shop.musicserver.cz
Graabner - Bezčasí

Formace Graabner skládá na "Bezčasí" poněkud chladnou poctu sedmdesátkovému progrocku

Vydáno: 16.07.2022 17:30 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: archiv kapely Graabner

Projekt Graabner spojil na albu "Bezčasí" plejádu zkušených domácích hudebníků a stvořil uctivou poctu progresivnímu rocku sedmdesátých let. Zdatně a s nadšením se muzikanti do vlastního materiálu pokusili otisknout dobového ducha žánru. Jak tento záměr vyšel? A promítlo se jejich nadšení i na posluchače?

7/10

Graabner - Bezčasí

Vydáno: 30.5.2022
Celkový čas: 64 minut

Skladby: Byl, Bezčasí, Jednou snad, Podzimní, Rainbow, Krajinou, Tanečnice, Americkej páj, Panoptikum ztrát, Bílá vrána

Vydavatel: Self-released

Jakási obecná představa o tom, co to je vlastně progrock, má kořeny v jeho zlaté éře, druhé polovině sedmdesátých let. Takže tu máme vzletné melodie, hráčské mistrovství demonstrované v dlouhých instrumentálních pasážích, spoustu kláves a kytar a často zaumné texty. Tento styl od té doby ušel dlouhou cestu, adaptoval ducha osmdesátých let (King Crimson i Genesis se dokázali přizpůsobit a neztratit tvář) a s kapelami jako Porcupine Tree, The Mars Volta nebo Tame Impala se dokázal přenést až do současnosti, aniž by využíval retro přístup a odvolávání se na minulost žánru.

Miroslav Gärtner, tedy hlavní tvůrčí motor za projektem Graabner a mimochodem člen projektu Manželé, jehož "Jižák" je považován za základní kámen českého rapu, má onu zmíněnou zlatou éru perfektně v uchu - a jen lehce bere v potaz další vývoj. "Bezčasí" je tak zároveň poctou stylu i nadšenou možností si napsat a zahrát muziku v tomto duchu. Nadšení pro věc je v každém případě něco, co je třeba ocenit. Je znát i vidět, že se skupina dobře baví. Na druhou stranu, ne vždy se toto nadšení daří přenášet také na posluchače.

Gärtner (na desce hlavně basa a klávesy) se obklopil sestavou, v níž se potkávají zkušení hudebníci střední a mladé generace. Za bicí se usadil Štěpán Smetáček (Wanastowi Vjecy, Krausberry a hromada dalších), o kytary se dělí Tomáš Fuchs (například doprovodná kapela Jany Kirschner) a Jakub Červinka (mimo jiné Stringguards nebo KACZI), vokál má na starosti Jan Holeček (Flamengo Reunion Session, Holeček & Marcel Project), který tady vcelku úspěšně vystupuje ze své blues-rockové komfortní zóny. Stačí tahle členská základna a zmíněné nadšení?

Ano i ne. Album vznikalo distančně, korespondenční formou a bohužel se to na výsledku podepsalo. Výborné muzikantské výkony totiž nedokážou skrýt fakt, že výsledné dílo působí přespříliš chladně a odtažitě. Tu chemii, která na nahrávkách oněch vzorů z let sedmdesátých vznikala ve studiu a společným hraním materiálu na koncertech, se tady vytvořit nepodařilo.

Jakkoliv emoce tu jsou (nejvýrazněji ve zpěvu Honzy Holečka) a jednotlivé skladby (technicky vzato) pohromadě drží, muzikantského propojení, toho opravdu niterného, je tu bohužel pomálu. Produkce navíc působí jaksi úzkým dojmem a nedovolí nástrojům tak úplně dýchat.

Graabner dobře adaptovali onu progresivně rockovou formuli a předkládají posluchačům kolekci deseti delších kompozic - jen v jednom případě se tu jde pod pět minut. Je tady tak dost prostoru na zvraty i dlouhé instrumentální pasáže. V příjemném celku se tu míchají ozvěny Genesis, Rush i Van Der Graaf Generator, ale občas prosáknou i vlivy domácích žánrových variací à la střední éra Blue Effectu.

Úvodní "Byl" je v tomto případě vyloženě vlajková loď, silná skladba, která s úspěchem proplouvá nespočtem emocionálních zákoutí a hudebních barev a slibuje mnohé. Ne vždy se ale slib daří naplnit. Jsou tu výrazné momenty - velkolepé "Bezčasí", prožitá a s jižanským feelingem ovoněná "Rainbow" nebo temná "Podzimní" -, které jsou skvělé, v rámci odkazování na minulost svěží a posluchačsky vděčné.

Jenže zhruba se skladbou "Krajinou" začne nahrávce poněkud docházet dech a příliš překvapení se nekoná (čest výjimkám jako vyloženě písničkové "Panoptikum ztrát"). Záměrně máme tu čest s náročnější tvorbou, která vyžaduje vyšší míru soustředění a to po určité době prostě začne upadat. Zkrácení by v tomto případě nebylo od věci. Chápu, o co hudebníkům šlo, ale nosných nápadů tu není tolik, aby dokázaly pohromadě udržet sevřený opus stopáží přesahující hodinu. Čím více se deska blíží k závěru, tím více se drolí a rozpadá do zapomenutelnosti. A to je, už kvůli silnému úvodu, kde si Graabner vystřelí svůj nejsilnější šrapnel, trochu škoda.

Album "Bezčasí" srdce fanouška progrocku v poctivě pojatém retro střihu jistě potěší. Jenže se nezaryje tak hluboko, jak by asi autoři chtěli. Jako pocta, která pracuje s hluboce zakořeněnou povědomostí hudby, která se line z reproduktorů, ale funguje veskrze dobře.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Bubeník Winston Watson přivezl do Prahy skladby Boba Dylana, asistovali mu Livin Free (09.10.2023 13:51)
- Fotogalerie: Malostranskou besedou zněly písně Boba Dylana (09.10.2023 08:16)
- Video: Od namyšlenosti až na dno. Honza Holeček se v klipu "From Cradle to Coffin" nechává zavřít do vězení (07.10.2023 14:17)
- Fotogalerie: Hollywoodští vampýři v Brně pohledem fotoaparátu (16.07.2023 23:37)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Naživo: Na vánočním večírku Wanastowejch Vjecý zpíval Robert Kodym koledy i "Modlitbu pro Martu" (23.12.2022 15:45)
- Recenze: Flamengo Reunion Session ukazuje na záznamu "Live" životnost pět dekád starého materiálu (03.11.2022 17:00)
- Recenze: Holeček & Marcel Project si na "Light Up Your Fire" pootevírá dveře k autorské tvorbě a nabízí i sbírku originálních coverů (01.06.2022 18:00)
- Rozhovory: Holeček & Marcel Project - Chceme dát věcem náš osobitý punc (15.05.2022 09:00)
- Video: Sugestivní klip "Light Up Your Fire" předznamenává stejnojmenné album dvojice Jan Holeček a Pavel Marcel (12.03.2022 12:41)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu