The Afghan Whigs na albu "How Do You Burn?" navazují tam, kde před lety přestali

21.09.2022 08:00 - Ondřej Kocáb | foto: John Curley

The Afghan Whigs ukončili čekání a hlásí se o slovo s devátou řadovkou nazvanou "How Do You Burn?" Pětiletá pauza přinesla mnoho změn, ve výsledku však není žádná prodleva mezi posledními nahrávkami cítit. Dulliho parta zkrátka rozhodně nehodlá jen tak nečinně přešlapovat na místě.
8/10

The Afghan Whigs - How Do You Burn?

Skladby: I'll Make You See God, The Getaway, Catch A Colt, Jeja, Please, Baby, Please, A Line Of Shots, Domino And Jimmy, Take Me There, Concealer, In Flames
Vydáno: 9.9.2022
Celkový čas: 40:28
Vydavatel: Royal Cream / BMG
"How Do You Burn?" je třetí deskou od reunionu z roku 2011. Po "Do To The Beast" a "In Spades" byla formace opět na koni, jako by žádná pauza ani nebyla. Zpět byla sláva jak v devadesátých letech. Jenže nedlouho po vydání druhé zmíněné kolekce došlo k událostem, které kapelou pořádně otřásly. Úmrtí Davea Rossera sestavě sebralo momentum a následné turné postrádalo tu původní jiskru. Ihned po něm se Greg Dulli vrhl do jiných aktivit a The Afghan Whigs šli zase na čas k ledu.

Zpěvák se v následujících letech více a více věnoval svým barům v New Orleans a LA, a když už došlo na muziku, šlo čistě o jeho sólovou aktivitu. V roce 2020 ji také přetavil v debutové sólové album "Random Desire", nabízející i na Dulliho dost emotivně bolestné pasáže. Jenže pak přišel další útlum - s covidem nebylo možné ani podnikat, ani koncertovat. Přesto všechno se Afghan Whigs postavili na nohy a na dálku napříč celým kontinentem tvořili další materiál.

Název novinky vzešel od dalšího velkého frontmanova kamaráda. Stojí za ním Mark Lanegan, se kterým spolu roky drželi další projekt The Gutter Twins. A právě v únoru zesnulý hudebník je jedním z hostů, - objevuje se hned ve dvou skladbách.

Úvod je velice intenzivní, obstarává ho úderná pecka "I’ll Make You See God". Tu si budou pamatovat všichni návštěvníci pražského koncertu, který taktéž otevírala. V ní se výrazně potkává tradiční zvuk The Afghan Whigs s vlivy stoner rocku (komu by se v určitých pasážích nevybavily začátky Queens Of The Stone Age?).

To oba dosavadní singly jsou z druhé škály skladeb, kterou nám "How Do You Burn?" servíruje. "The Getaway" vsází na jemnou notu a v plné kráse nechává vyniknout Dulliho charisma i díky soulovým pasážím, kterými je tahle skupina proslulá, "A Line Of Shots" je zase překvapivě povznášející, textu o ztracených duších navzdory.

Nejsilnější místa jsou však jinde. Nakažlivě děsivá "Jyja" s pulsující basovou linkou, vířivými synťáky a filmově hororovým pianem vytváří až zlověstnou atmosféru. A o to gotičtější vibrace skladbě dodává Laneganův doprovodný vokál v refrénu. Skvělá je také spolupráce "Domino And Jimmy" s Marcy Mays, která se s kapelou spojila po dlouhých devětadvaceti letech od alba "Gentlemen". V této krásné baladě si oba protagonisté vyměňují své pohledy na rozpadlý vztah.

Mark Lanegan se následně objevuje ještě v refrénu gospelem nasáklé "Take Me There". Potěší také elektronikou osvěžená "Concealer", která začíná krásně za zvuků akustické kytary a postupně graduje, stejně jako závěrečná skladba "In Flames", ve které frontman prokazuje svoji všestrannost.

"How Do You Burn?" opět rozpoutává otázky smrti a ztrát. Čím větší je však utrpení Grega Dulliho v osobním životě, tím silnější a emotivnější je následná hudební zpověď. Temná kolekce deseti skladeb se na rozdíl od těch předchozích drží převážně v klidnějších vodách. Není to však na škodu. The Afghan Whigs tím ukazují, že jejich možnosti jsou mnohem dál než jen u generického rocku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY