z venkova, kterého dveřník nepustí dovnitř, přestože - jak se dozvíme na konci - byl tento vchod určen pouze pro něj. Toto podobenství představuje jedno z nejhutnějších, nejkondenzovanějších literárních vyjádření marnosti a promarněné šance," prohlašuje muzikant.

Právě odkaz na spisovatelovo dílo byl důvodem k tomu, že při výrobě černobílého videoklipu sáhli tvůrci ve spolupráci s výtvarníkem Adamem Pavlem po jeho fotografii. Tu následně rozpohybovali, aby otvírala ústa na text písně. Ve výsledku takto Kafka zpívá s oběma hudebníky.

"Proces" vyústil v až umělecké, extravagantní dílo. Oba pánové hlasově souznějí, jejich vokály dokonale splývají v jeden. Doprovodný snímek působí celkem strašidelně, obzvláště když propojíte fotky, rozhýbete strnulého Kafku a do toho přihodíte chvílemi až rentgenové snímky. A kolem stopáže 1:20 uslyšíte ještě další hlasy, které budou jistě tím pravým pro vaši schizofrenii.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY