"Pozhasínej" Marie Rottrové je nezvykle civilní vánoční písničkou

24.10.2021 08:43 - Josef Martínek | foto: Lenka Hatašová

Předvánoční čas přichází. Pokud vás o tom ještě neinformovaly čokoládové figurky Mikulášů v supermarketech, pak stačí poslechnout si novou píseň Marie Rottrové. "Pozhasínej" se objeví na vinylové edici výběru "Lady Soul", kterou Supraphon vydá ke zpěvaččiným listopadovým osmdesátinám. O hudbu i text se postaral její syn Vítek.

Jedním z důvodů, proč si Rottrová dokázala získat a uchovat přízeň několika generací posluchačů, je její vkus a umělecká sebereflexe - sklouznout k lacinosti pro ni zkrátka nepřipadá v úvahu. Od sváteční písničky tedy určitě neočekávejte žádnou prvoplánově líbivou oslavu bezbřehého veselí.

V textu nechybí tradiční motivy jako slaměná hvězda na vánočním stromečku nebo koledy, které "vržou ze staré pásky". Především je ale novinka velmi civilní výpovědí o dvou lidech, kteří se mají rádi a chtějí čas Vánoc prožít společně, bez potřeby speciálních velkých gest. "Nikam nás nezvou, asi to cítí, chceme být sami, jak stromek, co svítí..." zpívá vřele ostravská rodačka.

Singl "Pozhasínej" zkrátka ocení i ti, kteří si na vánoční kýč nepotrpí. Dodejme, že zmíněný vinyl budou moci fanoušci třímat v rukou už 5. listopadu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY