shop.musicserver.cz
Tori Amos, Trevor Moss & Hannah-Lou, Kongresové centrum, Praha, 11.6.2014

Intenzivně požitkový večer s Tori Amos

Vydáno: 13.06.2014 13:30 v sekci Naživo - Spolupracovník redakce | foto: Tereza Váchová / musicserver.cz

Tori Amos se vcelku pravidelně vrací, aby českým fanouškům ukázala část svého umu a světa mezi Marsem a Venuší. S novou deskou "Unrepentant Geraldines" tentokráte neváhala a přivezla velmi komorní show, kdy sebe sama doprovázela na klavír. Na novinku ve finálním důsledku příliš nedošlo, ale to vůbec nevadilo.

Live: Tori Amos

support: Trevor Moss & Hannah-Lou
místo: Kongresové centrum, Praha
datum: 11. června 2014
setlist: Parasol, Caught A Lite Sneeze, Crucify, Wild Way, Original Sinsuality, Butterfly, Cloud On My Tongue, Father Lucifer, Northern Lad, Imagine (John Lennon cover), Moonshadow (Cat Stevens cover), Little Earthquakes, Spark, Mother, i i e e e , Cornflake Girl, Yes, Anastasia, 16 Shades Of Blue, Pretty Good Year
Fotogalerie

Tori Amos, Kongresové Centrum, Praha, 11.6.2014
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Tato dáma je výjimečná snad úplně vším, co se jí týká, a rád bych řekl, že patří k těm, které již není třeba domácímu publiku nikterak představovat. Mnoho prázdných sedadel v pražském Kongresovém centru však bylo neveselým důkazem toho, že tato umělkyně si zaslouží více zájmu. Optimisticky se přikloním k faktu, že tento červnový večer byla koncertní nabídka natolik pestrá, že mnoho fanoušků mohlo být postaveno před volbu, zda dát přednost rusovlasé dámě, nebo koncertu skupiny Nine Inch Nails. Co do syrovosti si hudba z pera Tori Amos s tou od této kapely příliš nezadá a ukazuje, kolika způsoby se na tvorbu s takovým přívlastkem dá pohlížet. Nerad bych do toho tahal bulvár, ale byla by krásná představa, kdyby si Tori přizvala na pódium svého někdejšího partnera Trenta Reznora, právě frontmana Nine Inch Nails, a střihli by si spolu znovu skladbu "Past The Mission" z albového klenotu "Under The Pink", který vydala mladinká rusovláska Tori v roce 1994.

Ale ze snů se vraťme zpátky na zem, tedy na Vyšehrad. Není totiž pochyb o tom, že během vystoupení bylo mnoho momentů, které naši mysl pozvednou opět do nebeských výšin a snad možná ještě výše. Vždyť hudba Tori Amos se pohybuje celou dobu tam někde mezi Venuší a Marsem a zůstává stejně krásně neuchopitelná jako vesmír sám.

Nejprve věnujme pozornost anglické dvojici Trevor Moss & Hannah-Lou, kterou si Tori vybrala jako předkapelu na evropskou část svého turné, za což jí dvojice opakovaně vyjádřila dík. Duo zahrálo šest skladeb, v nichž by posluchač originalitu hledal jen stěží. Styl evokující hudbu Cowboy Junkies či kapel hrajících klasický folk je sice na poslech příjemný, ale zároveň předurčen k tomu, aby byl utopen v moři podobně znějících interpretů. Jejich písně měly s hlavní hvězdou večera společného snad jen to, že jsou to také písně - nic více, nic méně. V posledním rytmičtějším kousku se jim ovšem podařilo publikum roztleskat, škoda ale následné prodlevy a čekání na hlavní aktérku večera.

Tori Amos, Kongresové Centrum, Praha, 11.6.2014
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Tori bez větších gest přicupitala k pianu a začala svůj set písní "Parasol", což ostatně dělá na tomto turné vždy. Následně téměř bez povšimnutí přelévala skladby jednu do druhé, a nabídla tak průřez celou svou tvorbou. Kdo by čekal, že bude mít možnost slyšet zejména songy z nového alba "Unrepentant Geraldines", ten mohl být zklamán. Z tohoto opusu zazpívala jen dva kousky, a to "Wild Ways" a předposlední "16 Shades Of Blue". Oproti tomu jsme mohli vychutnat písně, s kterými jsme se na jejích předchozích koncertech příliš nesetkávaly - například "Mother" či dechberoucí "Norhern Lad", v niž naštěstí obrat "fucking cold" cenzura vypípnout nemohla.

Jak už je na tomto turné tradicí, proložila zpěvačka svůj setlist takzvaným "lizard lounge", jež čítá dvě předělávky jiných umělců. Tori vždy vynikala tím, jak krásně dokáže obléct hity "Smells Like Teen Spirit", "Like A Prayer" nebo "Karma Police" do klavírního hávu a obohatit je tak nebývalou něžností a hlavně naléhavostí. Tentokrát se dostalo na "Imagine" z pera Johna Lennona (což byla premiéra tohoto turné) a hravou skladbu "Moonshadow" od Američana Cat Stevense (nedá se nevzpomenout na kouzelný film "Harold & Maude", kde skladby Cat Stevense hrály stěžejní úlohu).

Tori Amos, Kongresové Centrum, Praha, 11.6.2014
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Nevím, jaká míra upřímnosti byla ve sdělení, že písnička "Crucify" byla vybrána speciálně pro Prahu. A myslím, že bude lepší po tom ani nepátrat. Na dokonalosti to ale večeru neubralo a k vidění bylo téměř devadesát minut dokonale zahrané, skromné show rusovlasé někdejší divoženky (dnes již s vizáží učitelky). Krom toho, že nedošlo na žádnou vtipnou historku, kterými Tori často koncerty prokládá, není koncertu co vytknout. Projev překypoval citem a naléhavosti, že snad každá duše hladovějící po umění byla nasycena. Písně kladly otázky, ale odpovědí se dostalo mnohem více.

Zpěvačka tentokrát sama na pódiu působila skromně, avšak ono žádné jeviště není tak velké, aby na něm Tori Amos působila ztraceně. Její velikost spočívá ve výjimečnosti a schopnosti chytit posluchače za srdce tak, jak to umí dnes už málokdo. A ačkoli hudební nástroje by se mlátit neměly, Tori si do piana zase bouchla - ona totiž může, protože je to prostě ONA.

Autorem reportáže je Pavel Mokroš.

NÁZORY
  • Tori Amos koncert (Dan Šída, 13.06.2014 15:14) Reagovat

    Byl jsem na koncertě Tori Amos v roce 2007 a i tehdy to byl vynikající zážitek. Tentokrát jsem se koncertu nemohl zúčastnit. K autorovi recenze bych měl jeden dodatek, v roce 1994 Tori už tak mladinká nebyla, bylo jí 31 let.

  • Tori Amos koncert 2014 (Dagmar, 13.06.2014 18:13) Reagovat

    Nádhera,nádhera,nádhera...takový byl středeční koncert Tori Amos.
    Byla jsem na Tori poprvé a byla naprosto fantastická!!!Její emotivní písně,hlas, hra na klavír mě chvílemi vehnaly slzy do očí a chvílemi mě běhal mráz po zádech.Opravdu silný hudební zážitek....něco,co se musí prostě zažít,protože to nelze slovy dost dobře popsat.
    Škoda,že se koncertu neudělala větší propagace.
    Takže příště nashle na Tori...

  • Zážitek (Arvo, 14.06.2014 18:18) Reagovat

    Po dlouhé umělecké odmlce a po sporadických vystoupeních, kde jsem ji nepoznával, to byl opět obrovský duchovní zážitek. Svoje skladby začala interpretovat jinak, vyzdvihuje v nich jiné vibrace, rád jsem se začal ućit jejímu novému jazyku.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trent Reznor: "Streamovací služby jsou pro umělce smrtelnou ránou" (13.04.2024 14:38)
- Desce "The Downward Spiral" je 30 let. "Pořád mi láme srdce," dojímá se Trent Reznor (18.03.2024 11:03)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)
- Video: Hudebníci z celého světa předělali "I Still Haven’t Found What I’m Looking For" od U2. Připojil se i Daniel Lanois (06.09.2022 10:17)
- Recenze: Knižní The Beatles: "Get Back" potěší zaujaté fanoušky, pro ty ostatní moc není (20.03.2022 09:00)
- Yoko Ono: "Film Petera Jacksona 'Get Back' dokazuje, že jsem The Beatles nerozbila" (01.12.2021 13:03)
- Recenze: "Ocean To Ocean" je nesmírně dojemnou exkurzí do duše Tori Amos (26.11.2021 16:30)
- Nové desky 45/2021 - od Taylor Swift přes Roda Stewarta po Mirai (17.11.2021 19:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu