shop.musicserver.cz
MIDI LIDI - Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád / Heal The World, konečně!

MIDI LIDI na dvojici alb bojují proti negativitě a daří se jim to

Vydáno: 16.03.2022 16:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: Marek Mrkvička

Sami o sobě s nadsázkou tvrdí, že své nahrávky vydávají v pětiletkách. S dvojicí alb "Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád" a "Heal The World, konečně!" své fanoušky doslova zahltili, vše má ale své opodstatnění. MIDI LIDI jsou prostě svoji, to se při takové náloži muziky cení.

8/10

MIDI LIDI - Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád / Heal The World, konečně!

Vydáno: 1.6.2021/2.6.2021
Celkový čas: cca. 121 minut

Skladby: "Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád": Král půjček, Brundibár, Existence II, Dům se zahradou, Reportáž psaná samoplátcem, Nikdo se ti nebude smát, Lázeňský švihák, Chopok, Rampouch, Láska není švédský stůl
"Heal The World, konečně!": Beran, Hrníček, Kožich, Asteroid, Táborák, Papá, Bonbony a klid, Prvotřídní láska, Les, Píseň pro komára z chatičky

Vydavatel: Bumbum Satori

"Omlouváme se, že vydáváme tolik hudby naráz. Přemýšlíme o tom, že to fanouškům budeme nějak kompenzovat," takto s nadsázkou celé dění komentoval v prvních řádcích vydané tiskové zprávy Prokop Holoubek. Dva dny po sobě vydané desky obsahují dohromady dvacet skladeb a mají stopáž přesahující dvě hodiny.

Co se od minulé "Give Masterpiece A Chance!" u MIDI LIDí změnilo? Po prvním poslechu se může zdát, že téměř nic, s každým dalším přehráním ovšem zjistíte, že nabobtnal obsah slov v textech, že to jsou mnohem více příběhy, které mají pointu, zpravidla navíc zakódovanou v jejich svérázném humoru. V hudební rovině došlo na další zdroje možné inspirace, ale i hledání nové zvukové stopy. Ostatně druhá z loňských studiovek není zčásti pojmenovaná dle songu Michaela Jacksona pro nic za nic.

Skupina nyní funguje ve složení Petr Marek, Prokop Holoubek, Tomáš Kelar, Markéta Lisá a Magdalena Hrubá. Každý z nich měl vesměs stejnou šanci promluvit do vznikajícího materiálu a většina se zapojila i vokálně. Na hudební složce je to patrné, ke slyšení jsou zde typické vychytávky s elektronikou, hry s akustikou a budováním atmosféry. Za všechny jmenujme osmnáct minut trvající kompozici "Chopok", kdy téměř patnáct minut zní instrumentální elaborát, který připomene imaginární zdolávání všech vrcholků lidské mysli.

Oproti němu je třeba "Brundibár" sehranou fraškou plnou pokřiků a nářků na názorové vyjadřování lidí v našem okolí. Dalším kontrastem je "Lázeňský švihák". Exceluje zde Tomáš, jenž si tuto epizodní roličku skutečně užívá. Tajemně tvářící se "Rampouch" vznikl přepracováním letitého dema z Prokopova šuplíku. "Král půjček" nebo agitka propletená do "Existence II" pak nabízejí typičtější tváře formace.

"Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád" je kolekcí živelnou, která vás vtáhne do atypického mejdanu. "Dům se zahradou" nebo "Láska není švédský stůl" jsou jasné hitovky, jež si budete celkem záhy pobrukovat.

Naopak "Heal The World, konečně!" je intimnějším protipólem. Ani témata nejsou tolik výbušná, do popředí se dostávají motivy spjaté s přírodou nebo lehce sociální sondy v osobnější perspektivě.

Petr nejednou přiznal, že většina textů na toto album jej napadla během jeho vlastních výprav mimo ruch velkoměsta (a nejčastěji během úplňku). "Prvotřídní láska" je jakýmsi lovesongem, duálním světem k "Hrníčku", "Lesu" nebo "Táboráku" (ten pak zjevně inspiroval k dodatečně vydanému songu "The Thing" a jeho doprovodnému videu). Zcela nekonvenčním závěrem je pak čistě folková vsuvka "Píseň pro komára z chatičky".

Hromada materiálu na obou deskách je to sice velká, neobsahuje však téměř žádná hluchá místa a kapela na ní neztrácí nic ze své kvality. Důležitou roli tu mají vskutku propracované texty - už dávno nestavějí jen na strohých sděleních nebo opakující se repetici popěvků, jsou plné ironie a vtípků. Často je však potřeba poslouchat pozorněji a nenechat se zmást šiframi, které posluchače mohou navést do slepé uličky.

Vedle těchto humornějších momentů ale nečekaně vystupuje do popředí i určitá melancholie nebo celkem závažná společenská témata. Hudební rovina pak tyto toky slov propojuje s citem a není v žádném případě kontraproduktivní. Skupina se zjevně během natáčení semkla a funguje jako jeden stroj, který sype jeden nápad za druhým, až jsou tu místo jedné desky rovnou dvě (a to možná ještě spousta materiálu zůstala na příště).

"Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád" a "Heal The World, konečně!" ukazují MIDI LIDI ve velké formě a vzájemné sounáležitosti. Logicky oba opusy patří k sobě, doplňují se a skládají ucelenou mozaiku příběhů. Ona společenštější hra se s tou osobněji koncipovanou nebije a jednotlivé dílky do sebe zapadají s milimetrovou přesností. Kapela tak originálním způsobem vkročila do další pětiletky.

P. S.: Pětice se po odmlce vrátila na koncertní pódia a před sebou má i dva křty obou loni vydaných alb. Slavnostní večery se odehrají 18. března v pražském MeetFactory a 7. dubna na brněnské Flédě.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: To nejlepší přivezly první den na Metronome divoký holky. Vystoupila Aurora, Aiko, Tolstoys i Biig Piig. A taky Jamiroquai (23.06.2023 08:59)
- Kultovní festival Eurion se koná bez pauzy 30 let. Jubilejní ročník nabídne Midi Lidi i Bruna Ferrariho (21.06.2022 15:42)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (10-6) (27.01.2022 19:05)
- Premiéra: MIDI LIDI si v klipu k písni "The Thing" vyrazili do přírody (11.11.2021 10:00)
- Video: "Láska není švédský stůl, tak nechovej se jako vůl," hlásají MIDI LIDI (24.07.2021 08:54)
- MIDI LIDI vydávají v krátkém sledu hned dvě nové desky (01.06.2021 14:37)
- Holoubek z kapely MIDI LIDI napsal písničku pro film "Mlsné medvědí příběhy" (06.03.2020 12:29)
- Naživo: Rokenrol až na krev s Tata Bojs (24.06.2018 17:54)
- Fotogalerie: Páteční Metronome Festival v obrazech (24.06.2018 12:19)
- Nejvíc nej: Pět bizarních českých hudebních projektů, které vám zvednou (nebo pořádně zkazí) náladu (08.02.2018 09:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush Beyoncé U2 AC/DC Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu