David Stypka získal posmrtně tři Ceny Anděl, uspěli i Ewa Farna nebo Mirai

27.04.2022 23:13 - Josef Martínek | foto: Radek Drbohlav

Letošní Ceny Anděl si v hlavních kategoriích zcela podmanili hudebníci z Moravskoslezského kraje - přesně, jak jsme na musicserveru předvídali. Hned třikrát zvítězil David Stypka, jehož album "Dýchej" vyšlo po zpěvákově loňském skonu.

Stypka zvítězil v kategorii sólových interpretů, kde navázal na své prvenství z roku 2017. Další trofeje přidal se svou kapelou Bandjeez za album roku a také se skladbou "Farmářům". Sólovou interpretkou roku se stala Ewa Farna za desku "Umami", mezi kapelami dostali nejvíce hlasů Mirai s nahrávkou "Maneki Neko".

Objevem roku je podle akademiků zpěvačka Annabelle, cenu za nejlepší videoklip si odnesla rapperka Annet X. Hned dvakrát uspěl Smack, který zvítězil v rapové sekci a vyhrál také v hlasování fanoušků. Kontroverzní moment obstarala skupina Sněť, která triumfovala v rockové kategorii, sošku však odmítla převzít - zdůvodnila to tím, že mezi partnery akce je OSA. Do Síně slávy byl uveden skladatel Jaroslav Uhlíř.

Role moderátora slavnostního ceremoniálu v pražském Veletržním paláci se premiérově ujal Martin Mikyska alias Mikýř. Živě vystoupili Ewa Farna, Mirai, David Koller, Pokáč, Ben Cristovao, Annabelle, fiedlerski, Stein27, Smack, Emma Smetana a Jordan Haj nebo Kateřina Marie Tichá s Bandjeez. Ve speciálním čísle s orchestrem vzdali Michal Malátný a Katarína Knechtová poctu loni zesnulému Mirovi Žbirkovi.

Vítězové Cen Anděl 2021: Album roku:
Sólový interpret roku: David Stypka - Dýchej
Sólová interpretka roku: Ewa Farna - Umami
Skupina roku: Mirai - Maneki Neko
Skladba roku: David Stypka & Bandjeez - Famářům
Videoklip roku: Annet X - Bylo nebylo (režie: Jaroslav Moravec)
Objev roku: Annabelle - Runnin' Out Of F* Time
Alternativa a elektronika: Amelie Siba - Love Cowboys
Folk: Vladimír Mišík - Noční obraz
Jazz: Nikol Bóková - Prometheus
Klasika: Ivo Kahánek: Antonín Dvořák - Kompletní klavírní dílo
Rap: Smack - Chimera Pt. 3: Snake
Rock: Sněť - Mokvání v okovech
Slovenské album: Lash & Grey - Blossoms Of Your World
Cena fanoušků: Smack
Síň slávy: Jaroslav Uhlíř



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY