Porcupine Tree v songu "Of The New Day" propojují jednoduchost se složitostí

11.03.2022 10:59 - Jiří V. Matýsek | foto: Sony Music

"Closure/Continuation", první deska britských prog-rockerů Porcupine Tree po třinácti letech, se blíží - vyjde 24. června. Kapela kolem hudebního chameleona Stevena Wilsona už před časem zveřejnila melodicky i rytmicky komplikovaný osmiminutový singl "Harridan" (přesně v duchu její starší tvorby), nyní přináší druhou ukázku, skladbu "Of The New Day".

Ta je o polovinu kratší a na první poslech funguje jako křehká wilsonovská balada plná výrazných nosných refrénů. Věci se poněkud komplikují při pozornějším poslechu. Kompozice je totiž vystavěna kolem rytmicky nepravidelných taktů, které neustále mění délky, a tím vytvářejí - spíše tušené než racionálně uchopitelné - napětí, kolem kterého se hudba i text ovíjejí.

" 'Of The New Day' je písnička o znovuzrození, které vystupuje z temnoty," popisuje Wilson. K oněm rytmickým nepravidelnostem pak dodává: "To je něco, co se někdy Porcupine Tree velmi dobře daří: přijít se základní myšlenkou, která je téměř intelektuální nebo matematická, ale podat ji v duchu, který je úplně přirozený a přístupný. Alespoň tedy doufám, že to nepůsobí tak, že bychom chtěli být jen tak pro nic za nic chytří nebo že stavíme techniku nad muzikantsví."

Očekávaná sedmiskladbová deska "Closure/Continuation" vyjde na CD, klasickém a barevném dvojvinylu, digitálně a na limitované kazetě. Připravena je i audiofilská verze na 3LP o rychlosti 45 otáček, na které najdeme dva bonusové kousky "Never Have" a "Population Three". Poslední naplánovanou edicí je boxset v podobě knihy v pevných deskách, která obsáhne CD a Blu-ray disk s albem ve vysokém rozlišení, instrumentální úpravy songů, 5.1 a Dolby Atmos mixy a tři bonusy. Kromě těch zmíněných u 3LP verze je to ještě "Love In The Past Tense".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY