Jiří "BigBoss" Valter slaví 70, jako pocta vychází box s pěti jeho sólovými alby "Pentagrammaton"

06.02.2022 17:46 - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří V. Matýsek / musicserver.cz

Jiří "BigBoss" Valter platí mezi českými metalovými osobnostmi za legendu. Tento temný mág je pevně spjatý s brněnskou formací Root, vydal ale i šestici sólovek pod hlavičkou svého BigBoss Bandu. Většina jich nyní, při příležitosti zpěvákových sedmdesátin, vychází ve výpravném kompletu nazvaném "Pentagrammaton". Postaral se o to label MetalGate.

Jako jeho součást se tak vracejí i některé dnes již nedostupné desky. "Pentagrammaton" vyšel v pátek 4. února ve formě boxu, do kterého jsou vloženy pošetky s cédéčky. Celkem zahrnuje pět alb na šesti discích. Součástí jsou tak řadovky "Q7" (1994), "Belial's Wind" (1998), "Doomy Ballads" (2008), "Sbírka černých růží" (2017, dvojalbum) a "Než zemřu" (2019). Nahrávky mají původní zvuk, změnou ovšem prošlo jejich grafické zpracování, a to tak, aby celá kolekce měla jednotnou vizuální podobu. Nechybí obsáhlý booklet s texty a informacemi.

BigBossovy sólové práce ukazují tohoto výrazného zpěváka v poněkud jiném světle, než jak ho fanoušci znají z domovských Root. Na svých sólových počinech je více zadumaný, melancholický, baladický a plný emocí. Zároveň je třeba upozornit, že byť převažuje výše zmíněné, i pod vlastní značkou dokázal vypustit mnohé metalové démony.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY