Smolné pikové eso přineslo desce "Ace Of Spades" od Motörhead vítězství

25.09.2021 09:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Motörhead

Málokdo se stal takovým symbolem rockové muziky jako Lemmy Kilmister, frontman Motörhead. A když se vysloví název této britské kapely, většině lidí vyskočí mocný basový riff a hned nato refrén skladby "Ace of Spades". O stejnojmenné desce, kterou právě tato píseň otevírá, je další díl cyklu Slavná alba.
"Svět se tehdy dělil na metalisty a pankáče," vzpomíná na dobu přelomu sedmdesátých a osmdesátých let Lars Ulrich, bubeník Metallicy, "a Motörhead dokázali tyhle dvě skupiny spojit." Jejich dravý a špinavý rock ’n’ roll tehdy inspiroval mnohé, spoustě mladých muzikantů ukázal, co to znamená hrát vážně tvrdou hudbu. A "Ace Of Spades", pátá řadovka oné nejhorší skupiny všech dob, jak je někdy dobová kritika titulovala, se v roce 1980 stala triumfálním úspěchem a dost pravděpodobně jedním z vrcholů jejich vcelku obsáhlé diskografie.

Motörhead, to je hlavně Lemmy Kilmister, ikona, rockový život sám, muž libující si v neřestech (chlast, drogy, rock ’n’ roll, že ano), ale zároveň i tvůrčí muzikant a vyhledávaný textař - kde by byl Ozzy Osbourne bez hitů "Mama I’m Coming Home" nebo "Hellraiser"? Lemmy založil tuhle skupinu z prostého důvodu. "Ze všech předchozích kapel mě vyhodili," vzpomíná v dalším díle cyklu Slavná alba, "tak jsem si musel založit svou."

Tím posledním důvodem byl vyhazov z Hawkwind, nicméně pro ně ještě Lemmy stihl napsat skladbu "Mötorhead" (mimochodem americký výraz pro uživatele speedu), která dala novému bandu jméno. Vznikli v květnu 1975. O rok později se ustálila divoká sestava Lemmy (basa), Phil "Phility Animal" Taylor (bicí) a "Fast" Eddie Clark (kytara) a cesta ke slávě, plná divokých večírků a ostrých riffů, mohla začít.

Studiovky "Motörhead", "Overkill" a "Bomber", podpořené neustálým koncertováním i častými televizními vystoupeními, vybudovaly formaci oddanou fanouškovskou základnu. Ale stále to nebyl žádný mainstream. Na to byla hudba kapely až příliš divoká a syrová. A na albu, které mělo dostat jméno "Ace of Spades" (pikové eso), se v tomto ohledu mnoho nezměnilo. Název je typickou kilmisterovskou ironií. "Pikové eso nosí smůlu," popisuje skupina význam titulu i svého nejslavnějšího hitu.

Desku muzikanti natáčeli v srpnu a září 1980. Nad produkcí bděl Vic Maile, který dříve spolupracoval s Led Zeppelin, The Who či Jimim Hendrixem a s Lemmym se znali už od dob jeho působení v Hawkwind. Maile měl těžký úkol: přenést mohutný, syrový živý zvuk kapely, nacpaný až po strop energií, do drážek desky. A pak taky přežít s těmito divočáky ve studiu. Vše se naštěstí podařilo a hity jako "(We Are) The Roadcrew", "Love Me Like A Reptile", "Shoot You In The Back" a pochopitelně ten titulní jsou dodnes klasiky. A publikum si je pochopitelně hodně rychle našlo.

"Ace Of Spades" je největším komerčním úspěchem Motörhead vůbec - navzdory tomu, že úspěch v mainstreamu způsobil rozhořčení skalních fandů. Dodnes má místo v žebříčcích nejlepších desek historie a patří mezi ty vzácně vyrovnané nahrávky, kde nic nechybí ani nic nepřebývá.

Tato klasická sestava se rozpadla v roce 1982 a společně se znovu potkala až při natáčení dalšího dílu cyklu Slavných alb. A divokost při vzpomínání na události kolem vzniku téhle desky je neopustila. Místy je to skutečně kouzelný pohled. Ostatně, posoudit to můžete i sami.

Další díl pořadu Slavná alba, který nejen nahlíží do zákulisí vzniku nahrávky, ale hlavně se místy stává zábavnou taškařicí v podání trojice muzikantů, odvysílala ČT art v pátek 24. září.

Série článků vzniká ve spolupráci s Českou televizí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY