Lucie Redlová v Praze pokřtila desku po valašsku - byly frgály i pálenka

09.09.2022 07:53 - Hana Bukáčková | foto: Honza Průša

Písničkářka Lucie Redlová vítala návštěvníky středečního koncertu po valašsku - frgály, pálenkou a s úsměvem na tváři. Svoji třetí desku "Lidová Redlová" pokřtila sirupem z mateřídoušky společně s herečkou Nelou Boudovou, se kterou se poznala na Banátu. Byl to příjemný, voňavý večer.

Live: Lucie Redlová

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 7. září 2022
setlist: Vdávala bych sa, Snažím se, Pilot, Indiánská, Vrba, Rozmilý, Kamarádko moje, Keby ja, Za co, Bože, za co, Otevřte sa, mraky, Vodo moja, Prší déšť, Fialečka, Hora, Vzpomínej zlehka, Až uzamkneme nebe, Otázky, Na Lhotách, Kamarádi, Horehronka, Podzim první, poslední
Fotogalerie

V Paláci Akropolis jsem byla mnohokrát, ale poprvé na akci, která se odehrávala v malém sále, kde spíš bývají afterpárty nebo kde si lidi sednou u piva. Netypické prostředí se ale stalo tentokrát takovým obýváčkem s rodinnou atmosférou.

Lucie Redlová, Palác Akrapolis, Praha, 7.9.2022
© Honza Průša
V úterý hrála v české metropoli LP, o den později LR neboli Lucie Redlová. Obě jsou to silné a charismatické ženy. Každá po svém. Ta druhá, holka z Moravy, svůj večer pojala po svém a v předsálí vítala příchozí pálenkou - jablkovicí z dubového sudu - a frgály s tvarohem a hruškovými povidly. Mňam.

Hlavním bodem programu bylo představení její třetí sólové desky Praze (v rodném Valmezu křest stihla ještě před prázdninami). Na albu se tak trochu potatila a zaměřila se na lidovku, což se ostatně odrazilo i do názvu "Lidová Redlová". V písních, na nichž spolupracovala s Jurou Hradilem (Tata Bojs, Hrubá hudba), zúročila léta zkušeností s lidovou i ohlasovou tvorbou.

Celý set začala Lucka netradičně mezi lidmi se skladbou "Vdávala bych sa". Doprovázela se přitom na ukulele. Poté se k ní přidala kapela - kytarista Ivan Trpík a bubeník Milan Kratochvíl, kteří s ní hrají už třináct let. Verše některých písní předváděla doslova - při "Indické" si nasadila indiánskou čelenku, kterou našla na festivalu TrutnOFF v Brně, v závěru songu "Za co, Bože, za co" si opravdu klekla s modlitbou.

Kytaru střídala s mandolínou a došlo i na emoce. Když dozněla píseň "Kamarádko moje", první singl z aktuální desky věnovaný zesnulé houslistce Jitce Šuranské, leskly se v mnohých očích slzy.

Lucie Redlová, Palác Akrapolis, Praha, 7.9.2022
© Honza Průša
A pak už přišel čas na křest. Kmotrou se stala herečka Nela Boudová, která letos navštívila festival Banát v Rumunsku. Tam Lucku slyšela prvně a hned si její tvorbu zamilovala. Zavzpomínala, že na přijímačkách na konzervatoř musela zazpívat dvě lidovky, a proto má k této tvorbě blízko.

Křtilo se sirupem z mateřídoušky (opět z Banátu), který pak koloval mezi fanoušky spolu s tou pálenkou z úvodu. Redlová mezitím poděkovala všem, kteří přes Donio přispěli na nahrávku, i těm, kteří zareagovali na její výzvu a poslali své záběry, díky nimž mohl vzniknout klip ke skladbě "Vodo moja".

Jako host vystoupil Ondřej Vychodil, který se s Luckou mimochodem také potkal na Banátu (je vidět, že to je akce velmi plodná na různé spolupráce) a který ji doprovodil na basklarinet ve čtvrtině skladeb. A k tomu byl i vtipný - když jeho kolegyně připomněla, že zmíněná "Vodo moja" se původně nahrála s Horňáckou muzikou, okomentoval to slovy, že je dolňák.

Písničkářka se připravila, i co se týče merche. Prodávala náušnice, brože, ale i lžíce na boty a podobné předměty, vše pěkně a vkusně sladěné s motivem pomněnek z obalu desky.

A jak začala, tak skončila. "Horehronka" zazněla komorně - sólově. S kapelou pak přidali "Podzim první, poslední" z debutové desky této svérázné hudebnice. Bylo to příjemné setkání, které by si zasloužilo větší prostor. Ostatně sama Lucie Redlová by si zasloužila větší povědomí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY