Janek Ledecký láká na album s orchestrem symfonickou verzí hitu "Tina"

20.02.2022 11:12 - Milan Menčík | foto: Ivan Krejza

Janek Ledecký sice s výjimkou kolekce "Na konci duhy" v posledních letech s novou tvorbou celkem šetří, že by však spal na vavřínech, se říct nedá. Vydal desku s unplugged úpravami svých hitů, reedici vánočního alba i s DVD, pilně koncertuje a nyní chystá další lahůdku - symfonickou sbírku. Natočil ji ve spolupráci s Filharmonií Hradec Králové a na vinylu a CD ji vydá už v dubnu.

Jako pilotní ochutnávku nabízí hit "Tina", který pochází ještě z dob kapely Žentour, konkrétně z alba "005", které vyšlo v roce 1991. Na aktuální úpravě se však podílelo násobně víc muzikantů. "Obsazení a instrumentace symfonického orchestru se vytvářela po staletí a větší hudební výbavou už žádnou písničku opatřit nejde. Na nahrávce se podílela skoro stovka muzikantů. A musím dodat, že skvělých muzikantů. Moc si této příležitosti vážím," říká zpěvák a otec trojnásobné zlaté olympioničky Ester.

Skladba má dost smutný podtext. Ledecký měl totiž kamarádku z Dánska, která svoji životní pouť ukončila předávkováním drogami. Proto se mu zpočátku nezdálo, že by měl být do natáčení zapojen i dětský sbor, který navrhl Hanz Sedlář - jinak autor aranžmá i orchestrace a zároveň dirigent filharmonie. Nakonec však Dětský sbor z Kouřimi pod vedením Adriany Bajtkové našel své uplatnění a do atmosféry nové verze songu sedí perfektně. I u aranží je dobře slyšet, že Sedlářovi šlo o víc než jen přilepit orchestr k základu - s každou sekcí si pěkně vyhrál.

Jen klip působí tak nějak obyčejně: sestříhané záběry z koncertu a ze studia však dovolují soustředit se víc na to důležitější - zvukovou stránku písně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY