"Nauč se říkat ne!" - musicserver.cz">

Brixtn v klipu ke schizofrennímu songu "Zavři oči" velí: "Nauč se říkat ne!"

15.12.2021 14:01 - Hana Bukáčková | foto: Brixtn

Bruntálští Brixtn vydali na jaře debutové album "Cizí byty", z něhož pochází i píseň "Zavři oči". Oni sami ji definují jako ukolébavku pro dospělé. "Vypráví o věčném dilematu flamendrů milujících afterparty. Snažíš se přesvědčit sám sebe, abys šel spát a nepodlehl pokušení vydat se do víru další párty. Když se divoký noční život stane rutinou, která si začne vybírat svou daň, útěk je jediná šance zachránit si zdraví," popisuje frontman Matěj Jelen, který zpívá hned v úvodu: "Nech ty holky bejt, nech ty flašky stát doma..."

Skladbě o dilematu věčných kaličů dodal vizuální podobu režisér Vladimír Špička. Na první pohled je jeho dílo stylizované do pohřebního průvodu, po delším zadívání si však všimnete, že jde ve skutečnosti o okamžik, kdy se mladí vracejí z flámu... V podstatě jde o ztvárnění frontmanových vnitřních pochyb. Ve snímku se tak prolínají dvě dějové linky. Jedna ukazuje divokou párty, druhá důsledky, jaké takový život má. Líbí se mi provázanost některých záběrů, jako když zpěvák spadne z nosítek rovnou na pohovku doprostřed rozjetého mejdanu.

Maťejův svým způsobem jízlivý hlas mi připomíná Víťu Starého z Mandrage, což vůbec není na škodu - stává se tak lehko zapamatovatelný. Do detailu dotažený klip dává písni další, vážnější význam - měli bychom si uvědomit, že život nejsou jen radosti, ale i povinnosti a že je dobré chvílemi být nohama na zemi a ne žít v mylné představě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY