shop.musicserver.cz
Tommy Cash, Roxy, Praha, 6.4.2022

Tommy Cash patří spíš na festival než do Roxy

Vydáno: 09.04.2022 18:09 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

"Hurá, koncert!" Akorát že takový průměrný. Tommy Cash, rapper často přezdívaný jako "Kanye West východu", zaplnil prostory pražského klubu Roxy hned dvakrát za sebou. A soudě podle první ze zastávek by mohl ve svém úsilí ještě trochu přitlačit. Více v reportáži.

Live: Tommy Cash

místo: Roxy, Praha
datum: 6. a 7. dubna 2022
setlist: Intro, X-Ray + Heartbass, Zuccenberg, Sdubid, Horse B4 Porche, Leave me Alone, Mona Lisa, DJovo sólo, Who, Molyy (Intro), Neverstop, Molly (Rest of song), Siri, Prorapsuperstar, Pussy Money Weed, Racked, Winaloto, Baba Yaga
Fotogalerie

Tommy Cash, Roxy, Praha, 6.4.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Jde tady vlastně ještě o hudbu? To byla otázka, kterou si člověk chtě nechtě musel položit, pokud v onen dubnový večer přišel do solidně zaplněného klubu Roxy. Vždyť Tommy Cash je dnes už mnohem víc známý spíše jako tvůrce bizarních memů. Možná těch nejbizarnějších vůbec. Kolik toho ale doopravdy víte o jeho textech? A je v nich vůbec o co stát? To už je druhá věc.

Ať už si na ty otázky ale odpovíte jakkoliv, faktem zůstává, že Tommyho hudba má v každém případě podpořit neobyčejnou auru, která kolem něj panuje. Je nepřehlédnutelný. A jakmile jej jednou spatříte, stoprocentně si ho zapamatujete.

Vzpomínám, když jsem tu čest měl poprvé. V roce 2018 zahrál na německém festivalu Melt!. A i když všude kolem byly bagry, důlní stroje a spousta lidí s lesklými kalhotami s třásněmi, nátělníkem a kreativně upletenými copánky na hlavě, on mezi nimi vyčníval. Hudebně i vizuálně. Totéž platilo pro Aerodrome festival, kde svým rapem pročísl jinak spíše kytarovější line-up. O rok později to rozbalil na Rock For People a i tam lidi koukali. Místo tradiční projekce tam totiž pustil jako doprovod ke svému rapu regulérní porno.

Tommy Cash, Roxy, Praha, 6.4.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Nabízelo se tedy podobně překvapit i návštěvníky Roxy. A ukázat, že i klubový koncert může mít punc něčeho výjimečného a nezapomenutelného. Žel, nestalo se tak.

Pouze sedmdesátiminutový set bez předskokana utekl rychle. Navíc se během něj Tommy ještě na dobrých deset minut šel v půlce schovat do zákulisí a jeho DJ za mixážním pultem tak pouštěl mimo jiné podivný remix anglicky zpívajících t.A.T.u. Jeho vlastní hudba zněla z halfplaybacku, kde se tu a tam zpívaly i refrény a samotný rapper do toho sice občas vyštěkl pár linek, ale více by mu slušel přívlastek hecovač.

Publikum dráždil už od první "X-Ray", což je zrovna docela povedený a zapamatovatelný song. Ten mu navíc podbarvila projekce míchající záběry na hry z Playstation 2, především tedy "Final Fantasy". Později už mu ty projekce ale nějak nestíhaly. Občas běžely, i když hudba stála. A když na nich zrovna probíhal text zmiňující Siri, stejnojmenná píseň zazněla až o pár minut později. Lepší synchronizace by tady byla na místě.

Protagonista střídavě vybízel ke skákání, dřepu s výskokem, circle pitu, rozsvícení mobilů nebo stagedivingu jednoho ze svých kamarádů. Člověk si ale u toho všeho nemohl nevzpomenout na H. P. Baxxtera z tria Scooter, který si to před lety dirigoval dost podobně. A i ta raveová hudba byla místy dost povědomá.

Tommy Cash, Roxy, Praha, 6.4.2022 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Výslednému efektu hodně pomohl osvětlovač, který sice dostal ke většině skladeb manuál, jakou barvu má použít, ale občas mohl popustit uzdu fantazii a to se tam ty stroboskopy potom nestíhaly vypínat. A i když se na projekci nakonec objevil mimo jiné i zadek v blátě, lego nebo panenka s obličejem Michaela Jacksona, bylo to celkově tak nějak vlažné. Ne špatné, ale ani takové, že byste to ještě měsíc líčili kamarádům. Prostě vlažné.

Když vidíte Tommyho Cashe na festivalu mezi spoustou jiných kapel, slyšíte tu podivnou a přece přitažlivou muziku, která hladí po srsti devadesátkové disco a rap spíše paroduje, má nezpochybnitelné charisma. Zaujme zhýralostí, uhrane nasazením a často vás nevědomky donutí vydržet až do konce setu. Čekáte zkrátka napjatí, co bizarního se ještě stane.

Ale v klubu to tak není. Tam jdete nachystaní, a překvapení se nekoná. Pokud tedy za překvapení nepočítáte, že ve stánku s merchem si můžete koupit plakát se sexuálními polohami, rohožku před dveře nebo padesáticentimetrový plyšový joint. A když z toho koncertu jde ještě cítit, že i ústřední interpret to stejně jako posledně tak trochu odflákl, počkáte si radši příště zase na nějaký ten festival.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Pop Messe přidává nová jména! Do Brna dorazí Spiritualized, Tommy Cash, Kokoko!, Mareux, Gilla Band, Kode9, Berlin Manson, Kalle a mnoho dalších (10.05.2023 16:58)
- Fotogalerie: Estonská superstar Tommy Cash v obrazech (07.04.2022 09:36)
- Tommy Cash vystoupí v Praze hned dva večery po sobě (22.04.2021 12:06)
- Naživo: Druhému dni Rock For People vévodil jeden skvělý set za druhým (07.07.2019 16:12)
- Naživo: "Tomáš Peníze!" skandovali fanoušci na koncertu Tommyho Cashe (21.02.2019 11:25)
- Nezbedný rapper Tommy Cash se vrací do Prahy (22.11.2018 20:22)
- Fotogalerie: Estonský rapper TOMM¥ €A$H v obrazech (06.04.2018 09:37)
- Estonský rapper Tommy Cash se vrací do MeetFactory (04.03.2018 11:24)
- Estonský rapper Tommy Cash přijede do Brna (07.02.2017 14:15)
- Fotogalerie: Tommy Cash rozsekal MeetFactory (13.11.2016 11:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia U2 Rush AC/DC Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu