Zemřel Steve Bronski z Bronski Beat

10.12.2021 00:07 - David Věžník | foto: Jim Steinfeldt / Michael Ochs

Smutná zpráva přišla ve čtvrtek 9. prosince ze synthpopového světa. Steve Bronski, spoluzakladatel a klávesista skupiny Bronski Beat, zemřel. Bylo mu 61 let, příčinu smrti média neuvádějí.

Steven William Forrest se narodil 7. února 1960. Kapelu, jež definovala jeden z ikonických žánrů 80. let, založil v roce 1983 společně s Jimmym Somervillem a Larrym Steinbachekem. Trojice muzikantů se otevřeně hlásila k homosexuální orientaci a témata LGBT komunity promítala do své tvorby už od svých počátků (včetně prvních singlů "Smalltown Boy" a "Why"). Bronski Beat tak pomáhali k šíření osvěty v mainstreamovém showbusinessu.

"Jsem smutný - Steve umřel. Byl to talentovaný a velmi melodický muž. Pracovat s ním na písních a zvláště té jedné (zmíněný hit "Smalltown Boy" - pozn. red.), která změnila naše životy a dotkla se tolika dalších životů, byla zábava a byly to skvělé časy," napsal Somerville, dnes již jediný žijící zakládající člen formace.

Ta se právě po jeho odchodu po dvou letech fungování a po několika následných personálních změnách definitivně rozpadla v roce 1995, sám Bronski ji pak před pěti lety obnovil. Mezitím se věnoval produkční práci pro jiné muzikanty.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY