"Ocean To Ocean" je nesmírně dojemnou exkurzí do duše Tori Amos

26.11.2021 16:30 - Ondřej Hricko | foto: Decca Records

Americká písničkářka Tori Amos se podobně jako většina z nás během pandemie prala s uzavřeným světem. Tento čas trávila ve svém sídle v Cornwallu, kde pracovala na nástupci alba "Native Invader". Během skládání se inspirovala místní krajinou, antickými mýty, ale také vyrovnáváním se smrtí své matky.
9/10

Tori Amos - Ocean To Ocean

Skladby: Addition of Light Divided, Speaking with Trees, Devil's Bane, Swim to New York State, Spies, Ocean to Ocean, Flowers Burn to Gold, Metal Water Wood, 29 Years, How Glass is Made, Birthday Baby
Vydáno: 29.10.2021
Celkový čas: 47:29
Vydavatel: Decca
Tori Amos nepatří k těm jednoduchým umělkyním. Jejím albům je potřeba věnovat nemalou pozornost a jednotlivými skladbami se propracovávat. Osmapadesátiletá muzikantka se vám ale většinou bohatě obmění svým nesmírným talentem s jedinečným citem pro geniální minimalismus a hudební jemnocit.

Nejinak je tomu na aktuální novince "Ocean To Ocean", která je překrásnou výpravou do jejího vidění světa. Oproti posledním počinům je autorka o něco přístupnější a písničkovější. Některé songy stojí na jednoduché melodice a pečlivé rytmice, kterou mají na svědomí navrátilci - spolupracovníci z jejích raných nahrávkek Matt Chamberlain a Jon Evans.

Inspirace protichůdných podnětů (krásné krajiny Anglie vs. smrt, uzavření) je patrná z rozdílnosti náboje jednotlivých skladeb. Z těch pozitivně laděných zaujme přívětivě hravá "Spies", kde Amos svým vokálem doslova létá v oblacích. Přírodou i matkou inspirovaný singl "Speaking With Trees" je překrásnou folk-popovou hymnou, která prostě neumí omrzet.

Na temnější vlně pak pluje "Swim to New York State", smutné povzdechnutí nad uzávěrou a nemožností dostat se k pochované matce na Floridě. Zároveň jde o jednu z nejsilnějších písní desky. Melancholií prodchnutá je také úvodní "Addition of Light Divided". Exkurzí do časů prvních alb je pak folkově usazená "Devil's Bane", jejíž americký náboj ocení především letití fanoušci této charismatické dámy. Skvělá je i kytarová aranž Marka Hawleyho.

"Ocean To Ocean" je působivě osobním a velmi dojemným, intimním dílem. Retrospektiva uplynulých dvou let života Tori Amos zve do krajin, ze kterých se nechce zpět, a patří tak k jejím nejlepším počinům.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY