Koller, Dusilová, Orozovič a další nazpívali ukrajinský dvojsong "Nevzdám se (Я не здамся)"

07.03.2022 14:15 - Honza Balušek | foto: Silvie Kořenková

Hudba spojuje. A všichni v tom jsme spolu. Přesně to vzkazuje píseň "Nevzdám se (Я не здамся)", která je složena ze dvou skladeb ukrajinské rockové kapely Okean Elzy. Uralský rodák Igor Ochepovsky, který je v Česku vyhledávaným skladatelem, muzikantem a producentem, pro její nahrání angažoval téměř dvě desítky českých, ruských, běloruských i ukrajinských kolegů a kolegyň.

Zatímco pro nás jsou tyto songy samozřejmě neznámé, na východ od slovenských hranic je tomu jinak. "Pro Ukrajince, Rusy a Bělorusy to jsou naprosto ikonické písně, které všichni dobře známe. Naše národy a životy spojují nejen melodie, ale také témata o lásce, naději, odvaze a odhodlání. Zúčastnění muzikanti jsou jedni z nejlepších umělců, které znám. Kromě lásky k hudbě nás pojí také nesouhlasný postoj k aktuálnímu dění," přibližuje pozadí projektu Ochepovsky.

Za českou stranu se natáčení a zpěvu v ukrajinštině zhostili David Koller, Igor Orozovič, Lenka Dusilová, Monika Načeva a Michal Pavlíček, o mix a mastering se postaral Boris Carloff. Nehledě na pozadí vzniku, je jasné, že výsledkem je silná nahrávka, i když by všichni zúčastnění určitě byli radši, kdyby nevznikla... Ve videu si můžete pustit i české titulky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY