Skupina Zrní se po třech letech vrátila na Střechy Lucerny. A poručila větru dešti

21.06.2022 17:00 - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková

Kladenská formace Zrní spolu koncertuje už přes dvacet let v nezměněné sestavě. Na Střechách Lucerny v pondělí opět vytvořila až rodinnou idylku. Nebývale čarokrásnou atmosféru k tomu dotvořilo slunce, které vykouklo ze zamračené oblohy a koncert doslova rozzářilo.

Live: Zrní

místo: Střechy Lucerny, Praha
datum: 20. června 2022
setlist: Jiskřící raketa TOTO, Hýkal, Dráha, Když se ztratíš, Bríza, Dva, Trest, Práce, 16:07, Moře, Před náma, Jabloně, Dneska už na horu nevylezu, není to potřeba, Igor Pelech, Ať, Milimetr, Rychta, Neposlušnost, Sladkej výlet, Království, Dva utonulí na mělčině řeky Rio Grande
Omluvte prosím sníženou kvalitu fotografií. Jsou pořízené mobilem, na koncertě jsme neměli profesionálního fotografa.

Zrní, Střechy Lucerny, Praha, 20.6.2022
© Hana Bukáčková
Na Střechách Lucerny jsem notnou dobu nebyla a nestačila jsem koukat, jak se toto místo zvelebilo - nově se prochází opravenou místností, jejíž stěny zdobí fotky z předešlých akcí. Pod schodištěm prozpěvují ve voliéře žluto-zelené andulky. A zbytek? Vypadá přibližně stejně, jak si ho pamatuji. Páternoster jezdí stále, ale já dávám přednost raději schodům… Příchozí ten večer svým způsobem hlídal a obšťastňoval kavárník Ondřej Kobza, který zdejší prostory v roce 2017 získal do své správy.

To, že pánové ze Zrní hrají rádi na střechách, je známo. Sama jsem navštívila jejich vystoupení v roce 2018 a 2019 na střeše Lucerny, v loňském roce to byl set na poměrně nedaleké střeše Radosti. Tehdejší vystoupení zkomplikovalo počasí - fanoušci se museli v půlce evakuovat před přicházející bouřkou. Letos hrozila obdobná situace - v Praze víceméně větší část dne pršelo, foukalo, bouřilo, a dokonce se objevil až magický jev - takzvaný shelf cloud.

Zrní, Střechy Lucerny, Praha, 20.6.2022
© Hana Bukáčková
Zamračeno bylo až do večerních hodin. Kapela koncert nezrušila, riskla to a její los byl vítězný. To se ukázalo především v písni "Moře", kterou muzikanti věnovali (nevím, z jakých důvodů) prezidentskému kancléři. Slunce jako kdyby uslyšelo volání: "Vem nás, slunce, vem s sebou k moři," či: "Stmívá se, stmívá a kouř se rozplývá," nebo: "Stmívá se a nad střechami krouží rorýsi, paprsků ještě se dotýkají poslední listy," a v tu chvíli vylezlo nad moře s oblaky... A rozzářilo tváře návštěvníků, kterých bylo požehnaně, byť je kapacita střechy omezená.

Kapela poskládala setlist umně. Snad nikdy u ní nenarazíte na totožný seznam písní. Krom zaručených hitovek vsadila spíše na novější repertoár z desky "Nebeský klid" a následných singlů "Milimetr" či "Sladkej výlet". A navíc byly ke slyšení novinky z chystaného alba, které by mělo vyjít (pokud vše klapne) na jaře. Dvojice songů má zatím pracovní názvy "Dráha" a "Bríza" (interní zdroj - pozn. aut.) - je možné, že se do oficiálního vydání ještě změní.

Zrní, Střechy Lucerny, Praha, 20.6.2022
© Hana Bukáčková
Frontman Honza Unger krom narážky na prezidentského kancléře tentokrát nikterak nerýpal do politiky či jiných celospolečenských témat. Soustředil se plně na repertoár a užíval si to, že může hrát a že tu můžeme být jeden pro druhého.

Vlastně ten koncert nebyl nijak výjimečný. Obešel se bez zbytečných gest, velkých oslav i spílání. Zkrátka dobré vystoupení, jež šlo ruku v ruce s prostředím, ve kterém se odehrálo. Střechy Lucerny tak ten večer byly vítanou oázou klidu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY