Druhý den Colours byl plný zvratů. Od laciné Princess Nokia až po výborné Franz Ferdinand a The Killers

15.07.2022 15:52 - Hana Bukáčková a Jan Trávníček | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Druhý festivalový den byl jako na houpačce. Den, který sliboval pro mnohé nejlepší program, ale také nejhorší počasí. To se bohužel protnulo ve stejný okamžik. Kdo nebyl z cukru, dočkal se Franz Ferdinand a The Killers. Naopak velkým přešlapem byl set Princess Nokia. Náladu mnohým spravila Phoebe Bridgers.

Live: Colours Of Ostrava 2022, den 2

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 13.-16. července 2022
vystoupili: The Killers, Franz Ferdinand, Kapitán Demo, Voice Of Baceprot, Princess Nokia, Pengshui, Margo, Warsaw Village Band a další

setlist The Killers: The Man, Spaceman, Jenny Was A Friend Of Mine, Smile Like You Mean It, Shot At The Night, Run For Cover, Human, Somebody Told Me, Runaway Horses (s Phoebe Bridgers), Runaways, Read My Mind, Dying Breed, Caution, All These Things That I've Done, When You Were Young, Mr. Brightside

Fotogalerie

Reportáž z prvního dne Colours Of Ostrava 2022 si můžete přečíst tady.

Colours Of Ostrava 2022, den 2, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 14.7.2022
© Marie Trávníčková / musicerver.cz
Jako první jsem ten den viděla na Drive stagei trojlístek výrostků Pengshui z Londýna. Na své si přišli milovníci tvrdé nekompromisní muziky s kombinací punku, grimeu, rapu, metalu, bass music a taneční elektroniky. Konečně pořádný bordel, energická nálož. I přes to, jací jsou tvrďáci, zpěvák se netajil dojetím z koncertu. Během něj pozdravil i babičku. V kontrastu s tím působil moshpit, kam nakonec skočil i rozdováděný frontman. Za toto pogo by se nemusel nikdo stydět ani na pořádném rockovém či metalovém koncertě.

Jako nebe a dudy na mě působilo další vystoupení. Už jsem si myslela, že jsem viděla za svůj život vše, ale ne. Ale doufám, že ten nejhorší koncert roku mám až nyní za sebou. Už během prvních pár minut koncertu Princess Nokia jsem si říkala, kdo proboha mohl dát takovou katastrofu na hlavní stage. U jejího setu bylo jako lákadlo napsáno: "Radikální newyorská raperka, feministka a queer aktivistka, která nemá ke slovní ani jiné ráně daleko." Na ránu to bylo, ale v její neprospěch.

Uchvacuje mě spojení, že je feministka a bojovnice za kdo ví co, a pak předstoupí před lidi v lascivním modelu - jen v kalhotkách. K tomu (ne)patřičné provokativní pohyby, které spíš odpuzují, než přitahují (možná to pánskému oku lahodilo, mně však ne). Do toho se otírala ručníkem a nedej bože, když zpívala. Prznila svými předělávkami několik hitů, které sotva člověku připomínaly originál. Zpívala tak falešně, že i účastníci na karaoke stage jsou proti ní hrdinové. Bylo to vystoupení, které nikoho nezajímalo. Lidi odcházeli, takže princezna zpívala a nakrucovala se před stále se zmenšující hrstkou návštěvníků. Nezbývá než doufat, že to nejhorší z letošního programu jsem viděla.

Phoebe Bridgers, Colours Of Ostrava 2022, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 14.7.2022
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Oproti tomu po ní následoval usměvavý anděl Phoebe Bridgers. Indie-folk-rocková zpěvačka, které bude za měsíc dvacet osm let, má na svém kontě dvě alba a pár nominací na Grammy. Byla úplný protiklad předchozího rádoby provokativního vystoupení. Její doprovodná kapela včetně ní byla oblečena do tradičního dress code s motivem kostry. A na rozdíl od mnoha ostatních tady byly i pódiové rekvizity. Letos je jich poskrovnu. Od fanoušků dostala růžový contry klobouk, který jí seděl jako ulitý. Byla spontánní, usměvavá, hlavně přirozená a na nic si nehrála.

Po ženské smršti trochu toho chlapského hudebního pižma. I když... Franz Ferdinand překvapili bubenicí v sestavě. Kapela, která zazářila už před patnácti lety, do české kotliny jezdí poměrně pravidelně. Letos v dubnu hrála ve Foru Karlín, kam přivezla aktuální bestofkovou kompilaci "Hits to the Head". Zde se jejich set nesl v podobném módu.

Ale co čert nechtěl, počasí, které se celý den jakž takž drželo, s prvními notami spustilo i první kapky z nebe. A že jich bylo! Fanoušky to neodradilo a pařili schválně v pláštěnkách mezi kalužemi. Rázná kultovní banda roztrsala každého. Však díky nim a Arctic Monkeys se do módy vrátily kytar(ovk)y s nádechem oldschoolu.

Voice of Baceprot, Colours Of Ostrava 2022, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 14.7.2022
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Poté moje kroky zamířily na trio žen říkající si Voice of Baceprot. Křehké dámy zahalené do hidžábů překvapily svižným metalem. Jak přiznaly, byly tu poprvé, působily spontánně, ale koncert mi přišel špatně nazvučený - byly slyšet basy, v nichž se zpěv docela topil. Proto jsem druhou půlku jejich koncertu věnovala Bakermatovi. To jsem neměla dělat - další elektronický set v rukou DJe by se spíš hodil na nedávný hudební svátek Beats for Love.

The Killers se řadí k vrstevníkům Franz Ferdinand a celkově jsou dle mého na stejné laťce kvality. Nikdy nezklamou. Bohužel to počasím odnesli nejvíc. Mnoho návštěvníků dalo přednost komfortu a raději se utíkalo schovat. Vedle osvědčených hitovek typu "Somebody Told Me", "Mr. Brightside" či "Human" zazněly novinky z loni vydaného alba "Pressure Machine". The Killers neponechali nic náhodě, vzali s sebou vokalistky, které zdobily čelenky připomínající ozdobu sochy Svobody. Nebyly to jediné ženy, které se objevily na pódiu. Brandon Flowers si v jednu chvíli pozval Phoebe Bridgers, aby si zazpívali společný song "Runaway Horses".

Druhý den očima a ušima Honzy Trávníčka

Pokud na Netflixu sjíždíte jeden stand-up za druhým aspoň z poloviny jako já a Ricky Gervais je pro vás polobůh, nemohli jste si nechat úvodní vystoupení na Liberty stagei, kde se představil Štěpán Kozub a Jiří Krhut. Jejich hudební kariéra mě zcela upřímně nezajímá, chtěl jsem vědět, zda mám zainvestovat do vstupenky na Kozubův stand-up v O2 areně. A jelikož oba pánové mezi skladbami vykládali vtipy, svou odpověď jsem dostal. Ušetřím.

Princess Nokia, Colours Of Ostrava 2022, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 14.7.2022
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Na počátku své kariéry se Princess Nokia proslavila virálním videem, kde po chlápkovi, který v metru pořvával rasistické poznámky, chrstla svou polévku. A když jsem ji tak sledoval při koncertě, jak se familiérně baví s publikem a jednomu z nich skočila do náruče, celkem věřím tomu, že je to typ holky "co na srdci, to na beatu". Jenže všechny ty její tanečky z rapových klubů i karibských pláží zkrátka na hlavní scénu Colours nepatří. Což ostatně potvrdilo i povážlivě řídnoucí publikum. Když už, tak ji měli pořadatelé uklidit na nějakou menší stage. Takto ale vyloženě nahrála na smeč všem těm kritickým hlasům, které tvrdí, že festival už není, co býval. Co na tom, že mezi všemi těmi nadávkami má na rozdíl třeba od Megan Thee Stallion občas i nějaké to sdělení.

"Cítím se jako Beyoncé, cítím se jako Shakira," rapovala M.I.A. z Wishe (© David Věžník) a u toho zároveň v tričku Rush nepříliš dobře zazpívala i kousky hitů The Killers nebo Korn, na nichž prý vyrůstala. A to se bavíme o době, kdy jí v deseti letech zemřela matka a kvůli otci závislému na drogách šla nejprve k babičce. A když i ta odešla na onen svět, skončila Nokia v dětském domově. A pak u pěstounů, kteří si ji ale dle jejích slov vzali jen kvůli penězům - štěstí u nich nenašla. Rapperka pojmenovaná podle levných telefonů, které dle Obamovy administrativy dostávalo od státu nejchudší obyvatelstvo země, mezi něž ještě nedávno patřila, ale zůstane v České republice kvůli svému slabému výkonu nevyslyšena.

To Phoebe Bridgers už by si naopak mohla chystat místo v kalendáři na sólový koncert. Její vystoupení bylo balzám na utrápenou duši. Nesestávalo ale jen z poloakustických songů a klavírních balad, rodačka z Pasadeny v Kalifornii umí i křičet. Skladby na pomezí indie rocku, folku a popu přednesla svým silným hlasem i jasným poselstvím. Nebála se prohlásit, co si myslí o zákazu potratů ve své zemi, ani písničkám o otcích nebo pohřbu.

Franz Ferdinand, Colours Of Ostrava 2022, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 14.7.2022
© Marie Trávníčková / musicerver.cz
To nejlepší ale mělo teprve přijít. A nebyli to Franz Ferdinand, kteří sice odehráli jako vždycky parádní, roztančenou show a ani Hiromi, která měla vyprodáno, takže jsem ji neviděl. A nebyl to ani Bakermat, který svou taneční hudbou na gló stage připomněl svůj jediný hit a i díky doprovodnému saxofonistovi připomněl doby, kdy se v rádiích hrál i žánrově blízký Shaun Baker, ale až ti po nich.

K reportu kolegyně Hanky bych rád jen přidal kontext pro ty, kteří The Killers viděli poprvé a nemají srovnání ani s jejich českou premiérou na Rock For People 2007, ani s žádným jiným jejich koncertem někde v příhraničí. Když k nám přijeli před patnácti lety, byl to můj první velký koncert v životě a nebýt toho, jak strhující vystoupení po vydání desky "Sam’s Town" předvedli, dost možná bych o hudbě nikdy nezačal ani přemýšlet ve větších souvislostech, natož abych o ní ještě psal. Bylo to tehdy nadpozemské a ještě dneska mám doma schované sušené kytky, které jim tehdy zdobily pódium, a taky paličku Ronnnieho Vannucciho Jr., kterou tehdy hodil hradeckému publiku.

The Killers, Colours Of Ostrava 2022, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 14.7.2022
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Pamatuju i časy, kdy vydali "Day & Age" a kdy se od nich kvůli příklonu k popu a elektronice odvrátili někdejší fanoušci, kterým nevoněl rádiový hit "Human". A jak se pak spousta z nich zase vrátila, když složili "Runaways" a nejen na rakouském Frequency pak měli v roce 2012 pod pódiem zase plno.

V Ostravě jsem je viděl jen dva týdny potom, co mě nadchli naposledy. Na polském Open’eru totiž letos odehráli úžasný koncert. Tím spíš ale prostě musím zdůraznit, o kolik lepší vystoupení nám v severomoravské metropoli předvedli. Na pódiu jim tentokrát místo písmena "k" zakrývala klávesy svítící ležatá osmička. A přesně tolik vášně nám u toho předali.

Tady je desatero argumentů, proč to bylo tak skvělé. Posuďte sami:

1. Hned ze startu publikum při "The Man" zasypaly jak konfety, tak ještě i papírové bankovky.
2. Ve stále se proměňujícím setlistu na aktuálním turné se dostalo na "Jenny Was A Friend Of Mine" z debutu, což už je dnes taková rarita, že by ji podle všech pravidel šoubyznysu dávno hrát neměli.
3. I přes silný déšť naštěstí nedošlo na hromy a blesky, takže koncert nemusel být zrušen a naopak to atmosféře hodně pomohlo.
4. Frontman Brandon Flowers zpíval o poznání lépe než v Polsku.
5. A navzdory očekáváním se vody vůbec nebál, pravidelně vybíhal na molo a koncert si viditelně užíval. Tak zářivý americký úsměv jako z Ostravy si z předchozích koncertů nepamatuju. Jel naplno, dokonce si sundal boty a řádil po stagei jenom v ponožkách. To je u kapely jejich formátu naprosto nevídané.
6. Před skladbou "Runaway Horses", kterou běžně nehrají, vzpomněl na Phoebe Bridgers, která ji s nimi v karanténě nahrála, a svěřil se, že právě dnes v Ostravě se potkali poprvé od té doby naživo a bez roušek. A tak nám písničku oba odzpívali. Ve světové živé premiéře. A ještě si k tomu oba vylezli na molo a nechali se zmáčet provazy nekončícího deště. Nezapomenutelný moment. Fanoušci kapely z celého světa teď budou po internetu sdílet videa z Ostravy a závidět.
7. Nesmrtelná hymna "All These Things That I’ve Done" se sborovým zpěvem byla doprovázena výstřelem konfet v barvách trikolóry
8. V "Human" se na obrazovkách objevilo česky napsané: "Jsme lidé?" A vidět u toho ten dav, jak voda nevoda paří jako o život... To se člověku vypálí do mozku jako podkova na koňském zadku.
9. Ve finální "Mr. Brightside" si už nikdo nehrál na elektronické intro jako v Polsku a riffy Davea Keuninga tak dovedly fanoušky do varu okamžitě.
10. Bylo to suverénně nejlepší vystoupení divochů z Las Vegas, jaké jsem od nich měl možnost vidět. Neuvěřitelné nasazení Brandona Flowerse bylo nezapomenutelné a bude se na něj léta vzpomínat. A taky nám zahráli o jednu písničku víc než severním sousedům.

Franz Ferdinand, Colours Of Ostrava 2022, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 14.7.2022
© Marie Trávníčková / musicerver.cz
Vzal jsem na ně i švagrovou, která prohlásila, že je to nejlepší koncert, jaký kdy v životě viděla, a to už nějaké srovnání má. A taky svou patnáctiletou sestru, která se chvíli po jejich české premiéře narodila. Z výše zmíněných důvodů jsem byl zvědavý, jak to na ni zapůsobí. Za fanynku se nepovažuje a znala od nich tři písničky. Po koncertě už nadšenou fanynkou je a já jsem pyšný bratr. Mezigenerační pochodeň byla předána.

Nešlo ale jen o drobné rodinné radosti. Nadšení bylo sdílené napříč početným publikem a bylo oprávněné. Takže takto - to, co jste v Ostravě viděli, nebyl standardní set The Killers. Bylo to něco extra a i dle slov kapely to byla velká zábava. Fanoušci to poznali a ti, které to nebavilo, nad nimi můžou navždycky zlomit hůl. Pokud vás nebavili včera, kdy ze sebe vydali to nejlepší, tak už se to nikdy nezmění. Někdy příště bych si přál jen přidat do setlistu "Bones", "Miss Atomic Bomb" a "Here With Me". I tak si ale myslím, že už Ostravu nepřekonají. "Díky za tuhle práci," rozloučili se vděčněji než normálně. A já se k tomu ze své pozice rád přidávám. Psát o takových zážitcích je radost.

Poměrně povedený a hudebně asi nejsilnější festivalový den lehce poznamenalo počasí v jeho závěru. Dnes, tedy v pátek se návštěvníci můžou těšit na hvězdy LP, Wardruna, Kings Of Convenience, ale i show s drony.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY